Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Aριστερό πρόεδρο, με αντάλλαγμα μεγάλο συνασπισμό, δέχεται ο Μπερλουσκόνι

Το χαρτί της ιταλικής προεδρίας παίζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη μάχη για έξοδο της Ιταλίας από το πολιτικό αδιέξοδο, εμφανιζόμενος πρόθυμος να δώσει την στήριξή του σε υποψήφιο από το Δημοκρατικό Κόμμα για την ιταλική προεδρία -επιμένοντας όμως σε σχηματισμό κυβέρνησης με συμμετοχή του κόμματός του.

Το χαρτί της ιταλικής προεδρίας παίζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη μάχη για έξοδο της Ιταλίας από το πολιτικό αδιέξοδο, εμφανιζόμενος πρόθυμος να δώσει την στήριξή του σε υποψήφιο από το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) για την ιταλική προεδρία -επιμένοντας όμως σε σχηματισμό κυβέρνησης με συμμετοχή του κόμματός του.

Η διαδικασία για την εκλογή του νέου προέδρου ξεκινά στις 18 Απριλίου. Στην εκλογή συμμετέχει ένα εκλεκτορικό σώμα αποτελούμενο από τα μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, καθώς και εκπρόσωπους των περιφερειών.

Μιλώντας στη Repubblica, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε έτοιμος να συζητήσει μία υποψηφιότητα της κεντροαριστεράς για το Κυρηνάλιο. «Αλλά τότε θα κάνουμε μαζί κυβέρνηση» είπε, επιμένοντας στη θέση του για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού.

Το ζήτημα της συνεργασίας με τον Μπερλουσκόνι έχει διχάσει το PD, που ελέγχει τη Βουλή αλλά όχι την κατακερματισμένη Γερουσία. Ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι χρειάστηκε μάλιστα να αποκλείσει πως το κόμμα βρίσκεται ενώπιον ρήγματος, λέγοντας πως στο PD δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

Η Ρώμη επικεντρώνεται όμως στην εκλογή του επόμενου προέδρου, εν όψει της λήξης της θητείας του Ναπολιτάνο το Μάιο. Τα ονόματα που ακούγονται για την ιταλική προεδρία είναι πολλά και οι «αναζητήσεις» στον ιταλικό Τύπο έχουν ξεκινήσει, όπως είναι αναμενόμενο, από τους διατελέσαντες πρωθυπουργούς -τον Τζουλιάνο Αμάτο, το Ρομάνο Πρόντι και τον Μάσιμο ντ’ Αλέμα- ή και προηγούμενους επιτρόπους, όπως την Έμμα Μποντίνο. Η κατάσταση όμως είναι τόσο θολή που ακόμη και το πόσο συζητείται σοβαρά κάποια υποψηφιότητα είναι αβέβαιο.

Από την άλλη πλευρά του κοινοβουλευτικού φάσματος, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο ψάχνει διαδικτυακά τους υποψηφίους για την προεδρία.

Στο blog του ιδρυτή του M5S ξεκίνησε την Πέμπτη συζήτηση μεταξύ των «διαπιστευμένων» μελών του κινήματος, και τα πρώτα δέκα ονόματα θα τεθούν σε ψηφοφορία την επόμενη εβδομάδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024