Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ενώπιος ενωπίω ήλθαν Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι αναζητώντας πρόεδρο

Ενώπιος ενωπίω ήλθαν Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι αναζητώντας πρόεδρο

Και εγένετο η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εν μέσω του ιταλικού μετεκλογικού χάους. «Ήταν μία καλή συνάντηση, αλλά είμαστε στην αρχή» δήλωσε ο δεύτερος τη τάξει του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, διευκρινίζοντας ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της κυβέρνησης, ούτε ονόματα για τον επόμενο πρόεδρο της Ιταλίας, μόνο τα κριτήρια για έναν κοινά αποδεκτά διάδοχο του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο. Σε συμβολική κατάληψη του Κοινοβουλίου προχώρησαν, εν τω μεταξύ, οι Γκριλίνι...

Και εγένετο η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι εν μέσω του ιταλικού μετεκλογικού χάους.

«Ήταν μία καλή συνάντηση, αλλά είμαστε στην αρχή» δήλωσε ο δεύτερος τη τάξει του Δημοκρατικού Κόμματος Ενρίκο Λέτα, διευκρινίζοντας ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της διακυβέρνησης, ούτε ονόματα για τον επόμενο πρόεδρο της Ιταλίας, μόνο τα κριτήρια για έναν κοινά αποδεκτά διάδοχο του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι βρέθηκαν ενώπιος ενωπίω επί μία ώρα στην ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση έγινε τελικά αιφνιδιαστικά, καθώς αναμενόταν για την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Ο Ενρίκο Λέτα -ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση μαζί με τον γραμματέα του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας (Pdl), Αντζελίνο Αλφάνο- ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συνομίλησαν μόνο για τα κριτήρια ως προς την εκλογή ενός προέδρου της Δημοκρατίας που να εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Ξεκαθάρισε πως η συνάντηση περιστράφηκε αποκλειστικά γύρω από το ζήτημα της προεδρικής εκλογής και όχι γύρω από μία πιθανή συμφωνία για συγκρότηση κυβέρνησης. Και συμπλήρωσε ότι πιστεύει πως θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις μεταξύ της Κεντροαριστεράς και του Λαού της Ελευθερίας.

Ο Αντζελίνο Αλφάνο από την πλευρά του δήλωσε ότι «ο πρόεδρος πρέπει να εκπροσωπεί όλους τους ιταλούς, πρέπει να είναι στοιχείο ενότητας και δεν μπορεί να είναι εχθρικός προς εμάς». Ανέφερε, επίσης, ότι μπορεί να ακολουθήσουν και νέα ραντεβού πως την επίτευξη του στόχου για έναν κοινά αποδεκτό πρόεδρο.

Θα γίνουν προσπάθειες και για συμφωνία επί κυβέρνησης συνεργασίας; Όχι, τουλάχιστον σύμφωνα με το tweet του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι λίγο πριν τη συνάντηση, στο οποίο επανέλαβε πως η Κεντροαριστερά δεν είναι διαθέσιμη για κυβέρνηση συνασπισμού, όπως μεταδίδει η Repubblica.

Συμβολική κατάληψη της Βουλής από τους Γκριλίνι

Σε συμβολική κατάληψη του ιταλικού Κοινοβουλίου προχώρησαν, εν τω μεταξύ, το απόγευμα της Τρίτης βουλευτές και γερουσιαστές του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι δεν έχουν ακόμη συσταθεί οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, όπως προβλεπόταν.

Η κατάληψη των κοινοβουλευτικών του Μπέπε Γκρίλο θα λήξει ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα.

«Το Κοινοβούλιο μπορεί να εργαστεί, με τις επιτροπές του, έστω κι αν έχουμε ακόμη μόνον υπηρεσιακή κυβέρνηση» επιμένουν τα στελέχη των Πέντε Αστέρων.

Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των υπόλοιπων κομμάτων, αντιθέτως, θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση και κάνουν αναφορά στην μέχρι τώρα πρακτική, που ίσχυσε σε όλες τις προηγούμενες νομοθετικές περιόδους.

«Η κατάληψη είναι αντιδημοκρατική μέθοδος, υπάρχουν τόσοι χώροι στους οποίους μπορεί να αναπτυχθεί η όποια αντιπαράθεση και συζήτηση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) στη Γερουσία, Λουίτζι Τζάντα.

Νωρίτερα, με νέο κείμενο στο μπλογκ του ο Μπέπε Γκρίλο είχε υποστηρίξει ότι «το πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και χρόνια. Ο κύριος στόχος του είναι να αφαιρεθούν από το Κοινοβούλιο τα δικαιώματα και οι εξουσίες του».

Μάλιστα, συνόδευσε την ανάρτηση με φωτομοντάζ που απεικονίζει τους Μόντι, Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι ντυμένους με τις στρατιωτικές στολές των Ελλήνων δικτατόρων της Επταετίας.

«Το κίνημά μας ζητά να ξεκινήσει αμέσως η δραστηριότητα του Κοινοβουλίου. Η χώρα ψυχορραγεί και η νομοθετική δραστηριότητα έχει μπλοκάρει […] πρόκειται για αυτοκτονία» έγραψε ο Γκρίλο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024