Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς λιτότητα, «ξεχάστε την επιμήκυνση» λέει η Κομισιόν στην Πορτογαλία

Χωρίς λιτότητα, «ξεχάστε την επιμήκυνση» λέει η Κομισιόν στην Πορτογαλία

Η τήρηση των στόχων του πορτογαλικού μνημονίου θεωρείται προϋπόθεση για να δοθεί παράταση στα δάνεια στήριξης προς τη Λισαβόνα, ξεκαθαρίζει η Κομισιόν προειδοποιώντας πως η δικαστική απόφαση σε βάρος τμήματος των πορτογαλικών μέτρων δεν μπορεί να εκτροχιάσει το πακέτο λιτότητας. Μέτρα για τήρηση των πορτογαλικών στόχων ζήτησε και το Βερολίνο. Ήδη την Κυριακή, ο πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέες περικοπές ενώ το Eurogroup αναμένεται να ασχοληθεί με το ζήτημα στη συνάντησή του την Παρασκευή.

Η τήρηση των στόχων του πορτογαλικού μνημονίου θεωρείται προϋπόθεση για να δοθεί παράταση στα δάνεια στήριξης προς τη Λισαβόνα, ξεκαθαρίζει η Κομισιόν προειδοποιώντας πως η δικαστική απόφαση σε βάρος τμήματος των πορτογαλικών μέτρων δεν μπορεί να εκτροχιάσει το πακέτο λιτότητας. Μέτρα για τήρηση των πορτογαλικών στόχων ζήτησε και το Βερολίνο.

Ήδη την Κυριακή, ο πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέες περικοπές ενώ το Eurogroup αναμένεται να ασχοληθεί με το ζήτημα στη συνάντησή του την Παρασκευή.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της για την Πορτογαλία η Κομισιόν, η «συνεχής και αποφασιστική εφαρμογή του προγράμματος […] είναι όρος για την απόφαση να επιμηκυνθεί η ωρίμανση των δανείων στήριξης, η οποία θα διευκολύνει την επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές».

Μαζί με την Ιρλανδία, η Πορτογαλία επιδιώκει παράταση πέραν του 2022 για την αποπληρωμή του δανείου στήριξης. Οι λεπτομέρειες θα μπουν στο τραπέζι της επικείμενης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών των «17».

Το πορτογαλικό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε απορρίψει ως αντισυνταγματικά τέσσερα από τα εννέα μέτρα του μνημονίου εναντίον των οποίων έγινε προσφυγή.

Το ύψος των παράνομων μέτρων έφτανε τα 900 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και είναι μέρος των μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ που πέρασαν με τον προϋπολογισμό του 2013 -στον οποίο και συμπεριλαμβάνονταν οι μεγαλύτερες φορολογικές αυξήσεις στην ιστορία της χώρας, και οι οποίες δεν κατέπεσαν στο Δικαστήριο.

Από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επισήμανε τη Δευτέρα ότι η Πορτογαλία θα πρέπει να συναινέσει σε νέες δημοσιονομικές περικοπές.

«Η Πορτογαλία σημείωσε μεγάλη πρόοδο πέρυσι για να κερδίσει πρόσβαση στις χρηματαγορές. Ωστόσο μετά την απόφαση αυτή (του Συνταγματικού Δικαστηρίου) θα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα» εξοικονόμησης πόρων, είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη βαυαρική ραδιοφωνία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024