Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Ανοιχτή κοινωνία» στη Ρωσία ζήτησε η Μέρκελ ενώπιον του Πούτιν

«Ανοιχτή κοινωνία» στη Ρωσία ζήτησε η Μέρκελ ενώπιον του Πούτιν

Υπέρ μιας «ανοιχτής κοινωνίας» στην Ρωσία τάχθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο πλαίσιο της Βιομηχανικής Έκθεσης του Ανόβερου, την οποία εγκαινίασε την Κυριακή μαζί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω διαμαρτυριών για τον έλεγχο που ασκεί η Μόσχα σε γερμανικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Υπέρ μιας «ανοιχτής κοινωνίας» στην Ρωσία τάχτηκε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, μιλώντας στο πλαίσιο της Βιομηχανικής Έκθεσης του Ανόβερου, την οποία εγκαινίασε την Κυριακή μαζί με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, εν μέσω διαμαρτυριών για τον έλεγχο που ασκεί η Μόσχα σε γερμανικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία.

Η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι η ανοιχτή κοινωνία αποτελεί εγγυητή της ευημερίας και προσέθεσε: «Είμαστε πεπεισμένοι αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα όταν υπάρχει μία ενεργή κοινωνία των πολιτών».

Ζήτησε, μάλιστα, την εντατικοποίηση της συζήτησης και την ανάπτυξη περαιτέρω των εκατέρωθεν απόψεων ώστε να δοθεί, όπως είπε, «μια καλή ευκαιρία και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και στις πολλές ενώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία και τις οποίες γνωρίζουμε από την Γερμανία ως ατμομηχανές καινοτομίας».

Προσερχόμενη νωρίτερα στον χώρο της έκθεσης, η γερμανίδα καγκελάριος είχε επισημάνει ότι στην ατζέντα των συναντήσεών της με τον ρώσο Πρόεδρο περιλαμβάνονται όχι μόνο τα ζητήματα της «στενής και εξαιρετικής» οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών, αλλά και τα «αμφιλεγόμενα» θέματα.

Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την επιθυμία του για περαιτέρω ανάπτυξη των γερμανορωσικών σχέσεων, αναφερόμενος στα προβλήματα της οικονομίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως.

«Η παγκόσμια και η ευρωπαϊκή οικονομία παραμένουν δυστυχώς πολύ εύθραυστες, για αυτό είναι ακόμη πιο σημαντική η ενίσχυση των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Είμαι βέβαιος ότι η Ρωσία θα συνεισφέρει σημαντικά στην συνεργασία» ανέφερε.

Το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και κυρίως της στάσης του Κρεμλίνου έναντι των γερμανικών μη κυβερνητικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην Ρωσία επισκίασε την παρουσία Πούτιν στα εγκαίνια της Βιομηχανικής Έκθεσης του Ανόβερου.

Διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής έξω από το κτίριο της έκθεσης προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τον έλεγχο που πραγματοποίησαν οι ρωσικές αρχές στα παραρτήματα των Ιδρυμάτων των Χριστιανοδημοκρατών «Κόνραντ Αντενάουερ» και των Σοσιαλδημοκρατών «Φρίντριχ Έμπερτ», προχωρώντας μάλιστα σε προσωρινή κατάσχεση ηλεκτρονικών υπολογιστών και αρχείων.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν -η χώρα του οποίου είναι η τιμώμενη για δεύτερη φορά σε μια δεκαετία στην έκθεση του Ανόβερου- υπεραμύνθηκε των επιλογών της Μόσχας, επισημαίνοντας ότι τα ξένα ιδρύματα θα πρέπει να δηλώνουν ότι χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και, ως εκ τούτου, ασκούν πολιτική, ενώ υποστήριξε ότι ανάλογη νομοθεσία ισχύει και στις ΗΠΑ.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Γκέοργκ Στράιτερ είχε επισήμανε ότι το ζήτημα θα τίθετο κατά την συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, ενώ από το Κρεμλίνο διεμηνύθη ότι θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που θα θέσει η γερμανική πλευρά.

Στο οικονομικό επίπεδο πάντως οι γερμανορωσικές σχέσεις θεωρούνται εξαιρετικές. Στην φετινή έκθεση, περισσότερες από 100 ρωσικές εταιρείες θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους καταλαμβάνοντας 4.500 τ.μ. εκθεσιακού χώρου. Μεταξύ των εκθετών είναι η Gazprom και οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι.

Στην Βιομηχανική Έκθεση του Ανόβερου, ένα από τα σημαντικότερα φόρουμ για την βιομηχανική παραγωγή και την καινοτομία παγκοσμίως, συμμετέχουν φέτος 6.504 εκθέτες από 62 χώρες. Ανάμεσά τους και εννέα Έλληνες εκθέτες (Advent Technologies, Agakos Metals, Bralco, Dasyc, Elemko, Hellenic Cables, Valiadis Hellenic Motors, Veta και Vioral).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Γεμάτη από νωρίς η Θυρα 7 στο «Γ. Καραϊσκάκης» (vid)

Σχεδόν 1 ώρα πριν από την έναρξη του μεγάλου ημιτελικού μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα, η Θύρα 7 έχει γεμίσει από τους φίλους των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024