Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το ανοικτό μικρόφωνο εξέθεσε και τον αυθόρμητο πρόεδρο της Ουρουγουάης

Το ανοικτό μικρόφωνο εξέθεσε και τον αυθόρμητο πρόεδρο της Ουρουγουάης

Τα ξεχασμένα ανοιχτά μικρόφωνα συχνά αποκαλύπτουν αλήθειες ή εκθέτουν δημόσια πρόσωπα. Τελευταίο «θύμα» τους, ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, ο οποίος στη διάρκεια συζήτησης για τις σχέσεις με την γειτονική Αργεντινή, «στόλισε» κανονικά τον μακαρίτη τέως πρόεδρο και την νυν πρόεδρο.

Τα ξεχασμένα ανοιχτά μικρόφωνα συχνά αποκαλύπτουν αλήθειες ή εκθέτουν δημόσια πρόσωπα. Τελευταίο «θύμα» τους, ο πρόεδρος της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, ο οποίος στη διάρκεια συζήτησης για τις σχέσεις με την γειτονική Αργεντινή, «στόλισε» κανονικά τον μακαρίτη τέως πρόεδρο και την νυν πρόεδρο.

Στη διάρκεια της συνομιλίας, ο Μουχίκα εξηγούσε στον συνομιλητή του ότι παλαιότερα για να καταφέρεις κάτι σε σχέση με την Αργεντινή, έπρεπε να μιλήσεις με την Βραζιλία.

Και ενώ συνεχιζόταν η συζήτηση, το θέμα έφτασε στον τέως πρόεδρο Νέστορ Κίρνσερ και τη σύζυγό του, νυν πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες.

Θεωρώντας ότι τα μικρόφωνα ήταν κλειστά, είπε:«τούτη εδώ η γριά είναι χειρότερη από τον μονόφθαλμο».

Η «γριά» του διαλόγου προφανώς είναι η ομόλογός του Κριστίνα Φερνάντες και «μονόφθαλμος» ο Νέστορ Κίρσνερ, ο οποίος έμοιαζε με μονόφθαλμο, επειδή το ένα του μάτι ήταν σχεδόν κλειστό.

Στον ίδιο διάλογο, ο Μουχίκα συμπλήρωσε ότι τουλάχιστον ο «μονόφθαλμος» ήταν πολιτικός, αντίθετα η Κριστίνα είναι «ξεροκέφαλη». Σχολίασε μάλιστα δηκτικά την επίσκεψή της στον Πάπα Φραγκίσκο και το δώρο που του πρόσφερε.

Αργότερα, και ενώ το θέμα είχε πάρει διαστάσεις μέσω Twitter, o πρόεδρος της Ουρουγουάης μίλησε σε εφημερίδα της χώρας του λέγοντας ότι εκείνος μιλούσε για τη Βραζιλία και ότι ουδέποτε έκανε αναφορά στο προεδρικό ζεύγος της Αργεντινής.

«Δεν πρόκειται να τριγυρίζω αριστερά και δεξιά δίνοντας εξηγήσεις» ξεκαθάρισε.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, εξέφρασε και επίσημα τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός, ιδίως για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν για έναν άνθρωπο που δεν ζει πλέον (ο Κίρνσερ πέθανε το 2010).

Οι δοκιμασίες στις σχέσεις των δύο χωρών έχουν πάρει λίγο τη μορφή ρουτίνας. Τα χρόνια της Αργεντινής χρεοκοπίας, ο τότε πρόεδρος της Ουρουγουάης είχε αποκαλέσει «ληστές» τους γείτονές του. Αναγκάστηκε όμως να ζητήσει συγγνώμη, παρουσία του τότε αργεντινού ομολόγου του.

Οι διμερείς σχέσεις επιδεινώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 2000, όταν η Ουρουγουάη επέτρεψε την εγκατάσταση και λειτουργία εργοστασίου επεξεργασίας χάρτου στα σύνορα με την Αργεντινή.

Οι ανησυχίες των αργεντινών για το περιβάλλον είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκλειστεί για 3,5 χρόνια το συνοριακό πέρασμα στην επίμαχη περιοχή. Η Ουρουγουάη θεωρούσε ότι ο αποκλεισμός των συνόρων -με σοβαρότατες εμπορικές συνέπειες για την ίδια- γινόταν με τις ευλογίες του τότε προέδρου Νέστορ Κίρσνερ.

Η διμερής διαφορά λύθηκε τελικά το 2010, αφού προηγήθηκε απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της Ουρουγουάης. Η νυν πρόεδρος και ο Μουχίκα συναντήθηκαν, έκλεισαν το ζήτημα και οι Αργεντινοί με βαριά καρδιά άνοιξαν το συνοριακό πέρασμα.

Αργότερα ο Μουχίκα είπε ότι οι σχέσεις των Ουρουγουανών με τους γείτονες είναι δύσκολες και ότι συχνά «για να τους αντέξουμε αναγκαζόμαστε να καταπίνουμε βατράχια» -όπως είναι η έκφραση στα ισπανικά.

Όταν το μικρόφωνο «καίει» πολιτικούς

Φυσικά ο Χοσέ Μουχίκα δεν είναι ο πρώτος πολιτικός που πέφτει θύμα του ανοικτού μικροφώνου. Το 1984 στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν ανακοίνωσε από το μικρόφωνο ότι ξεκινά ο αφανισμός της ΕΣΣΔ. Το «αστείο» έγινε ενώ δοκίμαζε την ένταση του ήχου προτού ξεκινήσει το ραδιοφωνικό του διάγγελμα στο Έθνος.

Στην προεκλογική εκστρατεία του 2000 ο Τζορτζ Ο. Μπους, συνοδευόμενος από τον Ντικ Τσένι, είχε αποκαλέσει «μεγάλο κόπανο» έναν δημοσιογράφο, άποψη με την οποία συμφώνησε και ο Τσένι.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, το μικρόφωνο εξέθεσε τον πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ. Ανέμενε μαζί με τους Πούτιν και Γκέρχαρντ Σρέντερ την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την πόλη που θα φιλοξενούσε τους Αγώνες του 2012. Το Παρίσι διεκδικούσε τους Αγώνες, όπως και το Λονδίνο.

«Πώς μπορείς να εμπιστευθείς τους Βρετανούς με αυτή την τόσο κακή κουζίνα;» είπε ο Σιράκ. Δυστυχώς για τον ίδιο, οι «Αθάνατοι» δεν ασχολήθηκαν τόσο με την μαγειρική και δικαίωσαν το Λονδίνο.

Αλλά και ο Νικολά Σαρκοζί είχε αγνοήσει την κάμερα που έγραφε όταν ένας δημοσιογράφος τον πίεζε ασφυκτικά για τις συγκρούσεις αστυνομίας-απεργών στο Παρίσι. «Νομίζεις ότι δίνω δεκάρα για αυτά που λες;» του είπε.

Και έπεται συνέχεια.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η ενημέρωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του εκτός έδρας αγώνα με την Άστον Βίλα

Συνεχίζεται την Κυριακή (28/4) η διάθεση των εισιτηρίων του αγώνα Άστον Βίλα – Ολυμπιακός, όπως ενημέρωσε η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024