Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Μάρτιος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας του εμφυλίου στη Συρία

Ο Μάρτιος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας του εμφυλίου στη Συρία

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα στη Συρία, κάνοντας τον Μάρτιο τον πιο αιματηρό μήνα της εμφύλιας σύγκρουσης που ήδη μπήκε στον τρίτο χρόνο της χωρίς ορατά σημάδια αποκλιμάκωσης. Ξεπερνούν τις 62.000 οι καταγεγραμμένες απώλειες ενόπλων και αμάχων, αλλά ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν τον περασμένο μήνα στη Συρία, κάνοντας τον Μάρτιο τον πιο αιματηρό μήνα της εμφύλιας σύγκρουσης που ήδη μπήκε στον τρίτο χρόνο της χωρίς ορατά σημάδια αποκλιμάκωσης.

Όπως εκτιμά το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, την αύξηση των απωλειών προκαλούν οι βομβαρδισμοί από το καθεστώς, το οποίο εδώ και πολλούς μήνες χτυπά κατοικημένες περιοχές όπου δρουν αντάρτες, και η επέκταση των συγκρούσεων σε όλη τη χώρα.

Σχεδόν ίσες είναι οι καταγεγραμμένες απώλειες των δύο πλευρών (1.464 στρατιώτες και 1.486 αντάρτες), 291 ήταν οι γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους, 298 τα παιδιά. Οι υπόλοιποι είναι ένοπλοι ή άμαχοι που δεν ήταν δυνατό να ταυτιστούν.

Ο προηγούμενος πιο αιματηρός μήνας ήταν ο Αύγουστος του 2012.

Στα δύο χρόνια του εμφυλίου οι νεκροί είναι, πάντα κατά το Παρατηρητήριο, 62.554, αλλά ο φορέας παραδέχεται ότι η διασταύρωση των πληροφοριών για τα θύματα είναι δύσκολη γιατί «και οι δύο πλευρές αποκρύπτουν στοιχεία» για να μην πλήξουν το ηθικό τους.

Είναι, δηλαδή, πιθανό ότι οι νεκροί είναι διπλάσιοι από τις εκτιμήσεις.

Άγνωστος, αλλά σε κάθε περίπτωση μεγάλος, είναι ο αριθμός όσων έχουν συλληφθεί από το καθεστώς–πιο πρόσφατα και από τους αντάρτες. Η τύχη τους είναι άγνωστη, πιθανόν πολλοί να έχουν ήδη να έχουν πεθάνει ή να έχουν εκτελεστεί.

Τα περίχωρα της Δαμασκού, το Χαλέπι και η Χομς εξακολουθούν να είναι τα μεγαλύτερα ανοιχτά μέτωπα, όπου πολλές συνοικίες –ειδικά στο Χαλέπι και τη Χομς– είναι σχεδόν ισοπεδωμένες.

Οι αντάρτες, που ενισχύονται με όπλα από αραβικές χώρες, έχουν καταλάβει πόλεις και στρατόπεδα σε όλη τη χώρα, αλλά υπολείπονται σημαντικά σε βαρύ οπλισμό που εξακολουθεί να κατέχει το καθεστώς.

Από την πλευρά του ο Άσαντ μπορεί να υπολογίζει στα εναέρια μέσα που χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά τελευταία, στους πυραύλους Scud και –αυτό θα ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο μέσα και έξω από τη χώρα– στα χημικά όπλα που διαθέτει και φυλάσσει πολύ καλά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Αποδοκιμασίες και γιούχα στο στάδιο κατά την πρόβα του Ισραήλ

H εκπρόσωπος του Ισραήλ, Eden Golan ερμήνευσε το «Hurricane» στην Eurovision και οι κερκίδες αποδοκίμασαν έντονα την εμφάνιση, φωνάζοντας «Free Palestine».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024