Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παραμένω και συνεχίζω τις προσπάθειες για κυβέρνηση, λέει ο Ναπολιτάνο

Παραμένω και συνεχίζω τις προσπάθειες για κυβέρνηση, λέει ο Ναπολιτάνο

Ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει πρόεδρος της χώρας, παρά τις φήμες που είχαν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για εσπευσμένη παραίτηση και πρόσθεσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για σχηματισμό κυβέρνησης. «Δεν κρύβω στους ιταλούς ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά έχω, παράλληλα, εμπιστοσύνη ότι μπορεί να βρεθεί λύση» πρόσθεσε .

Ο ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει πρόεδρος της χώρας, παρά τις φήμες που είχαν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες για εσπευσμένη παραίτηση και πρόσθεσε ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του για σχηματισμό κυβέρνησης. Συγκρότησε μάλιστα δύο επιτροπές σοφών που θα υποβάλλει προγραμματικές προτάσεις σε επίπεδο οικονομικής, θεσμικής, ευρωπαϊκής και κοινωνικής πολιτικής.

«Δεν κρύβω στους ιταλούς ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά έχω, παράλληλα, εμπιστοσύνη ότι μπορεί να βρεθεί λύση» εξήγησε σε δηλώσεις του.

«Θα καταβάλω προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας μου» κατέληξε.

Ο Ναπολιτάνο συγκρότησε δύο επιτροπές που θα προχωρήσουν σε προτάσεις, κίνηση που καλωσόρισαν τα κόμματα, ακόμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Στα μέλη των επιτροπών αυτών συμπεριλαμβάνονται ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο (το όνομά του είχε ακουστεί και για την ηγεσία μίας μεταβατικής κυβέρνησης), ο συνταγματολόγος Βαλέριο Ονίντα, τρία κομματικά στελέχη από τον κεντροδεξιό, τον κεντρώο και τον κεντροαριστερό χώρο, ο πρόεδρος της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ιταλίας (ISTAT) Eνρίκο Τζοβανίνι, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιταλίας Σαλβατόρε Ρόσι και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης Μόντι, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι.

Νωρίτερα, πηγή που πρόσκειται στον ιταλό πρόεδρο είχε δηλώσει ότι ο Ναπολιτάνο εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο παραίτησης, προκειμένου είτε ο διάδοχός του να προσπαθήσει για ένα βιώσιμό κυβερνητικό σχήμα είτε να οδηγηθεί η χώρα σε νέες βουλευτικές εκλογές.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούσαν ότι η δημοσιοποίηση των σχεδίων του Ναπολιτάνο ήταν ένας μοχλός πίεσης στους ιταλούς πολιτικούς.

Η θητεία του προέδρου λήγει στις 15 Μαΐου, ενώ όπως είχε πει ο ίδιος, δεν επιθυμεί να εκλεγεί εκ νέου–είναι άλλωστε 87 ετών.

Ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός παραμένει ο Μάριο Μόντι, υπενθύμισε εξάλλου ο Ναπολιτάνο.

Εν τω μεταξύ, στο πολιτικό σκηνικό επικρατεί αβεβαιότητα.

Την Παρασκευή ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αφού δεν κατάφερε να συγκροτήσει βιώσιμο σχήμα. Το ενδεχόμενο ακυβερνησίας και προσφυγής εκ νέου στις κάλπες είναι ορατό, ίσως τώρα πι περισσότερο από ποτέ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024