Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ομολογία αποτυχίας από τον Μπερσάνι, ο λόγος στον Ιταλό πρόεδρο

Ομολογία αποτυχίας από τον Μπερσάνι, ο λόγος στον Ιταλό πρόεδρο

Την αποτυχία των προσπαθειών του να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη για τη συγκρότηση κυβέρνησης αναγνώρισε ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι περνώντας τις πύλες του Κυρηνάλιου Μεγάρου. Ο λόγος περνά στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος επωμίζεται προσωπικά να χαράξει τα επόμενα βήματα στο δαιδαλώδες μετεκλογικό τοπίο. Αρχίζουν νέες διαβουλεύσεις· στο προεδρικό μέγαρο το πρωί της Παρασκευής ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, το απόγευμα ο Μπέπε Γκρίλο...

Την αποτυχία των προσπαθειών του να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη για τη συγκρότηση κυβέρνησης αναγνώρισε ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι περνώντας τις πύλες του Κυρηνάλιου Μεγάρου. Ο λόγος περνά στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος επωμίζεται προσωπικά να χαράξει τα επόμενα βήματα στο δαιδαλώδες μετεκλογικό τοπίο.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αρχίζει ο ίδιος νέο κύκλο διαβουλεύσεων με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων. Στο προεδρικό μέγαρο καλείται το πρωί της Παρασκευής ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και ακολουθεί το απόγευμα ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Μπέπε Γκρίλο.

«Μου τέθηκαν όροι απαράδεκτοι» δήλωσε ο ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς στους δημοσιογράφους έπειτα από συνομιλία μίας ώρας και 20 λεπτών με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στο προεδρικό μέγαρο.

«Οι διαβουλεύσεις μου δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εξήγησα στον πρόεδρο Ναπολιτάνο τους ακριβείς λόγους, ενώ του εξέθεσα παράλληλα τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν από τις συναντήσεις μου, όπως και κάποιους όρους που ετέθησαν, και οι οποίοι δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να προχωρήσει σε εκ νέου επαλήθευση της κατάστασης» επισήμανε.

«Οι διαβουλεύσεις του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι για το σχηματισμό κυβέρνησης δεν είχαν αποτέλεσμα» ανέφερε εκ μέρους της προεδρία της Δημοκρατίας της Ιταλίας σε επίσημη ανακοίνωση.

Ο Μπερσάνι βρέθηκε σε αδιέξοδο καθώς δεν έχει τη στήριξη των Πέντε Αστέρων, όπου και στράφηκε εξαρχής μετά το σοκ της κάλπης, και η μπερλουσκονική δεξιά απαίτησε να μετάσχει στην κυβέρνηση προκειμένου να δώσει στήριξη -γεγονός που δεν επιθυμεί η ίδια η Κεντροαριστερά.

Υπό αυτές τις συνθήκες, αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ναπολιτάνο μπορεί να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είτε σε κάποιον θεσμικό ιθύνοντα ή σε ένα πρόσωπο που να μην μετέχει άμεσα στις ηγετικές ομάδες των ιταλικών πολιτικών κομμάτων.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι κατέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ωστόσο εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) διαψεύστηκε ότι η εντολή παραδόθηκε στη συνάντηση στο Κυρηνάλιο.

Η σχετική γραπτή δήλωση του Pd σημαίνει προφανώς ότι μετά την επαλήθευση της κατάστασης με τις επαφές που θα έχει ο iταλός πρόεδρος Ναπολιτάνο, ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας είναι πρόθυμος να κάνει νέα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ότι ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι δεν έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες για το σχηματισμό κυβέρνησης παρά την αποτυχία της διερευνητικής εντολής. «Ο Μπερσάνι δεν εγκατέλειψε, πρέπει να μείνετε στην ανακοίνωση της προεδρίας» ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, μετά το κρεσέντο ύβρεων κατά των πολιτικών, ο Μπέπε Γκρίλο έκανε την Πέμπτη νέα παρέμβαση μέσω του μπλογκ του, λέγοντας ότι η Βουλή είναι σε θέση να φέρει σε πέρας αποτελεσματικά την αποστολή της ακόμη και αν δεν έχει συγκροτηθεί πρώτα νέα κυβέρνηση.

«Μπορεί η Ιταλία να βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση -έστω και αν τις τρέχουσες υποθέσεις διαχειρίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση Μόντι- αλλά διαθέτει Κοινοβούλιο που μπορεί ήδη να εργασθεί για να αλλάξει την χώρα» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή και επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S), «η Βουλή και η Γερουσία πρέπει να εξασφαλίσουν εκ νέου τον κεντρικό ρόλο που τους ανήκει στην ιταλική αβασίλευτη δημοκρατία και να μην περιορίζονται στο να επικυρώνουν τα διατάγματα που εκδίδει η κυβέρνηση με τον εκβιασμό των ψήφων εμπιστοσύνης».

Ο Γκρίλο αναφέρεται στην δυνατότητα να ψηφιστούν άμεσα νόμοι που να θεσπίζουν το ασυμβίβαστο του ρόλου του πολιτικού και του επιχειρηματία («φωτογραφίζοντας» τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι) και στην ανάγκη για ανακατανομή των τηλεοπτικών συχνοτήτων οι οποίες στο παρελθόν «δόθηκαν με τόση γενναιοδωρία στον Καβαλιέρε».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη, εξάλλου, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του M5S στη Γερουσία Βίτο Κρίμι είπε πως «αν ο πρόεδρος Ναπολιτάνο επιλέξει έναν υποψήφιο πρωθυπουργό που να μην προέρχεται από τους κόλπους των κομμάτων, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024