Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επίσημη δικαστική έρευνα σε βάρος του Σαρκοζί για το σκάνδαλο Μπετανκούρ

Επίσημη δικαστική έρευνα σε βάρος του Σαρκοζί για το σκάνδαλο Μπετανκούρ

Την έναρξη δικαστικής έρευνας σε βάρος του γάλλου τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί, το τελευταίο βήμα πριν την απαγγελία κατηγοριών, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας για το σκάνδαλο Μπετανκούρ. Οι αρχές εξετάζουν εάν ο Σαρκοζί μπορεί να θεωρηθεί υπαίτιος «εκμετάλλευσης αδυναμίας» στην υπόθεση που εμπλέκεται η ζάμπλουτη 90χρονη Λίλιαν Μπετανκούρ· ακόμη κι αν ο τέως πρόεδρος βγει καθαρός όμως, το πλήγμα στην εικόνα του θα είναι τεράστιο -και μάλιστα λίγο καιρό αφού ο Σαρκοζί έκανε την ισχυρότερη «νύξη» περί επιστροφής του στη γαλλική πολιτική.

Την έναρξη δικαστικής έρευνας σε βάρος του γάλλου τέως προέδρου Νικολά Σαρκοζί, το τελευταίο βήμα πριν την απαγγελία κατηγοριών, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας για το σκάνδαλο Μπετανκούρ.

Οι αρχές εξετάζουν εάν ο Σαρκοζί μπορεί να θεωρηθεί υπαίτιος «εκμετάλλευσης αδυναμίας» στην υπόθεση που εμπλέκεται η ζάμπλουτη 90χρονη Λίλιαν Μπετανκούρ· ακόμη κι αν ο τέως πρόεδρος βγει καθαρός όμως, το πλήγμα στην εικόνα του θα είναι τεράστιο -και μάλιστα λίγο καιρό αφού ο Σαρκοζί έκανε την ισχυρότερη «νύξη» περί επιστροφής του στη γαλλική πολιτική.

«Ο Νικολά Σαρκοζί, για τον οποίο ισχύει το τεκμήριο αθωότητας, έχει ενημερωθεί ότι τέθηκε υπό επίσημη έρευνα για την εκμετάλλευση προσωπικής αδυναμίας το Φεβρουάριο του 2007 και κατά τη διάρκεια του 2007 σε βάρος και προς ζημία της Λιλιάν Μπετανκούρ» ανακοίνωσε η εισαγγελία του Μπορντώ.

Η υπόθεση, υπενθυμίζεται, αφορά υποψίες για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007. Η Λίλιαν Μπετανκούρ, διάδοχος του κολοσσού της L’Oreal και μία από τις πλουσιότερες γυναίκες στη Γαλλία, είχε παραδοσιακά στενές σχέσεις με το UMP του Σαρκοζί.

Οι πρώτες υποψίες για την υπόθεση προέκυψαν πριν από τρία χρόνια, όταν λογίστρια της Μπετανκούρ (η οποία είχε κριθεί ότι πάσχει από άνοια το 2006) υποστήριξε ότι αναλήψεις μεγάλων ποσών προορίζονταν για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Σαρκοζί. Το 2011, η Μπετανκούρ τέθηκε υπό κηδεμονία των συγγενών της.

Ο Σαρκοζί αρνείται τις κατηγορίες και εξαρχής κατήγγειλε πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την ανακίνηση της υπόθεσης.

Η απόφαση για να κινηθεί την Πέμπτη η διαδικασία σε βάρος του Σαρκοζί ακολούθησε την ακρόασή του μαζί με πρώην μπάτλερ της Μπετανκούρ, ο οποίος είχε κληθεί να αναφέρει πόσες φορές είχε συναντηθεί με την ηλικιωμένη το 2007.

Μέχρι τώρα, ο Σαρκοζί θεωρείτο «βοηθητικός μάρτυρας» στην υπόθεση -κάτι ανάμεσα σε μάρτυρα και ύποπτο. Η κίνηση επίσημης έρευνας σε βάρος του είναι το τελευταίο στάδιο στη γαλλική νομοθεσία πριν την απαγγελία κατηγοριών· η διαδικασία μπορεί να καταλήξει είτε στο δικαστήριο είτε οι κατηγορίες να καταπέσουν με την ολοκλήρωση της έρευνας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, η εξέλιξη έρχεται να πλήξει την εικόνα του Σαρκοζί την στιγμή που οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν ως την προσωπικότητα του UMP με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να διεκδικήσει επιτυχώς τη γαλλική προεδρία. Ο ίδιος, αν και έχει επανειλημμένα δείξει ότι θέλει προς το παρόν να μείνει μακριά από την πολιτική, είχε κάνει λόγο σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα για «μία αίσθηση καθήκοντος για την οικονομία» όσον αφορά το εάν θα έβαζε ξανά υποψηφιότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Το κλάμα του αρχηγού της Εθνικής πόλο Γιάννη Φουντούλη, οι συμπαίκτες του και το Παρίσι (pics)

«Δεν είμαι πολύ συναισθηματικός τύπος, αλλά ήταν πραγματικά μια μαγική στιγμή. Μόνο μια φορά στο παρελθόν, όταν είδα για πρώτη φορά τη νεογέννητη κόρη μου, ένιωσα τόσο έντονα που έβαλα τα κλάματα.»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024