Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Επιλέξτε την ειρήνη» καλεί το λαό του Ισραήλ ο Μπαράκ Ομπάμα

«Επιλέξτε την ειρήνη» καλεί το λαό του Ισραήλ ο Μπαράκ Ομπάμα

Με μία φορτισμένη έκκληση για ειρήνη και παρότρυνση για άμεση διαπραγμάτευση χωρίς προαπαιτούμενα «αφήνει» ο Μπαράκ Ομπάμα τη Μέση Ανατολή. «Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των Παλαιστινίων» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, καλώντας το Ισραήλ να αναγνωρίσει πως ο συμβιβασμός και μία παλαιστινιακή πατρίδα είναι ο μόνος δρόμος προς την πραγματική του ασφάλεια. Καταδίκασε μεν τον εποικισμό, ωστόσο απέσυρε την αμερικανική στήριξη στο παλαιστινιακό αίτημα για τη διακοπή του ως όρο για την αναβίωση του διαλόγου.

Με μία φορτισμένη έκκληση για ειρήνη και παρότρυνση για άμεση διαπραγμάτευση χωρίς προαπαιτούμενα «αφήνει» ο Μπαράκ Ομπάμα τη Μέση Ανατολή. «Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των Παλαιστινίων» είπε ο αμερικανός πρόεδρος, καλώντας το Ισραήλ να αναγνωρίσει πως ο συμβιβασμός και μία ανεξάρτητη παλαιστινιακή πατρίδα είναι ο μόνος δρόμος προς την πραγματική του ασφάλεια. Καταδίκασε μεν τον εποικισμό, ωστόσο απέσυρε την αμερικανική στήριξη στο παλαιστινιακό αίτημα για τη διακοπή του ως όρο για την αναβίωση του ειρηνευτικού διαλόγου.

Μιλώντας ενώπιον ακροατηρίου ισραηλινών φοιτητών στο συνεδριακό κέντρο της Ιερουσαλήμ, στην κορύφωση της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσίασε το όραμά του για ένα ισραηλινό και ένα παλαιστινιακό κράτος που θα συνυπάρχουν ειρηνικά, καλώντας τους νέους του Ισραήλ να πιέσουν τους ηγέτες τους να εργαστούν για ένα τέτοιο μέλλον.

«Οι πολιτικοί ηγέτες δεν θα πάρουν ρίσκα εάν οι πολίτες δεν απαιτήσουν να το πράξουν» είπε ο Ομπάμα χειροκροτούμενος, και φέρνοντας στη μνήμη το μοτίβο στις προεκλογικές του εκστρατείας, τόνισε προς το ακροατήριο: «Πρέπει να δημιουργήσεις την αλλαγή που θέλεις να δεις».

Επαναλαμβάνοντας πως οι ΗΠΑ είναι ο καλύτερος φίλος και ο πιο σημαντικός σύμμαχος του Ισραήλ, ο Ομπάμα διεμήνυσε πως η Αμερική δεν θα υπαναχωρήσει ποτέ από τη δέσμευσή της έναντι της ασφάλειας του Ισραήλ, ιδίως απέναντι σε απειλές από χώρες όπως το Ιράν.

«Όσο υπάρχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, δεν είστε μόνοι» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο συμβιβασμός μοναδικός δρόμος για την πραγματική ασφάλεια»

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε εν συνεχεία το Ισραήλ να αναγνωρίσει πως ο συμβιβασμός είναι απαραίτητος προκειμένου να επιτύχει διαρκή, πραγματική ασφάλεια, σημειώνοντας ότι πρέπει να κάνει κινήσεις για να αναστρέψει το «ρεύμα» διεθνούς απομόνωσης που έχει επιδεινωθεί από την αποτυχία επίτευξης ειρήνης με τους Παλαιστινίους.

Υπογράμμισε πως η εποικιστική πολιτική που ακολουθούν οι ισραηλινές κυβερνήσεις είναι «αντιπαραγωγική», τονίζοντας πως το Ισραήλ «βρίσκεται σε σταυροδρόμι» και πρέπει να επιλέξει την ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως η ισραηλινή κατοχή σε εδάφη που οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν για το δικό τους κράτους πρέπει να τερματιστεί, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η πρόοδος προς τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους θα συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων του Ισραήλ με τον υπόλοιπο κόσμο, και ιδίως τον αραβικό.

«Δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των Παλαιστινίων»

«Όπως οι Ισραηλινοί έχτισαν ένα κράτος στην πατρίδα τους, οι Παλαιστίνιοι έχουν το δικαίωμα να είναι ελεύθερος λαός στη δική τους γη» συνέχισε ο Ομπάμα για να υπογραμμίσει:

«Το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση πρέπει να αναγνωριστεί. Μπείτε στη θέση τους, δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια τους. Δεν είναι δίκαιο ένα παιδί να μην μπορεί να μεγαλώσει στο δικό του κράτος, να περνά όλη τη ζωή του με την παρουσία ενός ξένου στρατού που ελέγχει τις κινήσεις του κάθε μέρα»…

Υπογράμμισε πως δεν είναι δίκαιο όταν δεν τιμωρείται η βία των εποίκων κατά των Παλαιστινίων, επικρίνοντας επίσης τον περιορισμό των κινήσεων των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Η κατοχή και η εκδίωξη των Παλαιστινίων δεν είναι η λύση στη σύγκρουση, διεμήνυσε.

Ο Ομπάμα δεν είναι σαφές εάν διατύπωσε συγκεκριμένα αιτήματα προς τη νεοεκλεγείσα κυβέρνηση υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που αποτελεί συνονθύλευμα ετερόκλητων εταίρων, αν και επανέλαβε αρκετές φορές πως η συνεχής εποικιστική δραστηριότητα σε διαφιλονικούμενες περιοχές πλήττει τις πιθανότητες επανέναρξης των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Παλαιστινίους -οι οποίοι θέτουν τη διακοπή του εποικισμού ως προαπαιτούμενο για την αναβίωση του διαλόγου.

«Διαπραγμάτευση χωρίς να προηγηθεί διακοπή του εποικισμού»

Αντιθέτως, η άρση του όρου αυτού είναι το αίτημα που ουσιαστικά διατύπωσε προς την παλαιστινιακή πλευρά ως μέσο για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Στεκούμενος λίγες ώρες νωρίτερα δίπλα στον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη, ο Ομπάμα έκανε ανάλογες δηλώσεις περί του δικαιώματος των Παλαιστινίων σε μία ανεξάρτητη πατρίδα, ωστόσο ταυτόχρονα απέσυρε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο παλαιστινιακό αίτημα για τερματισμό του εποικισμού πριν την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων.

Ο Ομπάμα ξεκαθάρισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να στηλιτεύουν τη συνεχιζόμενη ισραηλινή εποικιστική δραστηριότητα, όμως τόνισε πως τα ζητήματα διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως «δικαιολογία» για να μην πράττουν τίποτα.

«Εάν η προσδοκία είναι ότι μπορούμε να έχουμε απευθείας διαπραγματεύσεις όταν όλα θα έχουν διευθετηθεί προηγουμένως, τότε δεν υπάρχει νόημα να γίνει η διαπραγμάτευση» ανέφερε ο Ομπάμα στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα.

Μιλώντας ακολούθως ενώπιον των ισραηλινών φοιτητών, ο Ομπάμα αναγνώρισε τη δυσκολία στην επίλυση της σύγκρουσης, επέμεινε όμως πως «η ειρήνη είναι απαραίτητη, δίκαιη και εφικτή». Και τόνισε πως ο Μαχμούντ Αμπάς και ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Σαλάμ Φαγιάντ είναι «πραγματικοί εταίροι» για την ειρήνη.

Στο ζήτημα του εποικισμού, σε κάθε περίπτωση, ο Αμπάς επέμεινε στην απαίτηση για τη διακοπή κάθε δραστηριότητας πριν την όποια συζήτηση με το Ισραήλ επί μελλοντικής διευθέτησης.

«Η επανάληψη των διαπραγματεύσεων δεν είναι δυνατή χωρίς ένα πάγωμα του εποικισμού στην Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ» δήλωσε ο πολιτικός σύμβουλος του Αμπάς, Νιμρ Χάμαντ, επικαλούμενος την τοποθέτηση που έκανε ο παλαιστίνιος ηγέτης κατά την συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο.

Κατά τις συνομιλίες, ο Αμπάς επαναβεβαίωσε το αίτημα αλλά παρουσίασε παράλληλα και την προοπτική της επίτευξης μιας ευρύτερης ειρήνης ανάμεσα στο Ισραήλ και άλλα αραβικά κράτη αν δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος. «Αν έρθει η ειρήνη ανάμεσα σε μας και τους ισραηλινούς, το Ισραήλ γνωρίζει καλά ότι όλες οι αραβικές και οι ισλαμικές χώρες, 57 κράτη, θα αναγνωρίσουν αμέσως το κράτος του Ισραήλ» ανέφερε.

Κατά τη δεύτερη ημέρα των επαφών Ομπάμα στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη -την «επίσημη πρώτη» επίσκεψή του με την ιδιότητα του αμερικανού προέδρου- δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τα Παλαιστινιακά Εδάφη στην ισραηλινή επικράτεια. Τραυματίες δεν υπήρξαν, ήταν όμως μία συμβολική «υποδοχή».

Περίπου 150 παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν, επίσης, στη Ραμάλα για να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη Ομπάμα. Κρατήθηκαν σε απόσταση από την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Η Ουάσινγκτον είχε ρίξει τον πήχυ των προσδοκιών για βήματα επανεκκίνησης του διαλόγου μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων κατά την ιστορική πρώτη επίσκεψη Ομπάμα σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη. Ο ίδιος ο Ομπάμα είχε επισημάνει ότι επισκέπτεται τη Μέση Ανατολή με την πρόθεση να «ακούσει» και όχι να παρουσιάσει μία ειρηνευτική πρωτοβουλία.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: «Προστατεύουμε την ομάδα και τη στηρίζουμε με φωνή, πάθος και καρδιά»

Ο Ολυμπιακός με νέα ενημέρωση του καλεί τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεχτικός στην αναμέτρηση της Πέμπτης (9/5) με αντίπαλο την Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024