Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μονοπάτι μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης αναζητεί η ΕΕ

Μονοπάτι μεταξύ λιτότητας και ανάπτυξης αναζητεί η ΕΕ

Άλλο ένα επεισόδιο στη μακρά διαμάχη για τη διαμόρφωση του μείγματος ανάπτυξης και λιτότητας φαίνεται ότι θα είναι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με τη Γαλλία να θέτει ζητήματα ευελιξίας χωρίς να αμφισβητεί το πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και τη Γερμανία να προσπαθεί να παρακάμψει το θέμα επιμένοντας ότι θα συζητηθούν απλώς «οι γενικές συνθήκες». Σε κάθε περίπτωση η Σύνοδος δεν αναμένεται  να καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις, και ας φώναξαν χιλιάδες εργαζόμενοι στις Βρυξέλλες «όχι στη λιτότητα».

Άλλο ένα επεισόδιο στη μακρά διαμάχη στους κόλπους της ΕΕ για την ανάπτυξη και τη λιτότητα φαίνεται ότι θα είναι η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με τη Γαλλία να θέτει ζητήματα ευελιξίας χωρίς να αμφισβητεί το πλαίσιο της σκληρής λιτότητας και τη Γερμανία να προσπαθεί να παρακάμψει το θέμα επιμένοντας ότι θα συζητηθούν απλώς «οι γενικές συνθήκες».

«Χρειαζόμαστε ευελιξία αν θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η ανάπτυξη είναι προτεραιότητα» είπε ο Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο για να προσθέσει ότι είναι δεσμευμένος «στη σταδιακή δημοσιονομική σύγκλιση».

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για ελιγμούς, σημείωσε, λέγοντας ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν προϋπολογισμούς με αρκετή ευελιξία για να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη μέσα από δημόσιες επενδύσεις.

Η υπερβολική δημοσιονομική αυστηρότητα μπορεί να σημαίνει υπερβολική ανεργία, υπενθύμισε, θέτοντας το κορυφαίο κοινωνικό πρόβλημα στην Ευρώπη των «27» και ιδίως στον υφεσιακό, μνημονιακό Νότο.

Μόλις αυτήν την εβδομάδα ο Ολάντ (μετά από σειρά δηλώσεων γάλλων αξιωματούχων) παραδέχτηκε ότι η χώρα του δεν θα πιάσει φέτος -αλλά το 2014- τον στόχο για το έλλειμμα, εξηγώντας ότι μια μικρή καθυστέρηση είναι προτιμότερη από την ύφεση.

Η στάση της Γαλλίας φαίνεται να έχει προκαλέσει τη δυσφορία του Βερολίνου που ζητά ταχύτερη υλοποίηση μέτρων και όχι παρεκκλίσεις.

Εν τω μεταξύ, το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου προσπαθεί να συμβιβάσει την ανάγκη για λιτότητα με την ανάγκη για ανάπτυξη ζητώντας ένα μείγμα δαπανών και εισοδηματικών μέτρων που θα διασφαλίσει και ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.

Αν και θεωρητικά όλοι οι εταίροι θα συμφωνούσαν με τις γενικές γραμμές του σχεδίου, το ενδεχόμενο να προσκρούσει στις γερμανικές αντιρρήσεις (μαζί και σε αυτές των δορυφόρων της, όπως η Ολλανδία και η Φινλανδία) για τον τρόπο υλοποίησης του σχεδίου παραμένει ισχυρό.

Η Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο απέφυγε να πάρει θέση λέγοντας ότι θα συζητηθούν «οι γενικές συνθήκες για τους προϋπολογισμούς, την ανάπτυξη και την ανεργία».

Το Reuters σημειώνει ότι σε αυτή τη Σύνοδο δεν αναμένονται θεαματικές αλλαγές, αν και ο Φρανσουά Ολάντ μάλλον προετοιμάζει το έδαφος για γενικότερη επίθεση κατά της λιτότητας, επίθεση που θα εξαπολύσει μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου με την Ιταλία και την Ισπανία.

Εξάλλου η Σύνοδος του Ιουνίου θα επικεντρωθεί περισσότερο στην δημοσιονομική ένωση, με την τραπεζική ενοποίηση να θεωρείται το πρώτο βήμα.

Παραταύτα, με τα ποσοστά της ανεργίας των νέων να αυξάνονται κυρίως στο νότο (σε Ελλάδα και Ισπανία είναι πλέον στο 60%), την ευρωζώνη σε ύφεση και 12% του εργατικού δυναμικού της εκτός εργασίας, ο χρόνος για μέτρα που θα μπορέσουν να περιορίσουν το οξύτατο πρόβλημα λιγοστεύει και οι ως τώρα εξαγγελίες σε επίπεδο κονδυλίων είναι απελπιστικά λίγες.

Απόλυτα ενδεικτικός, -και άκρως απογοητευτικός- , ο αριθμός που καταγράφει το Reuters: τα έξι δισ. ευρώ για το διάστημα 2014-2020 είναι μόλις 100 ευρώ για κάθε άνεργο νέο στις 27 χώρες…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γεμάτη από νωρίς η Θυρα 7 στο «Γ. Καραϊσκάκης» (vid)

Σχεδόν 1 ώρα πριν από την έναρξη του μεγάλου ημιτελικού μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα, η Θύρα 7 έχει γεμίσει από τους φίλους των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024