Τρίτη 21 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στη φυλακή Τούρκος στρατηγός για το «μεταμοντέρνο» πραξικόπημα του 1997

Στη φυλακή Τούρκος στρατηγός για το «μεταμοντέρνο» πραξικόπημα του 1997

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ερντάλ Τζεϊνάλογλου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για σχέδιο «εκφοβισμού» της κυβέρνησης Ερμπακάν το 1997.  Ο Τζεϊλάνογλου εκτιμάται ότι είχε διατάξει άρματα μάχης να αναπτυχθούν σε δρόμους έξω από την Αγκυρα σε μια επίδειξη δύναμης απέναντι στην κυβέρνηση του ισλαμιστή Ερμπακάν. Η κίνηση αυτή είχε χαρακτηριστεί ως «μεταμοντέρνο πραξικόπημα».

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Ερντάλ Τζεϊνάλογλου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για σχέδιο «εκφοβισμού» της κυβέρνησης Ερμπακάν το 1997.

Ο Τζεϊλάνογλου, στρατηγός εν αποστρατεία, εκτιμάται ότι είχε διατάξει άρματα μάχης να αναπτυχθούν σε δρόμους έξω από την Αγκυρα σε μια επίδειξη δύναμης απέναντι στην κυβέρνηση του ισλαμιστή Ερμπακάν.

Ο Ερμπακάν, ο οποίος που πέθανε σε ηλικία 85 ετών το 2011, θεωρείτο πρωτοπόρος του λεγόμενου πολιτικού ισλάμ στην Τουρκία και άνοιξε το δρόμο για την επιτυχία του κόμματος του πρωθυπουργού Ερντογάν.

Η έρευνα για τα γεγονότα του 1997, που είχαν αποκληθεί «το μεταμοντέρνο πραξικόπημα» λόγω του αναίμακτου χαρακτήρα του -αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί το 1960, το 1970 και το 1981- έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Ερντογάν, ο οποίος ήταν μέλος του κόμματος του Ερμπακάν.

Συνελήφθη επίσης ο απόστρατος στρατηγός Γιουτζέλ Οζσίρ, δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη άλλων τεσσάρων στρατηγών ε.α. στο πλαίσιο της έρευνας για το πραξικόπημα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu οι δύο στρατηγοί τέθηκαν υπό κράτηση αφού κλήθηkαν σε δικαστήριο της Άγκυρας μαζί με άλλους δύο απόστρατους στρατηγούς κι έναν συνταγματάρχη εν ενεργεία, που αργότερα πάντως αφέθηκε ελεύθερος.

Πάνω από 300 αξιωματικοί των Ένοπλων Δυνάμεων καταδικάστηκαν το Σεπτέμβριο σε ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, καθώς η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι είχαν συνωμοτήσει για να ανατρέψουν τον Ερντογάν το 2003.

Σχεδόν άλλοι 300 πολίτες -μεταξύ αυτών πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι- δικάζονται με την κατηγορία ότι ενορχήστρωσαν επεισόδια πολιτικής βίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Τα νέα για Ορτέγκα και η αποθέωση του Ποντένσε

Οι εξελίξεις με τον Αργεντίνο μπακ ενόψει τελικού Conference με την Φιορεντίνα και τα αποθεωτικά σχόλια των παικτών του Ολυμπιακού για τον Ποντένσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 21 Μαϊου 2024