Δευτέρα 20 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στις 15 Μαρτίου η «επίσημη πρώτη» για τη νέα Βουλή της Ιταλίας

Στις 15 Μαρτίου η «επίσημη πρώτη» για τη νέα Βουλή της Ιταλίας

Αντιμέτωπη με το φάσμα της ακυβερνησίας παραμένει η Ιταλία σε ένα δαιδαλώδες μετεκλογικό τοπίο που καλούνται να διαχειριστούν οι παραδοσιακοί πόλοι του δικομματισμού που «εμβολίστηκε» από το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο. Την κατάσταση έρχεται να περιπλέξει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι το νέο Κοινοβούλιο -που συνέρχεται για πρώτη φορά σε σώμα στις 15 Μαρτίου- πρέπει να εκλέξει τον Απρίλιο το νέο πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Αντιμέτωπη με το φάσμα της ακυβερνησίας παραμένει η Ιταλία σε ένα δαιδαλώδες μετεκλογικό τοπίο που καλούνται να διαχειριστούν οι παραδοσιακοί πόλοι του δικομματισμού που «εμβολίστηκε» από το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Την κατάσταση έρχεται να περιπλέξει περαιτέρω το γεγονός ότι το νέο Κοινοβούλιο που αναδείχτηκε στις κάλπες της 24ης-25ης Φεβρουαρίου πρέπει να εκλέξει το Απρίλιο το νέο πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Τα σώματα του νέου Κοινοβουλίου (Βουλή και Γερουσία) συγκαλούνται για πρώτη φορά σε σώμα στις 15 Μαρτίου. Ακολουθεί η εκλογή των προέδρων της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και η συγκρότηση των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Στις 21 Μαρτίου ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αρχίζει επισήμως τις διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την ανάθεση της εντολής σχηματισμού της νέας κυβέρνησης.

Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός εν συνεχεία ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης του Κοινοβούλιου, και εάν δεν την αποσπάσει ο Ιταλός πρόεδρος συνεχίζει τις διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα μετεκλογικά σενάρια η Ιταλία οδεύει είτε προς μία κυβέρνηση μειοψηφίας της Κεντροαριστεράς (με τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι ουσιαστικά όμηρο των Γκρίλο και Μπερλουσκόνι), είτε προς ένα μεγάλο συνασπισμό με τη μπερλουσκονική δεξιά, πιθανώς ειδικού σκοπού (με ζητούμενο και την αλλαγή του εκλογικού νόμου) και με μικρή διάρκεια ζωής.

Μία νέα, άμεση προσφυγή στις κάλπες απορρίπτεται από αμφότερους τους Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, λόγω της αστάθειας που θα επιφέρει αλλά και της προοπτικής μεγαλύτερης εκτίναξης των ποσοστών του Μπέπε Γκρίλο.

Πρόωρες κάλπες δεν θα μπορούσαν να στηθούν, όμως, ούτως ή άλλως σύντομα στην Ιταλία διότι στις 16 Απριλίου Βουλή και Γερουσία θα συγκληθούν σε κοινό σώμα για την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Η θητεία του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο εκπνέει στις 15 Μαΐου.

Μια νέα αναμέτρηση θα πρέπει να περιμένει την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα πρέπει να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεγάλη ανατροπή για τη Super League της νέας σεζόν – Ποιος είναι το φαβορί για τον τίτλο…

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να πήρε το φετινό πρωτάθλημα, αλλά δεν είναι το φαβορί για το επόμενο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 20 Μαϊου 2024