Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χαλάρωση κυρώσεων έναντι «πυρηνικού φρένου» προσφέρουν οι Έξι στο Ιράν

Χαλάρωση κυρώσεων έναντι «πυρηνικού φρένου» προσφέρουν οι Έξι στο Ιράν

Την απάντηση της Τεχεράνης στη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμό των πιο αμφιλεγόμενων μερών του πυρηνικού της προγράμματος περιμένουν οι Έξι στη δεύτερη και τελευταία ημέρα συνομιλιών στο Αλμάτι του Καζακστάν. Αν και οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο είναι μικρές, η πλευρά των «Έξι» μίλησε για μία «χρήσιμη πρώτη ημέρα» ενώ η Τεχεράνη περιγράφει ως «πολύ σοβαρή» την ατμόσφαιρα στις συνομιλίες και φέρεται να έχει συζητήσει και το ενδεχόμενο διμερών συνομιλιών με Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία.

Την απάντηση της Τεχεράνης στη χαλάρωση των διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα περιορισμό των πιο αμφιλεγόμενων μερών του πυρηνικού της προγράμματος περιμένουν οι Έξι στη δεύτερη και τελευταία ημέρα συνομιλιών στο Αλμάτι του Καζακστάν.

Αν και οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο είναι μικρές, η πλευρά των «Έξι» μίλησε για μία «χρήσιμη πρώτη ημέρα» ενώ η Τεχεράνη περιγράφει ως «πολύ σοβαρή» την ατμόσφαιρα στις συνομιλίες και φέρεται να έχει συζητήσει και το ενδεχόμενο διμερών συνομιλιών με Ρωσία, Βρετανία και Γερμανία.

Το Ισραήλ θα παρακολουθεί στενά το αποτέλεσμα της συνάντησης, που πραγματοποιείται στην πόλη του Καζακστάν, ενώ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιτεθεί στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν εάν οι διπλωματικές ενέργειες ή οι κυρώσεις αποτύχουν να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Από την πλευρά του το Ιράν δήλωσε ότι στόχος του είναι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να εξάγει περισσότερο πετρέλαιο.

Κατά την πιο πρόσφατη προσπάθειά τους να βρουν μια λύση στο αδιέξοδο, οι δυνάμεις πρότειναν στο Ιράν τη χαλάρωση ορισμένων κυρώσεων, οι οποίες έχουν κοστίσει ακριβά στην οικονομία της χώρας.

Ωστόσο, διπλωμάτες και αναλυτές θεωρούν ελάχιστες τις πιθανότητες συμφωνίας πριν τις ιρανικές προεδρικές εκλογές του Ιουνίου. Εφικτό θετικό αποτέλεσμα θεωρείται πάντως ο προγραμματισμός νέων συνομιλίων στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024