Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τον Μάρτιο οι αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης για το νεοναζιστικό NPD

Τον Μάρτιο οι αποφάσεις της γερμανικής κυβέρνησης για το νεοναζιστικό NPD

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θα έχει αποφασίσει επίσημα πριν από τα τέλη του Μαρτίου εάν θα ταχθεί υπέρ της δικαστικής διαδικασίας για να τεθεί εκτός νόμου το ξενόφοβο ακροδεξιό κόμμα NPD, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Άνω Βουλή κατέθεσε νέο αίτημα απαγόρευσης του ακροδεξιού κόμματος, βασιζόμενη σε αντίστοιχη κοινή απόφαση κρατιδιακών κυβερνήσεων της χώρας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας δεν θα έχει αποφασίσει επίσημα πριν από τα τέλη του Μαρτίου εάν θα ταχθεί υπέρ της δικαστικής διαδικασίας για να τεθεί εκτός νόμου το ξενόφοβο ακροδεξιό κόμμα NPD, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

Ο υπουργός επισήμανε αργά τη Δευτέρα μιλώντας προς συναδέλφους του στο CDU πως η κυβέρνηση της Άνγκελας Μέρκελ θα πυκνώσει τις γραμμές όσων ζητούν να απαγορευθεί το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα (NPD).

Ωστόσο, την Τρίτη ο ίδιος χρειάστηκε να υπαναχωρήσει έπειτα από τις επικρίσεις που διατύπωσαν οι ενδοκυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, δηλώνοντας πως το υπουργικό συμβούλιο δεν έχει αποφασίσει επισήμως γι’ αυτό.

Η προερχόμενη από το FDP υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λόιτχζοϊσερ-Σνάρενμπεργκερ επέκρινε τον συνάδελφό της για την σπουδή του να προβεί σε πρόωρα, όπως τα χαρακτήρισε, σχόλια προς τα στελέχη της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU).

«Άλλη μία αποτυχία της διαδικασίας κατά του NPD θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για τη δημοκρατία και με νίκη για τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές», σχολίασε η ίδια.

Πριν από μία δεκαετία παρόμοιο εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η τοποθέτηση μυστικών πληροφοριοδοτών εντός του NPD καθιστούσε μαχητό το αίτημα απαγόρευσής του.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Άνω Βουλή κατέθεσε νέο αίτημα απαγόρευσης του ακροδεξιού κόμματος, βασιζόμενη σε αντίστοιχη κοινή απόφαση κρατιδιακών κυβερνήσεων της χώρας.

Η απαγόρευση ενός κόμματος είναι δύσκολη στη Γερμανία, εξαιτίας των νομικών προκειμένων που θα πρέπει να ικανοποιούνται.

Προκειμένου να σταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο το επιχείρημα κατά του ξενόφοβου κόμματος —το οποίο προτάσσει το σύνθημα «Δουλειά, Οικογένεια, Πατρώα Γη»— θα πρέπει να αποδειχθεί ότι αυτό συνιστά απειλή για τη δημοκρατία και πως εκ φύσεως είναι «επιθετικά μαχητικό».

Σημειώνεται ότι το NPD έχει βουλευτές σε δύο κρατιδιακά κοινοβούλια και για το λόγο αυτό παίρνει ετήσια επιδότηση άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Σλούκας για Ναν: «Σωστή απόφαση να πάρουμε τον κορυφαίο σκόρερ στην Ευρώπη»

Ο Κώστας Σλούκας μίλησε για την πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Final Four, αλλά και για τον Κέντρικ Ναν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024