Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπροστά στα exit poll ιταλική κεντροαριστερά, στα «αστέρια» ο Γκρίλο

Μπροστά στα exit poll ιταλική κεντροαριστερά, στα «αστέρια» ο Γκρίλο

Προς την κατάκτηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία -εκεί όπου κρίνεται η έκβαση των ιταλικών εκλογών- δείχνει να κινείται η κεντροαριστερή συμμαχία του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, έχοντας ήδη εξασφαλίσει καθαρή νίκη στη Βουλή έναντι της μπερλουσκονικής δεξιάς -που κρατά εντούτοις τις δυνάμεις της- όπως προκύπτει από τα exit poll. Τρίτη δύναμη της Ιταλίας ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο· ηττημένος στις κάλπες ο κεντρώος πόλος του Μάριο Μόντι. «Τελείωσε η εποχή της δεξιάς. Σήμερα αρχίζει η Τρίτη Δημοκρατία» λέει η Κεντροαριστερά. Σε «ελεύθερη πτώση» η προσέλευση, τρεις στους τέσσερις ψήφισαν στις κάλπες που σηματοδότησαν το τέλος του δικομματισμού...

Προς την κατάκτηση της πλειοψηφίας στη Γερουσία -εκεί όπου κρίνεται η έκβαση των ιταλικών εκλογών- δείχνει να κινείται η κεντροαριστερή συμμαχία του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, έχοντας ήδη εξασφαλίσει τη νίκη στη Βουλή έναντι της μπερλουσκονικής δεξιάς -που κρατά εντούτοις τις δυνάμεις της- όπως προκύπτει από τα exit poll. Τρίτη δύναμη της Ιταλίας ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο, ηττημένος ο κεντρώος πόλος του Μάριο Μόντι. «Τελείωσε η εποχή της δεξιάς. Σήμερα αρχίζει η Τρίτη Δημοκρατία» λέει η Κεντροαριστερά. Σε «ελεύθερη πτώση» η προσέλευση, τρεις στους τέσσερις ψήφισαν στις κάλπες που σηματοδότησαν το τέλος του δικομματισμού…

Το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) κατακτά καθαρά την πλειοψηφία στην ιταλική Βουλή των Αντιπροσώπων. Και το ενδιαφέρον στρέφεται στη Γερουσία, εκεί όπου δίνεται η πραγματική μάχη εξαιτίας του δαιδαλώδους εκλογικού νόμου που παρέχει μπόνους σε περιφερειακό (αντί σε εθνικό επίπεδο, όπως ισχύει στη Βουλή), με αποτέλεσμα να καταθίσται επισφαλής η αυτοδυναμία.

Η προσοχή είναι στραμμένη στις περιφέρειες-κλειδιά. Η κεντροαριστερά κατακτά το Λάτσιο (με πρωτεύουσα τη Ρώμη) και προηγείται επίσης στη Σικελία και την Καμπανία. Μάχη δίνεται στην κρίσιμη περιφέρεια της Λομβαρδίας (με πρωτεύουσα το Μιλάνο, τη «μητέρα πατρίδα» του Μπερλουσκόνι) -σε ένα σκηνικό που παραπέμπει σε προεδρική εκλογή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μπροστά ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι – Τρίτη δύναμη ο αντισυστημικός Γκρίλο

Τα exit poll που δημοσιοποίησαν τα ιταλικά δίκτυα αφότου έκλεισαν οι κάλπες «επισφράγισαν» προβάδισμα της Κεντροαριστεράς στη Βουλή και τη Γερουσία της Ιταλίας.

Η συμμαχία του Μπερσάνι κινείται μεταξύ 36-38% στη Γερουσία -εκεί όπου δίνεται η πραγματική μάχη- και 35-37% στη Βουλή. Η μπερλουσκονική δεξιά ακολουθεί με 30-32% στη Γερουσία και 29-31% στη Βουλή, βάσει της μέτρησης της Rai. Στα ύψη ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο, τρίτη δύναμη της Ιταλίας, με ποσοστό έως και 19%. Μεταξύ 7-9% ο Μάριο Μόντι.

«Τελείωσε η εποχή της δεξιάς» είναι το πρώτο σχόλιο που ήλθε από το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd), το οποίο αναδεκνύεται σε πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη της Ιταλίας με ποσοστό 32-34% στη Γερουσία και 31-33% στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ακολουθεί με μεγάλη διαφορά ο μπερλουσκονικός Λαός της Ελευθερίας (Pdl) με ποσοστό 22-24% στη Γερουσία και 21-23% στη Βουλή, σύμφωνα με το exit poll της Rai.

Στις πρώτες εκλογές που διενεργήθηκαν μακιρά από το δίπολο Μπερλουσκόνι εναντίον Αριστεράς, τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη αναδεικνύεται το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων του ηθοποιού-ακτιβιστική-μπλόγκερ Μπέπε Γκρίλο (λαμβάνει μεταξύ 17-19% στα exit poll), που γεμίζει τις πλατείες της Ιταλίας φωνάζοντας κατά της κομματοκρατίας και κατακεραυνώνεται για λαϊκισμό.

Στη Γερουσία της Ιταλίας, όπου ο κεντρώος πόλος κατεβαίνει με κοινή λίστα υπό τον τεχνοκράτη Μάριο Μόντι, το exit poll της Rai προβλέπει ποσοστό μεταξύ 7-9%. Στη Βουλή -όπου και παρουσιάστηκε αυτόνομα- ο Προφεσόρε με την Επιλογή Πολιτών εμφανίζεται στο 6-8%, ενώ ο εταίρος του Πιερ Φερντινάντο Καζίνι της Ένωση Κέντρου (Udc) λαμβάνει μεταξύ 1-2%.

Σε έτερο exit poll του ινστιτούτου Tecne για το δίκτυο Sky, η συμμαχία του Μπερσάνι λαμβάνει 37% στη Γερουσία και 34,5% στη Βουλή. Η μπερλουσκονική δεξιά ακολουθεί με 31% στη Γερουσία και 29% στη Βουλή. Το Κίνημα 5 Αστέρων συγκεντρώνει 19% στη Βουλή και 16,5% στη Γερουσία. Η Επιλογή Πολιτών του Μόντι λαμβάνει 9% στη Βουλή και αντίστοιχο ποσοστό στη Γερουσία.

Στη Βουλή της Ιταλίας δεν εισέρχονται ως φαίνεται η νεοσύστατη αριστερή Επανάσταση Πολιτών του πρώην δικαστή Αντόνιο Ινγκρόια (που τάραξε τα νερά για το Δημοκρατικό Κόμμα μια ανάσα από τις εκλογές), καθώς το νεοφιλελεύθερο κίνημα Fare per Fermare il Declino (Πράξε για να σταματήσεις την παρακμή) του δημοσιογράφου και ραδιοφωνικού παραγωγού Όσκαρ Τζανίνο.

Ως προς τις περιφερειακές εκλογές, στο Μολίζε επικρατεί η Κεντροαριστερά, όπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica, ενώ μάχη στήθος με στήθος δίνεται στη Λομβαρδία (με πρωτεύουσα το Μιλάνο) ανάμεσα στον Ουμπέρτο Αμπροσόλι της κεντροαριστεράς και τον υποψήφιο της δεξιάς Ρομπέρτο Μαρόνι, αρχηγό της ξενόφοβης Λέγκας του Βορρά.

Η πρόκληση του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι να κυβερνήσει. Η ευρωπαϊκή «πρώτη» της «ανόδου» και όχι της καθόδου ενός τεχνοκράτη στην πολιτική, όπως προτιμά να λέει ο Μάριο Μόντι. Η τελευταία μεγάλη εκλογική παράσταση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Και το φαινόμενο ενός «μη πολιτικού» μπλογκο-κινήματος με το οποίο κάνει πολιτική και τρομάζει τους πολιτικούς ο Μπέπε Γκρίλο..

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024