Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τους κανόνες που διέπουν το κονκλάβιο θέλει να αναθεωρήσει ο Πάπας Βενέδικτος

Τους κανόνες που διέπουν το κονκλάβιο θέλει να αναθεωρήσει ο Πάπας Βενέδικτος

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' σκέφτεται να αναθεωρήσει τους εκκλησιαστικούς κανόνες που διέπουν το κονκλάβιο, το οποίο αποτελείται από καρδινάλιους από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι θα κληθούν μέσα στον Μάρτιο να εκλέξουν τον διάδοχο του ποντίφικα. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου Πάπα και δεν αποκλείεται οι καρδινάλιοι να αποφασίσουν νωρίτερα για το ποιος θα βρίσκεται στο «τιμόνι» της Καθολικής Εκκλησίας. Παράλληλα, αμερικανοί και ιταλοί καθολικοί ζητούν να απομακρυνθεί από το κονκλάβιο  αμερικανός καρδινάλιος, ο οποίος κατηγορείται για συγκάλυψη σεξουαλικών σκανδάλων.

Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ’ σκέφτεται να αλλάξει τους εκκλησιαστικούς κανόνες που διέπουν το κονκλάβιο, το οποίο αποτελείται από καρδινάλιους από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι θα κληθούν μέσα στον Μάρτιο να εκλέξουν τον διάδοχο του ποντίφικα.

Ο Πάπας εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής των κανόνων, τους οποίους είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του, Ιωάννης Παύλος. Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν πριν εγκαταλείψει επισήμως τη θέση του, στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου Πάπα.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες εκκλησιαστικούς κανόνες, το Κονκλάβιο καλείται να συγκληθεί γύρω στις 15 Μαρτίου, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συγκληθεί και νωρίτερα, εάν οι κανόνες αναθεωρηθούν.

Σύμφωνα με το Βατικανό, ο Πάπας εξετάζει την έκδοση ενός motu proprio μέσα στις επόμενες ημέρες. Ο όρος motu proprio αναφέρεται στο παπικό έδικτο με το οποίο θεσπίζονται οι εκκλησιαστικοί κανόνες.

Με την κίνηση αυτή ο ποντίφικας επιδιώκει να «αποσαφηνίσει ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα» που αφορούν το κονκλάβιο των καρδινάλιων το οποίο θα επιλέξει νέο Πάπα.

«Δεν γνωρίζω αν θα θεωρήσει σκόπιμο ή απαραίτητο να εκδώσει μια διευκρίνιση για το θέμα του χρόνου έναρξης» της συνεδρίασης του κογκλάβιου, είπε ο πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι.

Ο Βενέδικτος, ο πρώτος Πάπας που παραιτείται τα τελευταία 600 χρόνια, θα αποχωρήσει από τη θέση του στις 28 Φεβρουαρίου.

Με βάση τους εκκλησιαστικούς κανόνες θα πρέπει να περάσουν 15-20 ημέρες πριν από τη σύγκληση του κογκλάβιου ώστε να μπορέσουν οι καρδινάλιοι απ’ όλο τον κόσμο να φτάσουν εγκαίρως στο Βατικανό.

Επίσης, εφόσον υπό κανονικές συνθήκες η εκλογή νέου πάπα σήμαινε ότι ο προηγούμενος είχε αποβιώσει -κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην περίπτωση του Βενέδικτου- στο μεσοδιάστημα από το θάνατο μέχρι τη σύγκληση του κονκλάβιου οργανώνονταν η κηδεία και οι διάφορες τελετές στη μνήμη του τεθνεώτος.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Λομπάρντι είχε παραδεχτεί ότι το κονκλάβιο μπορεί να συνεδριάσει νωρίτερα από τις 15 Μαρτίου.

Ο Αμπρότζιο Πιατσόνι, ένας ιστορικός του Βατικανού, δήλωσε την Τετάρτη ότι εφόσον οι καρδινάλιοι φτάσουν στη Ρώμη νωρίτερα, δεν υπάρχει κανένας λόγο για καθυστερήσεις.

Στο κονκλάιο μετέχουν 117 καρδινάλιοι οι οποίοι θα συνεδριάσουν κεκλεισμένων των θυρών στην Καπέλα Σιξτίνα μέχρι να καταλήξουν στο πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Βενέδικτο. Για την εκλογή του νέου πάπα απαιτείται πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Σύμφωνα με τον Πιατσόνι, δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο καρδινάλιων που απείχαν από την παπική εκλογή, παρά μόνο για λόγους υγείας ή επειδή αδυνατούσαν εκ των πραγμάτων να ταξιδέψουν στη Ρώμη, όπως συνέβαινε παλαιότερα με καρδινάλιους που ζούσαν σε χώρες με κομμουνιστικά καθεστώτα.

Αίτημα απομάκρυνσης αμερικανού καρδιναλίου

Σε μία άλλη εξέλιξη, αμερικανοί και ιταλοί καθολικοί ζητούν να απομακρυνθεί από το κονκλάβιο αμερικανός καρδινάλιος, ο οποίος κατηγορείται για συγκάλυψη σεξουαλικών σκανδάλων.

Το περιοδικό Famiglia Cristiana ρώτησε τους αναγνώστες του εάν ο Ρότζερ Μαχόνι, αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες μέχρι το 2011 θα έπρεπε να λάβει μέρος στην εκλογή του νέου Πάπα. Η απάντηση ήταν ένα συντριπτικό «όχι».

Την περασμένη εβδομάδα έκανε την εμφάνισή του στις ΗΠΑ αίτημα για τη μη συμμετοχή του αρχιεπισκόπου στο κονκλάβιο.

Αρχιεπίσκοπος από το 1985, ο Μαχόνι έστελνε παιδόφιλους ιερείς εκτός συνόρων, προκειμένου να τους προστατεύσει από τις αστυνομικές έρευνες το 1980.

Παρά το γεγονός ότι ο διάδοχός του τού αφαίρεσε όλα τα δημόσια και διοικητικά καθήκοντα, ο Μαχόνι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ταξιδέψει στη Ρώμη και να συμμετάσχει στο κονκλάβιο που θα εκλέξει τον επόμενο ποντίφικα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024