Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Το ψυγείο ακύρωσε την τηλεόραση» στη Βουλγαρία που δεν έχει έλλειμμα

«Το ψυγείο ακύρωσε την τηλεόραση» στη Βουλγαρία που δεν έχει έλλειμμα

Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έλαβαν χώρα τις προηγούμενες μέρες στη Σόφια και άλλες πόλεις της Βουλγαρίας, μια χώρα όπου ο μέσος μισθός είναι 350 ευρώ, ο κατώτατος 155 και η μέση σύνταξη μόλις 75 ευρώ · στην αγορά ενέργειας της Βουλγαρίας κυριαρχούν μία αυστριακή και δύο τσεχικές εταιρείες. Ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, «παραίτησε» τον υπουργό Οικονομικών.

Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έλαβαν χώρα τις προηγούμενες μέρες στη Σόφια και άλλες πόλεις της Βουλγαρίας, μια χώρα όπου ο μέσος μισθός είναι 350 ευρώ, ο κατώτατος 155 και η μέση σύνταξη μόλις 75 ευρώ. Ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, «παραίτησε» τον υπουργό Οικονομικών και υπέρμαχο της δημοσιονομικής προσαρμογής, Συμεών Ντιάνκοφ, και απείλησε με κυρώσεις τις επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη βουλγαρική αγορά ενέργειας κυριαρχούν δύο τσεχικές εταιρείες (CEZ και η Energo-Pro) και η αυστριακή EVN.

«Γινόμαστε μάρτυρες του πώς το ψυγείο ακύρωσε την τηλεόραση» δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής, Αρμάν Μπαμίκιαν, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η τηλεόραση βομβαρδίζει καθημερινά τους πολίτες με τα μακρο-οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλό και το ψυγείο άδειο.

«Πώς να πληρώσω 300 ευρώ ρεύμα και θέρμανση όταν αυτό το ποσό ισοδυναμεί με το μισθό μου; Να μην φάμε; Να μην ταΐσω τα παιδιά μου;» αναρωτιόταν μια Βουλγάρα, η οποία κατέβηκε στους δρόμους. Πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σε 35 πόλεις της χώρας.

O πρωθυπουργός εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες για να δηλώσει ότι θα προτείνει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ακυρωθούν οι αυξήσεις 13% που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 2012. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, η τιμή του ρεύματος μπορεί να μειωθεί 8%» συνέχισε ο Μπορίσοφ.

«Οι διαδηλώσεις είχαν σαν αφορμή την αύξηση της τιμής του ρεύματος, όμως οι ρίζες τους είναι βαθύτερες» δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ. Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει η ισπανική εφημερίδα El Pais, ο ίδιος πρόεδρος πριν από δύο μήνες δήλωνε στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe ότι είναι περήφανος για το γεγονός ότι η χώρα έχει έλλειμμα κάτω από 2% και χρέος μόλις 16% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα της «σφιχτής» οικονομικής πολιτικής των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αποκάλυψη του Ιωάννη

Ο Παπαπέτρου ήταν ο παίκτης-κλειδί στη σειρά με τη Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024