Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ομόθυμη καταδίκη της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής, συνεδριάζει το ΣΑ

Ομόθυμη καταδίκη της βορειοκορεατικής πυρηνικής δοκιμής, συνεδριάζει το ΣΑ

Σε υψηλούς τόνους καταδικάζουν συλλήβδην οι ξένες πρωτεύουσες και ο ΟΗΕ την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, επικρίνοντας την περιφρόνηση της Πιόνγκγιανγκ στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις. Στις 16:00 της Τρίτης συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα.

Σε υψηλούς τόνους καταδικάζουν συλλήβδην οι ξένες πρωτεύουσες και ο ΟΗΕ την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, επικρίνοντας την περιφρόνηση της Πιόνγκγιανγκ στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και προαναγγέλλοντας νέες κυρώσεις. Στις 16:00 της Τρίτης συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα.

O ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν-Γκι Μουν καταδίκασε «την υπόγεια πυρηνική δοκιμή» ως «ξεκάθαρη και σοβαρότατη παραβίαση» των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών. H κίνηση της Πιόνγκγιανγκ «απειλεί βαθύτατα την σταθερότητα» στην περιοχή, τόνισε.

Η Μόσχα, όπως ανέφερε στο Reuters πηγή του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, «καταδικάζει αποφασιστικά» την πυρηνική δοκιμή της Πιόνγκγιανγκ.

Μαζί με την πυραυλική δοκιμή του Δεκεμβρίου, ανέφερε η ρωσική πλευρά, «τις θεωρούμε παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Η Ρωσία, υπενθυμίζεται, είχε ψηφίσει υπέρ σκληρότερων κυρώσεων στην Πιόνγκγιανγκ μετά την πρόσφατη πυραυλική δοκιμή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε «έντονα προκλητική πράξη» την πυρηνική δοκιμή, λέγοντας πως υπονομεύει την «σταθερότητα της περιοχής».

Με τη δοκιμή, ανέφερε, η Βόρεια Κορέα «παραβιάζει τις υποχρεώσεις της βάσει αρκετών ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ» και εγείρει «απειλή για τις ΗΠΑ και τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Την «σθεναρή αντίθεσή» της εξέφρασε και η Κίνα, καλώντας για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την αποπυρηνικοποίηση.

Υπογραμμίζοντας πάντως την αντίθεσή του, το Πεκίνο χρησιμοποίησε χαμηλότερους τόνους όσον αφορά την αντίδραση στην πυρηνική δοκιμή. Οι αντιθέσεις, ανέφερε, πρέπει να «επιλυθούν στο πλαίσιο των συζητήσεων για αποπυρηνικοποίηση μεταξύ Βόρειας Κορέας, Κίνας, ΗΠΑ, Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας και Ρωσίας».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, μετά από συνεδρίαση του ιαπωνικού συμβουλίου ασφαλείας την Τρίτη, ανέφερε ότι το Τόκιο «θα εξετάσει κάθε πιθανό τρόπο αντίδρασης σε συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες, ακόμη και με δικές μας κυρώσεις».

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ύπατη εκπρόσωπός της για την Εξωτερική Πολιτική Κάθριν Άστον χαρακτήρισε τη δοκιμή «μία περαιτέρω πρόκληση στο διεθνές καθεστώς μη διάδοσης πυρηνικών και κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων» της Πιόνγκγιανγκ.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο «καταδικάζει ισχυρότατα αυτή την εξέλιξη, η οποία συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων» του ΟΗΕ.

Το Λονδίνο, ανέφερε, «θα ξεκινήσει άμεσα επείγουσες διαβουλεύσεις με τους εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας με στόχο μία σθεναρή αντίδραση».

Η Γερμανία εξέφρασε επίσης την απερίφραστη καταδίκη της, καλώντας σε νέες κυρώσεις. Ο γερμανός ΥΠΕΞ Γκίντο Βέστερβελε «καταδικάζει έντονα την πυρηνική δοκιμή ως άλλη μία σοβαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», όπως ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η διεθνή κοινότητα πρέπει να αντιδράσει με ξεκάθαρη στάση σε αυτή τη νέα πρόκληση. Πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω κυρώσεις στο καθεστώς της Πιόνγκγιανγκ» τόνισε το Βερολίνο.

Σε συμμόρφωση της Πιόνγκγιανγκ κάλεσε και η Γαλλία: Το Παρίσι «απαιτεί η Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί χωρίς καθυστέρηση στις διεθνείς υποχρεώσεις της και να ξεκινήσει μία πλήρη και μη αντιστρέψιμη αποδόμηση του πυρηνικού της προγράμματος» είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

Η Γαλλία, ανέφερε, «θα στηρίξει ισχυρή δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα συνεργαστεί με τους εταίρους της προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

To NATΟ, τέλος, χαρακτήρισε επίσης «σοβαρή απειλή στη διεθνή και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα την ανεύθυνη πράξη» της Βόρειας Κορέας, κάνοντας λόγο για «πρόκληση».

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για την τρίτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας μετά τις δοκιμές του 2006 και του 2009, με την οποία η χώρα αψηφά ευθέως τις αντιδράσεις των γύρω χωρών και τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Όλες οι δυνάμεις της περιοχής, της Κίνας μη εξαιρουμένης, είχαν προειδοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες την Πιονγκγιανγκ πως ενδεχόμενη πυρηνική δοκιμή θα ήταν πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024