Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Με κυβέρνηση τεχνοκρατών απαντά η Τυνησία στην οργή για το φόνο του Μπελαΐντ

Με κυβέρνηση τεχνοκρατών απαντά η Τυνησία στην οργή για το φόνο του Μπελαΐντ

Το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει την Τυνησία «το συντομότερο δυνατόν» σε εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας ενώπιον του κύματος οργής στους δρόμους της χώρας μετά τη δολοφονία στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης. Η απόφαση για διάλυση της κυβέρνησης, οριστικό τέλος ουσιαστικά στις (βαλτωμένες) διαβουλεύσεις για διεύρυνση του κυβερνητικού σχηματισμού, είναι ξεκάθαρη παραχώρηση στην αντιπολίτευση -δείχνοντας πως η πορεία προς τη σταθερότητα μετά την «Αραβική Άνοιξη» είναι μακρά και δύσκολη ακόμη και για την «ελπιδοφόρο» Τυνησία.

Το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών που θα οδηγήσει την Τυνησία «το συντομότερο δυνατόν» σε εκλογές ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας ενώπιον του κύματος οργής στους δρόμους της χώρας μετά τη δολοφονία στελέχους της κοσμικής αντιπολίτευσης.

Η απόφαση για διάλυση της κυβέρνησης, οριστικό τέλος ουσιαστικά στις (βαλτωμένες) διαβουλεύσεις για διεύρυνση του κυβερνητικού σχηματισμού, είναι ξεκάθαρη παραχώρηση στην αντιπολίτευση -δείχνοντας πως η πορεία προς τη σταθερότητα μετά την «Αραβική Άνοιξη» είναι μακρά και δύσκολη ακόμη και για την «ελπιδοφόρο» Τυνησία.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Χαμντί Τζεμπαλί ανακοίνωσε πως μία νέα, μικρή κυβέρνηση τεχνοκρατών θα αντικαταστήσει την κυβέρνησή του, και η οποία θα αποτελείται από προσωπικότητες χωρίς κομματική ταυτότητα. Ο Τζεμπαλί, που προέρχεται από το μετριοπραθέες ισλαμικό Ενχάντα, φαίνεται ότι θα μείνει στην ηγεσία και της μεταβατικής κυβέρνησης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Τυνησία είχε βρεθεί σε ένα πολιτικό αδιέξοδο με τις άκαρπες διαβουλεύσεις μεταξύ των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον συνασπισμό να μην καταφέρνουν να καταλήξουν σε ανασχηματισμό. Τι μικρότερο, κοσμικό κόμμα «Κογκρέσσο για τη Δημοκρατία», είχε απειλήσει ότι θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση εάν το Ενχάντα δεν άλλαζε ορισμένους από τους υπουργούς του.

Η δολοφονία του αντιπολιτευόμενου Τσόκρι Μπελαΐντ -των κοσμικών αριστερού ρεύματος «Δημοκρατών Πατριωτών»- φαίνεται ότι έβγαλε την Τετάρτη με τη βία την Τύνιδα από το αδιέξοδο. Στις οργισμένες διαμαρτυρίες που ακολούθησαν, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κεντρικά γραφεία του Ενχάντα στην Τύνιδα -την στιγμή που εκκλήσεις για γενική απεργία την Πέμπτη αλλά και η κηδεία του Μπελαΐντ την Παρασκευή κινδυνεύουν να οξύνουν ακόμη περισσότερο τα πνεύματα.

Ο Μπελαΐντ, όπως και σημαντικό τμήμα της αντιπολίτευσης, είχε επανειλημμένα κατηγορήσει το μετριοπαθές Ενχάντ -πρώτη δύναμη στις εκλογές μετά την ανατροπή του Μπεν Άλι- πως κάνει, τουλάχιστον, τα «στραβά μάτια» στους πιο ακραίους ισλαμιστές.

Η καταδίκη της δολοφονίας του Μπελαΐντ από την κυβέρνηση ήταν άμεση και σαφής, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει το τραγικό περιστατικό «πολιτική δολοφονία και δολοφονία της Τυνησιακής Επανάστασης».

Την απόφαση του πρωθυπουργού για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών υποδέχθηκαν με επιφυλακτική ικανοποίηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η απόφαση του Τζεμπαλί απαντά στα αιτήματα της αντιπολίτευσης» ανέφερε στο Reuters ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, λέγοντας πως «την καλωσορίζουμε κατ’ αρχήν και περιμένουμε για λεπτομέρειες».

«Η απόφαση για το σχηματισμό μικρής κυβέρνησης είναι καθυστερήμενη αλλά σημαντική κίνηση» ανέφερε από την πλευρά του και ο αρχηγός του κοσμικού Νίντα Τουνς, Μπέτζι Εσέμπσι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024