Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Αθωώνει» την αστυνομία ο διαδηλωτής που ξυλοκοπήθηκε στο Κάιρο

«Αθωώνει» την αστυνομία ο διαδηλωτής που ξυλοκοπήθηκε στο Κάιρο

Ο άνδρας που ξυλοκοπήθηκε γυμνός από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια των επεισοδίων έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο την Παρασκευή εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου και επέρριψε την ευθύνη για το επεισόδιο στους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Ωστόσο η μαρτυρία του δεν φαίνεται να συμπίπτει με όσα φαίνονται σε βίντεο που ανέβηκε στο Ίντερνετ και δείχνει τη βία των Αρχών εναντίον του...

Ο άνδρας που ξυλοκοπήθηκε γυμνός από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια επεισοδίων έξω από το προεδρικό μέγαρο του Καΐρου την Παρασκευή εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου και επέρριψε την ευθύνη για το επεισόδιο στους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή. Ωστόσο η μαρτυρία του δεν συμπίπτει με όσα φαίνονται σε βίντεο που ανέβηκε στο Ίντερνετ και δείχνει τη βία των Αρχών εναντίον του…

Το βίντεο από τα επεισόδια εικονίζει τον 48χρονο Χαμάντα Σάμπερ, γυμνό, να δέχεται χτυπήματα από αστυνομικούς που τον σέρνουν και τον οδηγούν σε μια κλούβα,

Η κρατική τηλεόραση κατά τη διάρκεια της νύχτας πρόβαλε ρεπορτάζ στο οποίο ο ίδιος ο Σάμπερ, από το κρεβάτι του νοσοκομείου της αστυνομίας όπου νοσηλεύεται, περιέγραψε την περιπέτειά του λέγοντας ότι οι διαδηλωτές τον έγδυσαν και τον λήστεψαν.

Από την αφήγησή του πάντως δεν αποσαφηνίζεται γιατί τον χτύπησαν οι αστυνομικοί, όπως φαίνεται καθαρά στο αρχικό βίντεο.

Ο Σάμπερ είπε συγκεκριμένα ότι είδε ένα πλήθος να τρέχει και μετά αισθάνθηκε ένα πόνο στο πόδι, σαν να τον είχαν πυροβολήσει.

«Έπεσα κάτω, δεν μπόρεσα να ξανασηκωθώ, τότε με περικύκλωσαν και μου επιτέθηκαν» είπε. Στην ερώτηση αν αναφέρεται στους διαδηλωτές απάντησε: «Ναι. Μου πήραν τα ρούχα, ίσως να έψαχναν για χρήματα στις τσέπες μου. Τότε κάποιος από αυτούς φώναξε: Δεν είναι στρατιώτης, δεν είναι στρατιώτης. Είναι ένας γέρος άνθρωπος και θα τον σκοτώσετε».

«Οι στρατιώτες έτρεξαν προς το μέρος μου. Τους φοβόμουν, αλλά είπαν ότι δεν θα με χτυπήσουν. Ορκίζομαι στο Θεό, αυτό συνέβη. Συνέχισα να τρέχω. Είπαν ξανά να μην φοβάμαι. Συνέχισα να τρέχω και εκείνοι είπαν ότι τους κούρασα», πρόσθεσε

Η κυβέρνηση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι υποσχέθηκε ότι θα ερευνήσει το περιστατικό. Από την πλευρά της η εισαγγελία έχει εκδώσει ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι ο Σάμπερ διαψεύδει ότι ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς.

Η ανακοίνωση της εισαγγελίας εξόργισε την αντιπολίτευση που υποστηρίζει ότι οι Αρχές εκφοβίζουν το θύμα. «Το να σέρνουν έναν άνθρωπο δημοσίως είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Το να τον αναγκάζουν να αλλάζει την κατάθεσή του στον Εισαγγελέα είναι τυραννία. Θα έχει τρομερές συνέπειες για τη δικαιοσύνη», έγραψε ο Νάσερ Αμίν, γνωστός δικηγόρος και αγωνιστής για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, στο λογαριασμό του στο Twitter.

Η πλατεία Ταχρίρ και η ευρύτερη περιοχή, σύμβολα της ημιτελούς όπως πιστεύουν πολλοί Αιγύπτιοι επανάστασης κατά του Μουμπάρακ και τώρα πλέον κατά του Μόρσι, γίνονται συχνά πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές αντιπάλων πολιτικών παρατάξεων ή διαδηλωτών και της αστυνομίας.

Πλήθος μαρτυριών, φωτογραφικών και βίντεο δείχνουν καθαρά την ωμή βία των Αρχών κατά των διαδηλωτών ακόμα και γυναικών που κατεβαίνουν μαζικά σε διαδηλώσεις.

Τον Δεκέμβριο του 2011 σε ένα παρόμοιο περιστατικό με αυτό το Σάμπερ, βίντεο που ανέβηκε στο Ίντερνετ και προκάλεσε κατακραυγή έδειχνε μία γυναίκα να ξυλοκοπείται ημίγυμνη από τους αστυνομικούς. Πέρα από τις επιθέσεις, οι γυναίκες έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες περιστατικά παρενόχλησης ακόμα και βιασμών μέσα στην πλατεία από ομάδες ανδρών, πιθανόν παρακρατικών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024