Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Μπερλουσκόνι «επιστρέφει» στους Ιταλούς το φόρο ακινήτων

Ο Μπερλουσκόνι «επιστρέφει» στους Ιταλούς το φόρο ακινήτων

Όλα για όλα τα παίζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τρεις εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Έχοντας στήσει ήδη με το επιτελείο του ένα επικοινωνιακό σόου με την προαναγγελία μίας «πρότασης σοκ», ο Καβαλιέρε ανακοίνωσε την Κυριακή από το Μιλάνο όχι απλά ότι θα καταργήσει το φόρο ακίνητης περιουσίας (IMU) στο πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο εφόσον επικρατήσει η δεξιά, αλλά θα επιστρέψει στους Ιταλούς το φόρο που πλήρωσαν για την πρώτη κατοικία το 2012. Μέσα σε ένα μήνα σε μετρητά ή επιταγή. Για καθαρή δημαγωγία μιλά η κεντροαριστερά. «Ουδέποτε τήρησε καμία υπόσχεση» λέει ο Μάριο Μόντι.

Όλα για όλα τα παίζει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τρεις εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών. Έχοντας στήσει ήδη με το επιτελείο του ένα επικοινωνιακό σόου με την προαναγγελία μίας «πρότασης σοκ», ο Καβαλιέρε ανακοίνωσε την Κυριακή από το Μιλάνο όχι απλά ότι θα καταργήσει το φόρο ακίνητης περιουσίας (IMU), αλλά θα επιστρέψει στους Ιταλούς το φόρο που πλήρωσαν για την πρώτη κατοικία το 2012.

Πυρ ομαδόν από τα πολιτικά κόμματα για τις εξαγγελίες του Καβαλιέρε. Για καθαρή δημαγωγία και ανεφάρμοστες εξαγγελίες μίλησε ο ηγέτης της ιταλικής κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι. «Ο Μπερλουσκόνι δεν έχει τηρήσει ποτέ τις υποσχέσεις του. Οι Ιταλοί έχουν καλή μνήμη» ήταν το σχόλιο του Μάριο Μόντι για τις διακηρύξεις του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Η πρόταση είχε κρατηθεί ως επτασφράγιστο μυστικό για δύο εβδομάδες, με το επιτελείο της μπερλουσκονικής δεξιάς να καλλιεργεί κλίμα αγωνίας για το μεγάλο χαρτί του αρχηγού της.

Στόχος, να επιβεβαιώσει ο Μπερλουσκόνι τη φήμη του ως «μεγάλου επιζώντα» και να πετύχει αυτό που έως και λίγες εβδομάδες πριν θεωρούνταν ακατόρθωτο -όχι μόνο να φράξει το δρόμο της κεντροαριστεράς προς την αυτοδυναμία, αλλά να βγάλει νικήτρια τη συμμαχία του Λαού της Ελευθερίας (Pdl) με τη Λέγκα του Βορρά στις κάλπες της 24ης-25ης Φεβρουαρίου.

Ο Μπερλουσκόνι ποντάρει στο μόνο στοιχείο ο που μπορεί να αγγίξει πραγματικά τους Ιταλούς σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία. Στους φόρους που εισήγαγε η κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι (με τη στήριξη της μπερλουσκονικής δεξιάς στο Κοινοβούλιο, γεγονός για το οποίο ο Καβαλιέρε δεν βρήκε πάντως σήμερα κάτι να πει).

«Φόροι», «φορολογούμενος» και «αγωνία των οικογενειών» είναι οι λέξεις που επανέλαβε αμέτρητες φορές στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου στο Μιλάνο.

«Δεν ζητώ τίποτα για τον εαυτό μου. Θέλω να δώσω μία τελευταία μεγάλη εκλογική και πολιτική μάχη» είπε ο Καβαλιέρε, βεβαιώνοντας πως μόνο η κεντροδεξιά μπορεί να βγάλει την Ιταλία από την ύφεση και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πολίτες.

Σε ένα μήνα, μετρητά ή επιταγή

Και αποκαλύπτοντας το «υπερ-όπλο» της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι στο πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο εφόσον επικρατήσει η δεξιά, θα εγκρίνει την επιστροφή του φόρου ακινήτων που πλήρωσαν οι Ιταλοί για την πρώτη κατοικία το 2012. Τα ποσά θα επιστραφούν σε διάστημα ενός μήνα με μετρητά ή επιταγή, είπε στους Ιταλούς.

Ο φόρος ακινήτων (imposta municipale unica, IMU) επιβλήθηκε το 2011 από την κυβέρνηση τεχνοκρατών στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της σαρωτικής οικονομικής κρίσης. Στην ουσία επρόκειτο για επαναφορά του μέτρου, που είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι το 2008 όταν ο Καβαλιέρε εξελέγη για τρίτη φορά στην πρωθυπουργία.

Στο ερώτημα πού θα βρει τα χρήματα για να τα επιστρέψει στους Ιταλούς, ο Καβαλιέρε απαντά ότι το ποσό εκτιμάται στα 4 δισ. ευρώ τα οποία μπορούν να βρεθούν μέσω του περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης προς τα πολιτικά κόμματα, της αύξησης των φόρων σε μη απαραίτητα είδη, καθώς και τη μείωση του αριθμού βουλευτών, γερουσιαστών και περιφερειακών συμβούλων.

Ενώπιον υποστηρικτών του ο Μπερλουσκόνι τόνισε ότι ο φόρος φόβισε σε τέτοιο βαθμό τους πολίτες που σταμάτησαν να καταναλώνουν και να επενδύουν, γεγονός που επιβάρυνε την οικονομική κρίση στη μαστιζόμενη από ύφεση Ιταλία, και σε διάστημα ενός έτους χάθηκαν 360.000 θέσεις εργασίας εξαιτίας της ζημίας στην αγορά ακινήτων.

Πέραν της κατάργησης (την οποία είχε ήδη προαναγγείλει) και της επιστροφής του φόρου, που αποτελεί την «πρόταση-σοκ», ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεσμεύθηκε ότι εάν νικήσει η δεξιά στην εκλογική αναμέτρηση δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ, εντός πενταετίας θα καταργηθεί περιφερειακός φόρος στις επιχειρήσεις, ενώ δεν πρόκειται να επιβληθεί ο λεγόμενος «φόρους στους πλούσιους» για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Και επιπλέον θα υπογραφούν συμφωνίες με την Ελβετία προκειμένου να φορολογηθούν οι καταθέσεις των Ιταλών πολιτών στη γειτονική τους χώρα, κάτι που σύμφωνα με τον Μπερλουσκόνι θα αποφέρει το πρώτο έτος στο ιταλικό κράτος περί τα 30 δισ. ευρώ.

«Είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε»

«Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά σε ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Να το θέσουμε απλά, είμαστε σίγουροι ότι θα νικήσουμε» είπε ο Μπερλουσκόνι για να ενημερώσει επίσης τους υποστηρικτές του ότι πέραν του υπουργείου Οικονομίας (στο οποίο έχει αρκεστεί εξαιτίας της άρνησης της Λέγκας του Βορρά να τον δει υποψήφιο πρωθυπουργό) σε μία νέα κυβέρνησης της δεξιάς θα αναλάβει και υπουργός Βιομηχανίας.

Η συμμαχία της ιταλικής κεντροαριστεράς υπό τον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι παραμένει σταθερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις (αν και στα τελευταία γκάλοπ παρουσιάζει ελαφρά κάμψη), όμως η ψαλίδα με την μπερλουσκονική δεξιά έχει μειωθεί στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες και ο δρόμος προς την αυτοδυναμία συναντά πλέον μεγάλα εμπόδια.

Στην τρίτη θέση έρχεται στα γκάλοπ ο αντισυστημικός Μπέπε Γκρίλο με τον Κίνημα των 5 Αστέρων. Τέταρτος με σταθερό ποσοστό γύρω στο 14-15% είναι ο κεντρώος πόλος υπό τον Μάριο Μόντι, στον οποίο θα χρειαστεί να στραφεί ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι εφόσον δεν καταφέρει να βγει νικητής στη Γερουσία, εκεί όπου θα κριθεί η εκλογική μάχη.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024