Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παραιτείται υπέρ του γιου της η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας

Παραιτείται υπέρ του γιου της η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας

Την παραίτησή της από το θρόνο της Ολλανδίας υπέρ του πρωτότοκου γιου της Βίλεμ-Αλεξάντερ ανακοίνωσε τη Δευτέρα η βασίλισσα Βεατρίκη, λίγες ημέρες πριν εορτάσει τα 75α γενέθλιά της. Στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα τόνισε ότι για χρόνια σκέφτονταν το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και, παρόλο που ευθύνη του μονάρχη δεν είναι μεγάλη, όπως είπε, «ήρθε η ώρα να βγάλω το στέμμα». Αν και ο ρόλος της ήταν περισσότερο συμβολικός παρα ουσιαστικός, η Βεατρίκη είναι αγαπητή στους συμπολίτες της.

Την παραίτησή της από το θρόνο της Ολλανδίας υπέρ του πρωτότοκου γιου της Βίλεμ-Αλεξάντερ ανακοίνωσε τη Δευτέρα η βασίλισσα Βεατρίκη, λίγες ημέρες πριν εορτάσει τα 75α γενέθλιά της.

Η στέψη του Βίλεμ θα γίνει στις 30 Απριλίου την επέτειο δηλαδή της στέψης της ίδιας της Βεατρίκης η οποία το 1980 διαδέχτηκε την μητέρα της, Τζουλιάνα.

Στο μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα τόνισε ότι για χρόνια σκέφτονταν το ενδεχόμενο να παραιτηθεί και, όπως είπε, «ήρθε η ώρα να βγάλω το στέμμα». «Η ευθύνη της χώρας πρέπει να περάσει σε μια νεότερη γενιά», τόνισε και εξέφρασε την ευαρέσκιά της για την μεγάλη πίστη που έδειξαν οι συμπρατρίώτες της όλα τα χρόνια της βασιλείας της.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε μετά το βασιλικό διάγγελμα, ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι, από την στέψη της το 1980, η Βεατρίκη αφιερώθηκε στην ολλανδική κοινωνία.

Ο Βίλεμ-Αλεξάντερ είναι 45 ετών και θα γίνει ο πρώτος άνδρας βασιλιάς της Ολλανδίας μετά τον Γουλιέλμο Γ΄ των Κάτω Χωρών, ο οποίος βασίλεψε μέχρι το 1890 και πέθανε χωρίς να αφήσει άρρενες κληρονόμους.

Ο νέος βασιλιάς είναι πιλότος και ειδικός στη διαχείριση υδάτινων πόρων. Έχει τρεις κόρες με την Αργεντινή χρηματίστρια Μάξιμα Σορεγιέτα, ένας γάμος που προκάλεσε συζητήσεις γιατί η (βασίλισσα πλέον) Μάξιμα είναι κόρη υπουργού Γεωργίας κατά τη χούντα του Βιντέλα, τη δεκαετία του 1970.

Ο μονάρχης της Ολλανδίας έχει πλεόν ελάχιστες συνταγματικές αρμοδιότητες και έτσι οι παρεμβάσεις της Βεατρίκης στην δημόσια ζωή ήταν λίγες. Πάντως, σε ομιλίες της μιλούσε για την ανάγκη ανοχής και υπέρ της πολυπολιτισμικότητας, κάτι που γενικά θεωρούνταν έμμεση κριτική στις απόψεις του δημοφιλούς ακροδεξιού πολιτικού, Χερτ Βίλντερς.

Γεννημένη το 1938, η Βεατρίκη σε ηλικία μόλις δύο ετών και λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος διέφυγε με την οικογένεια της στον Καναδά. Επέστρεψε το 1945 όταν απελευθερώθηκε η χώρα από τους Γερμανούς.

Το 1948 η βασίλισσα Βιλελμίνα παραιτήθηκε υπέρ της κόρης και μητέρας της Βεατρίκης, Τζουλιάνας.

Παντρεύτηκε το 1966 τον Γερμανό διπλωμάτη Κλάους φον Άμσμπεργκ, ο οποίος πέθανε το 2002. Ένα χρόνο αργότερα πέθανε η μητέρα της και το 2004 ο πατέρας της.

Το 2009 ένας άνδρας, που είχε την πρόθεση να σκοτώσει τη Βεατρίκη και άλλα μέλη της οικογένειας της, οδήγησε με το αυτοκίνητο κατά του πλήθους το οποίο παρακολουθούσε παρέλαση σε ημέρα αργίας σκοτώνοντας οκτώ άτομα.

Τον Μάρτιο του 2012 ο δευτερότοκος γιος της, Γιόχαν Φρίζο, τραυματίστηκε σοβαρά στην Αυστρία όταν χτυπήθηκε από χιονοστιβάδα και έκτοτε είναι σε κώμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024