Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διάλογο και, στην ανάγκη, απαγόρευση κυκλοφορίας προτείνει ο Μόρσι

Διάλογο και, στην ανάγκη, απαγόρευση κυκλοφορίας προτείνει ο Μόρσι

Μπροστά στο νέο κύμα βίαιων διαδηλώσεων και συγκρούσεων στους δρόμους των αιγυπτιακών πόλεων, το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας υπό τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε σε διάλογο για την «επίλυση των πολιτικών διαφορών» -αφήνοντας παράλληλα ανοικτά μέτρα όπως κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή απαγόρευση κυκλοφορίας στις «εύφλεκτες» περιοχές. Το τελευταίο τριήμερο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 39 άνθρωποι στους δρόμους της Αιγύπτου, αρχικά στις διαδηλώσεις κατά του Μόρσι με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης κατά του προηγούμενου καθεστώτος και έπειτα στις συγκρούσεις του Σαββάτου με αφορμή την ετυμηγορία για τις περυσινές ταραχές στο γήπεδο του Πορτ Σαΐντ.

Μπροστά στο νέο κύμα βίαιων διαδηλώσεων και συγκρούσεων στους δρόμους των αιγυπτιακών πόλεων, το Συμβούλιο Εθνικής Άμυνας υπό τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι κάλεσε σε διάλογο για την «επίλυση των πολιτικών διαφορών» -αφήνοντας παράλληλα ανοικτά μέτρα όπως κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή απαγόρευση κυκλοφορίας στις «εύφλεκτες» περιοχές.

Το τελευταίο τριήμερο έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 39 άνθρωποι στους δρόμους της Αιγύπτου, αρχικά στις διαδηλώσεις κατά του Μόρσι με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης κατά του προηγούμενου καθεστώτος και έπειτα στις συγκρούσεις του Σαββάτου με αφορμή την ετυμηγορία για τις περυσινές ταραχές στο γήπεδο του Πορτ Σαΐντ.

Από την πλευρά τους, οι ομάδες της αντιπολίτευσης επιρρίπτουν στο Μόρσι ευθύνη για την «υπέρμετρη βία εναντίον των διαδηλωτών», απειλώντας, όπως ανέφερε το «Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας» σε ανακοίνωσή του το Σάββατο, ότι θα μποϊκοτάρει τις εκλογές εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για τροποποίηση άρθρων του Συντάγματος.

Το απόγευμα του Σαββάτου, το Συβούλιο Εθνικής Άμυνας συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο και καταδίκασε τη βία στους δρόμους της χώρας καλώντας σε «ευρύ εθνικό διάλογο με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εθνικών προσωπικοτήτων» για να επιλύσει τις πολιτικές διαφορές στην Αίγυπτο.

Ο διάλογος, όπως ανέφερε σε τηλεοπτικό του μήνυμα μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Πληροφόρησης Σαλάχ Μακσούντ, θα στοχεύει στη διασφάλιση του «δίκαιου και διαφανή χαρακτήρα» των επικείμενων κοινοβουλευτικών εκλογών.

Το Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχει και ο υπουργός Άμυνας, θα εξετάσει επίσης την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ή την απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές που έχουν σημειωθεί οι αναταραχές, συμπληρώνει το ανακοινωθέν.

Ο στρατός έχει ήδη βγει στους δρόμους για να επιβάλει την τάξη στο Πορτ Σαΐντ, αν και οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν μέχρι και αργά το απόγευμα. Ο στρατός χρησιμοποιήθηκε γενικά για την αντιμετώπιση διαδηλώσεων στο ενδιάμεσο στρατιωτικό καθεστώς μετά την πτώση του Μουμπάρακ, αλλά κρατούσε «χαμηλό προφίλ» μετά την άνοδο του Μόρσι -και η ανάπτυξή του είναι ενδεικτική της κατάστασης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024