Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μόντι εναντίον όλων, Μπερσάνι στην άμυνα και Μπερλουσκόνι-«σωτήρας»

Μόντι εναντίον όλων, Μπερσάνι στην άμυνα και Μπερλουσκόνι-«σωτήρας»

Ένα μήνα πριν στηθούν οι κάλπες στην Ιταλία σε ένα πολιτικό σκηνικό που κινείται μακριά από τον παραδοσιακό δικομματισμό, η κεντροαριστερά διατηρεί την υπεροχή της, όμως οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως δεν θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία στη Γερουσία και θα χρειαστεί να στραφεί αναγκαστικά στον Μόντι. Το σκάνδαλο με την τράπεζα Monte dei Paschi di Siena μπαίνει «σφήνα» στην προεκλογική εκστρατεία, ο Προφεσόρε κορυφώνει την επίθεση στους Δημοκρατικούς και ανοίγει παράθυρο συνεργασίας με τη Δεξιά αλλά χωρίς τον Μπερλουσκόνι, ενώ ο Καβαλιέρε υπόσχεται κατάργηση φόρων...

Ένα μήνα πριν στηθούν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία σε ένα πολιτικό σκηνικό που κινείται μακριά από τον παραδοσιακό δικομματισμό, η κεντροαριστερά διατηρεί την υπεροχή της, όμως οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως δεν θα συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία στη Γερουσία, γεγονός που θα καταστήσει δυσχερέστερη τη συγκρότηση σταθερής κυβέρνησης και ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι πιθανότατα θα «χρειαστεί» αναγκαστικά τον Μάριο Μόντι.

Το σκάνδαλο με την τράπεζα Monte dei Paschi di Siena μπαίνει «σφήνα» στην προεκλογική εκστρατεία, ο Προφεσόρε κλιμακώνει τις επιθέσεις του στο Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) για να εισπράξει την απάντηση του Μπερσάνι «τώρα θυμήθηκε να μας βρει ελαττώματα;», ενώ ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιδίδεται σε προεκλογικές εξαγγελίες με κορωνίδα την κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας «από την πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο».

Ο Καβαλιέρε αισθάνθηκε, επίσης, για άλλη μια φορά την Παρασκευή αδιαθεσία στη διάρκεια ομιλίας και ο γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας (Pdl), Αντζελίνο Αλφάνο, έσπευσε να τον βοηθήσει να κατέβει από το βήμα.

Το δημοσκοπικό προβάδισμα της κεντροαριστεράς θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να «διαβρωθεί» καθώς μπαίνουν στο στόχαστρο οι ιστορικές διασυνδέσεις της με την τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, του πιστωτικού ιδρύματος της Τοσκάνης που στροβιλίζεται στη δίνη σκανδάλου που αφορά απώλειες σχεδόν ενός δισ. δολαρίων σε μία σειρά σύνθετων συναλλαγών παραγώγων.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μόντι, και επικεφαλής του κεντρώου τρίτου πόλου, ζήτησε την άμεση διενέργεια έρευνας για το σκάνδαλο, στηρίζοντας ταυτόχρονα την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας (επικεφαλής της οποίας ήταν την περίοδο που καταγράφηκαν οι απώλειες ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι) έναντι της κριτικής ότι δεν εντόπισε τα προβλήματα της Monte Paschi.

Μόντι εναντίον Δημοκρατικών

Έχοντας πλέον μπει για τα καλά στο πολιτικό «παιχνίδι», ο Προφεσόρε κλιμάκωσε την Παρασκευή την επίθεση κατά του Δημοκρατικού Κόμματος. Μιλώντας στην εκπομπή Radio Anch’io στο Rai Uno πρώτα κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμμα για ανάμειξη στην υπόθεση της Monte Paschi, και εν συνεχεία εξαπέλυσε «πυρά» τόσο προς την Αριστερά όσο και προς τη Δεξιά, κατηγορώντας τους ότι επί 20 χρόνια γονάτισαν και κατέστρεψαν την Ιταλία.

Ακριβώς την ίδια στιγμή άνοιξε ένα «παράθυρο» για μία υποθετική συμμαχία με τον Λαό της Ελευθερίας (Pdl) υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραμείνει στο «κάδρο» ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της πύλη η εφημερίδα La Repubblica.

Η απάντηση των Δημοκρατικών στις επιθέσεις του Μάριο Μόντι δεν άργησε. Από το βήμα συνεδρίου του συνδικάτου Cgil, ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι απάντησε με θυμό: «Ο Μόντι για ένα χρόνο ήταν σιωπηλός, τώρα μας βρίσκει ένα ελάττωμα την ημέρα».

Και ο Ντάριο Φραντσεσκίνι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Κόμματος, ήλθε να συμπληρώσει: «Ακούω τον Μόντι να επιτίθεται στη Βουλή και το Δημοκρατικό Κόμμα και αναρωτιέμαι εάν είναι ο ίδιος πρωθυπουργός που στηρίξαμε ή ένα σωσίας που κυνηγά κυνικά ψήφους».

Όλα κρίνονται στη Γερουσία

Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Piepoli που δημοσιεύει την Παρασκευή η εφημερίδα La Stampa καταδεικνύει πως εάν οι εκλογές διενεργούνταν σήμερα η συμμαχία του Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) με την Αριστερά και Ελευθερία (Sel) δεν θα συγκέντρωνε την πλειοψηφία στη Γερουσία, εκεί όπου στην πραγματικότητα θα κριθεί η αναμέτρηση.

Αυτό σημαίνει ότι ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι θα χρειαστεί για να ελέγξει τη Γερουσία τη στήριξη των κεντρώων που προσυπογράφουν το πολιτικό πρόγραμμα του Προφεσόρε.

Βάσει του σύνθετου εκλογικού συστήματος της Ιταλίας, το κόμμα που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους αποκτά μπόνους εδρών και την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, όμως στη Γερουσία οι έδρες κατανέμονται ανά περιφέρεια. Το κόμμα που έρχεται πρώτο εξασφαλίζει το 55% του αριθμού εδρών που αντιστοιχούν σε κάθε περιοχή, βάσει του αριθμού κατοίκων της.

Σε δύο περιφέρειες-κλειδιά του ιταλικού βορρά, το Βένετο και η Λομβαρδία, αλλά και στη νότια Σικελία, εξακολουθεί να προηγείται η μπερλουσκονική δεξιά που κατέρχεται στις εκλογές μαζί με τη Λέγκα του Βορρά (μετά τη δέσμευση του Μπερλουσκόνι ότι δεν θα επιδιώξει την πρωθυπουργία, αλλά θα «αρκεστεί» στο υπουργείο Οικονομικών).

Στη Λομβαρδία πάντως -που περιγράφεται από τον ιταλικό Τύπο ως το Οχάιο της Ιταλίας, την αμερικανική πολιτεία που κρίνει τη νίκη στο Λευκό Οίκο), το προβάδισμα της δεξιάς έχει μειωθεί σε μία ποσοστιαία μονάδα, γεγονός που έρχεται να ανησυχήσει τον Καβαλιέρε.

Έτερη δημοσκόπηση της κεντροαριστερής εφημερίδας La Repubblica δίνει στο συνασπισμό της κεντροαριστεράς ποσοστό 38,1% και στο μέτωπο της δεξιάς 25,8%. Η κεντρώα συμμαχία του Μάριο Μόντι κυμαίνεται στο 16,2%, και ακολουθεί το Κίνημα 5 Αστέρων του αντισυστημικού Μπέπε Γκρίλο στο 13%.

Ο Μπερλουσκόνι καταργεί φόρους και «βγαίνει» από το ευρώ

Με φόντο τις ισορροπίες που δεν τον ευνοούν, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι παρουσίασε την Παρασκευή το «συμβόλαιό» τους με τους Ιταλούς, διακηρύσσοντας ξανά ότι εάν εκλεγεί η Δεξιά θα καταργήσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας «από το πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο».

Υποσχέθηκε μία σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων για να «ανακουφίσει» τους Ιταλούς που πλήττονται από τη βαθιά ύφεση και την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων που «χτυπά» επίπεδα-ρεκόρ, αγγίζοντας το 37%.

Ο Καβαλιέρε επανέλαβε ταυτόχρονα για πολλοστή φορά πως η Ιταλία θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ εάν η ΕΚΤ δεν εγγυηθεί το χρέος της.

«Η ΕΚΤ θα πρέπει να εγγυηθεί τα κρατικά χρέη όλων των χωρών της Ευρωζώνης, ώστε όλα τα μέλη της να πληρώνουν τα ίδια επιτόκια για τα χρέη τους. Εάν δεν συμβεί αυτό, εάν η Γερμανία αντιταχθεί, τότε μπορεί να υπάρξει μόνο μία λύση, η οποία δεν είναι αυτό που θέλουμε: έξοδος αυτών των χωρών από το ευρώ. Μου λένε ότι είμαι αντιευρωπαίος, όμως είμαι μόνο ρεαλιστής» δήλωσε.

Ο Καβαλιέρε αισθάνθηκε, επίσης, για άλλη μια φορά την Παρασκευή αδιαθεσία στη διάρκεια ομιλίας και ο γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας (Pdl), Αντζελίνο Αλφάνο, έσπευσε να τον βοηθήσει να κατέβει από το βήμα.

Μιλώντας, εν τω μεταξύ, νωρίτερα σε ραδιοφωνική εκπομπή στο δίκτυο της Rai ο Μπερλουσκόνι κατήγγειλε πως η κυβέρνηση τεχνοκρατών μείωσε τον αριθμό των σωματοφυλάκων που είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του -και αυτό ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει προ ημερών προς κινδυνεύει η ζωή του και έχει δεχθεί συστάσεις να μην κάνει ανοιχτές προεκλογικές ομιλίες.

Η διάψευση του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών ήταν άμεση.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με Ρεάλ ο Ολυμπιακός, με Φενερμπαχτσέ ο Παναθηναϊκός – Το πρόγραμμα του Final Four

Πότε θα γίνουν οι ημιτελικοί του Final Four, αλλά και πότε είναι προγραμματισμένοι ο μεγάλος και ο μικρός τελικός.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024