Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δύο χρόνια μετά την εξέγερση η Αίγυπτος προετοιμάζεται για ογκώδεις διαδηλώσεις

Δύο χρόνια μετά την εξέγερση η Αίγυπτος προετοιμάζεται για ογκώδεις διαδηλώσεις

Σκηνικό έντασης στην Αίγυπτο ενόψει της δεύτερης επετείου από την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση Μουμπάρακ. Βαθιά διαιρεμένη και στη δίνη οικονομικής κρίσης, η χώρα προετοιμάζεται για μεγάλο κύμα διαδηλώσεων την Παρασκευή, αυτή τη φορά εναντίον ενός εκλεγμένου ηγέτη που κατηγορείται ότι πρόδωσε τους στόχους της επανάστασης. Πολέμιοι του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ -όπου σημειώθηκαν ήδη επεισόδια την Πέμπτη με τις δυνάμεις καταστολής να προχωρούν σε ρίψη δακρυγόνων.

Σκηνικό έντασης στην Αίγυπτο ενόψει της δεύτερης επετείου από την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Βαθιά διαιρεμένη και στη δίνη οικονομικής κρίσης, η Αίγυπτος προετοιμάζεται για μεγάλο κύμα διαδηλώσεων την Παρασκευή, αυτή τη φορά εναντίον ενός εκλεγμένου ηγέτη που κατηγορείται ότι πρόδωσε τους στόχους της επανάστασης.

Πολέμιοι του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σχεδιάζουν να διαδηλώσουν την Παρασκευή στην εμβληματική πλατεία Ταχρίρ, όπου σημειώθηκαν ήδη επεισόδια την Πέμπτη με τις δυνάμεις καταστολής να προχωρούν σε ρίψη δακρυγόνων κατά διαδηλωτών.

Δεκάδες νεαροί επιχείρησαν να κατεβάσουν το τείχος από πλάκες σκυροδέματος που εμποδίζει την πρόσβαση σε οδό που οδηγεί στην πλατεία-σύμβολο της εξέγερσης, προκειμένου να μπορούν να κινηθούν την Παρασκευή ελεύθερα προς την πλατεία.

Τα τείχη είχαν τοποθετηθεί πέρυσι εν μέσω διαδηλώσεων σε ορισμένες οδούς κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτήρια και εγκαταστάσεις των μυστικών υπηρεσιών.

«Κάτω ο πρόεδρος [Μοχάμεντ] Μόρσι! Κάτω η εξουσία του ανώτατου πνευματικού ηγέτη [των Αδελφών Μουσουλμάνων από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι]» φώναζαν οι νεαροί σε μία «πρόγευση» των διαδηλώσεων της Παρασκευής.

Οργανώσεις της αντιπολίτευσης και ομάδες ακτιβιστών έχουν καλέσει ανήμερα της επετείου της εξέγερσης της 25ης Ιανουαρίου σε μαζικές συγκεντρώσεις κατά του προέδρου.

Δύο χρόνια μετά την πτώση της κυριαρχίας του Χόσνι Μουμπάρακ, η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με βαθιά πολιτική κρίση και πολιτική αναταραχή.

Η απόπειρα του Μόρσι να επικυρώσει άρον-άρον το αμφιλεγόμενο Σύνταγμα το Δεκέμβριο πυροδότησε κύμα διαδηλώσεων και επιβάρυνε την αιγυπτιακή οικονομία. Παρόλο που τελικώς εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα, το Σύνταγμα εξακολουθεί να αποτελεί «κόκκινο πανί».

Υποστηρικτές του κοσμικού κράτους και φιλελεύθεροι κατηγορούν την Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι επιδιώκει να «υποτάξει» τη χώρα. Καταγγέλλουν το Σύνταγμα για ελλιπή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προνόμια και υπερεξουσίες στον πρόεδρο και διατήρηση της εξουσίας του στρατιωτικού κατεστημένου.

«Δεν είναι γιορτή [η 25η Ιανουαρίου]. Θα υπάρξει ένα νέο κύμα επανάστασης που θα δείξει στη Μουσουλμανική Αδελφότητα ότι δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που μπορούν να σταθούν απέναντί της» δηλώνει ο Αχμέντ Μάχερ, ιδρυτής της ομάδας 6η Απριλίου που συνέβαλε στην εξάπλωση της εξέγερσης (και) μέσω κοινωνικών δικτύων.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει ανακοινώσει ότι δεν θα καλέσει τους υποστηρικτές της στην Ταχρίρ την Παρασκευή, απόφαση που τουλάχιστον περιορίζει τον κίνδυνο να μετατραπεί η πλατεία σε πεδίο μάχης.

Αντίθετα, με το βλέμμα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, η Αδελφότητα γιορτάζει τη δεύτερη επέτειο της εξέγερσης με μία εκστρατεία βοήθειας προς τους φτωχούς. Υπόσχεται να στείλει εθελοντές για να ανακαινίσουν 2.000 σχολεία, να φυτέψουν δέντρα, να διανείμουν φάρμακα και να ανοίξουν αγορές με φθηνά προϊόντα για όσους έχουν ανάγκη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Χαμός για Μπαρτζώκα στο «Καραϊσκάκη»: Εμφανίστηκε με κασκόλ του Ολυμπιακού για δηλώσεις και αποθεώθηκε (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, βρίσκεται «Γ. Καραϊσκάκης», όπως και όλος ο μπασκετικός Ολυμπιακός, για την ιστορική ρεβάνς με την Άστον Βίλα, και γνώρισε την αποθέωση από τους φίλους των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024