Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νίκη του Νετανιάχου αλλά ισχυρή κεντροαριστερά έβγαλαν οι κάλπες στο Ισραήλ

Νίκη του Νετανιάχου αλλά ισχυρή κεντροαριστερά έβγαλαν οι κάλπες στο Ισραήλ

Την πρώτη θέση στο Λικούντ, το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δίνουν τα πρώτα exit poll μετά τις εκλογές της Τρίτης στο Ισραήλ, φέρνοντας στη δεύτερη θέση το κεντρώο Γες Ατίντ και στην τρίτη τους Εργατικούς. Τα κέρδη των κεντρώων κομμάτων δείχνουν ότι η Κνεσέτ θα είναι σχεδόν διχασμένη με τη δεξιά να έχει οριακή και επισφαλή πλειοψηφία 61-62 εδρών. Αυτό περιπλέκει σημαντικά τη δημιουργία κυβερνητικού σχήματος με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και στην (παγωμένη) ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους.

Την πρώτη θέση στο Λικούντ, το κόμμα του νυν πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δίνουν τα πρώτα exit poll μετά τις εκλογές της Τρίτης στο Ισραήλ, φέρνοντας στη δεύτερη θέση το κεντρώο Γες Ατίντ και στην τρίτη τους Εργατικούς.

Το Λικούντ με το Γισραέλ Μπεϊτένου του Αβιγκντόρ Λίμπερμαν εξασφαλίζει 31 από τις 120 έδρες της Βουλής, λιγότερες δηλαδή από τις προεκλογικές προβλέψεις όπως και από τις 42 που είχε στην απερχόμενη βουλή.

Το Γες Ατίντ («Υπάρχει Μέλλον») και οι Εργατικοί εξασφαλίζουν 18-19 και 17 έδρες, αντίστοιχα.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται το ακροδεξιό «Εβραϊκή Πατρίδα» του Ναφταλί Μπένετ με 12 έδρες, ακολουθεί το κόμμα της Τζίπι Λίβνι και άλλα μικρότερα.

Στις πρώτες δηλώσεις του ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τους πολίτες για την ψήφο τους και επισήμανε ότι θέλουν από αυτόν να συστήσει την ευρύτερη δυνατή κυβέρνηση.

Ο Νετανιάχου φαίνεται ότι θα συνεργαστεί με το κόμμα του Μπένετ και άλλα μικρότερα, εθνικιστικά ή θρησκευτικά, υπερορθόδοξα κόμματα, όπως παραδοσιακά πράττει η παράταξή του.

Σε κάθε περίπτωση, τα κέρδη των κεντρώων κομμάτων, λόγω της υψηλής προσέλευσης στις κάλπες, δείχνουν ότι η Κνεσέτ θα είναι σχεδόν διχασμένη με τη δεξιά να έχει οριακή και επισφαλή πλειοψηφία 61-62 εδρών και την κεντροαριστερά να βρίσκεται στις 58-59 έδρες.

Αυτό περιπλέκει τη δημιουργία κυβερνητικού σχήματος και ίσως ανοίξει το δρόμο για ένα σχήμα συνεργασίας–το Ισραήλ άλλωστε ποτέ στην ιστορία του δεν είχε αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Νετανιάχου ότι θα επιδιώξει ευρύ συνασπισμό, τα κεντρώα κόμματα ήδη προεκλογικά είχαν απορρίψει τη συμμετοχή τους σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση, ζητώντας σοβαρές κινήσεις για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους.

Η συμμετοχή τους σε ένα μελλοντικό σχήμα –ειδικά του Γες Ατίντ– δεν είναι απίθανη αλλά θα έρθει μάλλον μόνο μετά από σημαντικές παραχωρήσεις εκ μέρους του Νετανιάχου. Ο αρχηγός του Γες Ατίντ, Γαΐρ Λαπίντ, ήταν εύγλωττος ως προς αυτό: «δεν θα γίνω φύλλο συκής σε μια σκληροπυρηνική κυβέρνηση»

Πέρα από το Παλαιστινιακό, το Γες Ατίντ έχει ταχτεί κατά των προνομίων στους υπερορθόδοξους Εβραίους, ένα από τα πολυσυζητημένα θέματα για την ισραηλινή κοινωνία που βλέπει μάλλον αρνητικά τα προνόμια που απολαμβάνει αυτή η θρησκευτική μειονότητα. Υποσχέθηκε ακόμη να δοθούν λύσεις στο στεγαστικό (μία από τις αιτίες πίσω από τις κινητοποιήσεις των Ισραηλινών αγανακτισμένων το 2011) και ανανέωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Ενδιαφέρον είναι πάντως ότι το Ιράν απασχόλησε συγκριτικά πολύ λίγο τους υποψήφιους και την κοινή γνώμη.

Παρά το ότι η Τεχεράνη πλησιάζει αργά αλλά σταθερά προς ένα σημείο χωρίς επιστροφή για την κατασκευή ατομικής βόμβας (αυτό που είχε πολύ παραστατικά δείξει ο Νετανιάχου από του βήματος του ΟΗΕ), ένας στους δύο πολίτες σε γκάλοπ της Haaretz δήλωσαν ότι τους απασχολούν περισσότερα τα κοινωνικά πολιτικά ζητήματα και μόνο το 10% το ιρανικό.

Την ίδια ώρα, παρά την καλή πορεία της οικονομίας τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά το ΑΕΠ, το έλλειμμα του προϋπολογισμού διογκώνεται και έφτασε στο 4,2% για το 2012, διπλάσιο από τις αρχικές εκτιμήσεις, επιβάλλοντας στη νέα κυβέρνηση, ανεξαρτήτως προσανατολισμού να αποφασίσει περικοπές και αυξήσεις στους φόρους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024