Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανηγυρικά ορκίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ

Πανηγυρικά ορκίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ

Στο Καπιτώλιο στράφηκαν όλα τα φώτα στις ΗΠΑ για τη μεγαλύτερη γιορτή της δημοκρατίας, την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου. Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί κατέκλυσαν το κέντρο της Ουάσινγκτον ακούγοντας τον Ομπάμα να δίνει δημοσίως τον όρκο κάτω από τον λευκό τρούλο του Καπιτωλίου, εγκαινιάζοντας τη δεύτερη θητεία του. Δείτε ζωντανά την τελετή ορκωμοσίας. Φωτορεπορτάζ.

Στο Καπιτώλιο στράφηκαν όλα τα φώτα στις ΗΠΑ για τη μεγαλύτερη γιορτή της δημοκρατίας, την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου. Εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί κατέκλυσαν το κέντρο της Ουάσινγκτον ακούγοντας τον Ομπάμα να δίνει δημοσίως τον όρκο κάτω από τον λευκό τρούλο του Καπιτωλίου, εγκαινιάζοντας τη δεύτερη προεδρική θητεία του.

Οι επίσημοι έλαβαν τις θέσεις τους, η οικογένεια του Μπαράκ Ομπάμα προσήλθε στο Καπιτώλιο κάτω από τα φλας των φωτογράφων. Πρώτος ορκίστηκε ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενώπιον της δικαστού Σόνια Σοτομαγιόρ, και εν συνεχεία ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε για δεύτερη φορά τον όρκο της προεδρίας στην ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που έχει στηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία περιβάλλεται από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Ακολούθησε η εναρκτήρια ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα που έδωσε το στίγμα της νέας θητείας του, και έπειτα τη «σκυτάλη» παρέλαβαν η καθιερωμένη παρέλαση, η Μπιγιονσέ και τιμητικές δεξιώσεις -η μία αποκλειστικά για το προσωπικό του Λευκού Οίκου με καλεσμένη και την Lady Gaga.

Το πλήθος ήταν μικρότερο συγκριτικά με τέσσερα χρόνια πριν όταν ο Ομπάμα έγραφε ιστορία ως ο πρόεδρος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ. Το 2009, 1,8 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί απέναντι από το Καπιτώλιο παρά το ψύχος για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία.

Ύψιστα μέτρα ασφαλείας τέθηκαν σε ισχύ στο κέντρο της Ουάσινγκτον και μόνο όσοι διέθεταν εισιτήριο μπορούσαν να πλησιάσουν στο Καπιτώλιο ή την λεωφόρο Πενσιλβάνια που συνδέει την έδρα του Κογκρέσου με τον Λευκό Οίκο. Στην περιοχή στήθηκαν ψηλά φράγματα ασφαλείας, ενώ θωρακισμένα οχήματα του στρατού έχουν παραταχθεί στις διασταυρώσεις.

Η εναρκτήρια ομιλία που εκφώνησε ο Ομπάμα αποτελεί «άσκηση» την οποία μερικοί από τους προκατόχους του έχουν περάσει με πραγματικά ιστορικά κείμενα, όπως ο Τζον Κένεντι που στη δική του ορκωμοσία είχε πει: «Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα για σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας».

Η πρώτη ορκωμοσία του προέδρου έγινε την Κυριακή στη Γαλάζια Αίθουσα του Λευκού Οίκου σε μια σεμνή άκρως ιδιωτική τελετή, την ακριβή ώρα και ημερομηνία που από το Σύνταγμα ορίζεται η έναρξη της προεδρικής θητείας. Η παράδοση όμως καλεί, αν η 20 Ιανουαρίου συμπίπτει με την Κυριακή, η δημόσια τελετή να αναβάλλεται για την επόμενη ημέρα.

Μέχρι σήμερα, έξι φορές στην ιστορία του αμερικανικού έθνους είχε συμπέσει να είναι Κυριακή η 20ή Ιανουαρίου και αυτή είναι η έβδομη.

Επίσης, δεν θα είναι και η πρώτη φορά που ο Μπαράκ Ομπάμα ορκίζεται δυο φορές. Πριν τέσσερα χρόνια, στην έναρξη της ιστορικής πρώτης του θητείας του το 2009, ο Ομπάμα είχε ορκιστεί δύο φορές επειδή ο Τζον Ρόμπερτς, πρώτος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είχε μπερδέψει τα λόγια του όρκου, που επαναλάμβανε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος.

Ο δικαστής Ρόμπερτς αναγκάστηκε να μεταβεί, αμέσως μετά στο Λευκό Οίκο για να επαναληφθεί η διαδικασία, χωρίς λάθη αυτή τη φορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024