Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αιματηρή η τελική επιχείρηση στην μονάδα άντλησης στην Αλγερία

Αιματηρή η τελική επιχείρηση στην μονάδα άντλησης στην Αλγερία

Σε μια «τελική επιχείρηση εκκαθάρισης» της μονάδας στον Ιν Αμένας προχώρησαν το Σάββατο οι ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας με απολογισμό τουλάχιστον 18 νεκρούς -επτά ομήρους και άλλους έντεκα ενόπλους ισλαμιστές- αναφέρουν πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. Από την έναρξη του τετραήμερου περιστατικού ομηρίας, 23 εργαζόμενοι και 32 ένοπλοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλών άλλων εργαζομένων τα ίχνη εξακολουθούν αγνοούνται, γεγονός που ίσως αυξήσει τον τελικό απολογισμό θυμάτων.

Σε μια «τελική επιχείρηση εκκαθάρισης» της μονάδας στον Ιν Αμένας προχώρησαν το Σάββατο οι ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας με απολογισμό τουλάχιστον 18 νεκρούς -επτά ομήρους και άλλους έντεκα ενόπλους ισλαμιστές- αναφέρουν πηγές από τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν για αντίποινα, την ώρα που προσπαθούσε να τους απελευθερώσει ο στρατός.

Από την έναρξη του περιστατικού ομηρίας, 23 εργαζόμενοι και 32 ένοπλοι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλών άλλων εργαζομένων τα ίχνη εξακολουθούν αγνοούνται, γεγονός που ίσως αυξήσει τον τελικό απολογισμό θυμάτων.

Η σκληρή στάση των αλγερινών Αρχών που εξαρχής απέκλεισαν κάθε πιθανότητα διαπραγμάτευσης, αλλά και η έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης για όσα συνέβησαν στην απομονωμένη εγκατάσταση, προκάλεσαν οργή σε δυτικές κυβερνήσεις, ειδικά όσες είχαν πολίτες τους εμπλεκόμενους στο περιστατικό. Ωστόσο, δημοσίως, παρά τις έμμεσες αναφορές στις ελλιπείς πληροφορίες που είχαν, απέφυγαν να ανεβάσουν τους τόνους.

Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές, από τους 32 δράστες που σκοτώθηκαν οι τρεις ήταν Αλγερινοί. Οι υπηκοότητες των υπόλοιπων δεν διευκρινίστηκαν, όμως οι Αρχές ανέφεραν ότι ανάμεσά τους υπήρχαν και ειδικοί στα εκρηκτικά.

Συνολικά, 685 Αλγερινοί εργαζόμενοι και 107 ξένοι έχουν απελευθερωθεί είτε από τους δράστες είτε από το στρατό.

Στην επιχείρηση του Σαββάτου απελευθερώθηκαν 16 ξένοι όμηροι, ανάμεσά τους δυο Αμερικανοί, δυο Γερμανοί και ένας Πορτογάλος. Δεν έγινε εξαρχής γνωστό ποιας εθνικότητας είναι οι υπόλοιποι.

Από την πλευρά της, η Βρετανία δηλώνει ότι πέντε πολίτες της σκοτώθηκαν ή αγνοούνται. «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κακά νέα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Πέντε είναι οι αγνοούμενοι Νορβηγοί, 14 οι Ιάπωνες, άγνωστος ο αριθμός των Αμερικανών, ενδέχεται να υπάρχουν και πολίτες άλλων χωρών (Ρουμάνοι, Νοτιοκορεάτες, Αυστριακοί και άλλοι).

Εντείνονται οι ανησυχίες στο Όσλο για την τύχη των πέντε Νορβηγών που δεν έχουν δώσει κανένα σημείο ζωής μετά την κατάληψη των εγκαταστάσεων παραγωγής φυσικού αερίου του Ιν Αμένας στην Αλγερία από ένοπλους ισλαμιστές.

«Ας μην κρυβόμαστε: είναι πιθανόν να έχουν χάσει τη ζωή τους» είπε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Κατά την έρευνα που ακολούθησε στις εγκαταστάσεις βρέθηκαν πολυβόλα, τουφέκια, οβίδες όλμων, ρουκέτες, εκτοξευτήρες ρουκετών, χειροβομβίδες, διάφορα άλλα πυρομαχικά και εκρηκτικά αλλά και ξένες στρατιωτικές στολές.

Μέσα στην εγκατάσταση βρέθηκαν ακόμη νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι ισλαμιστές και τις οποίες άρχισε να εκκαθαρίζει ο στρατός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Η απόδραση των… 12» του Μπαρτζώκα, ο Ναν και οι… Ντιφαλάδες του Μποντιρόγκα

Το απόλυτο του Game 5 που επιβεβαιώθηκε με… τρομακτικό τρόπο στο ΟΑΚΑ και ο Ολυμπιακός που πρέπει να μιμηθεί τον Πελέ και τον Αρντίλες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024