Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δείτε τον Ομπάμα να γερνά στα χρόνια της προεδρίας

Δείτε τον Ομπάμα να γερνά στα χρόνια της προεδρίας

Ο χρόνος είναι σκληρός με τους προέδρους. Οι φωτογραφίες του Μπαράκ Ομπάμα από τη βραδιά της εκλογικής νίκης του 2008 φαίνεται σήμερα σαν να έχουν τραβηχτεί πολλά περισσότερα χρόνια πριν. Τώρα το πρόσωπο του προέδρου έχει βαθύτερες ρυτίδες και τα μαλλιά του έχουν ασπρίσει. «Είναι σαν να μπαίνουν σε μηχανή του χρόνου και να γερνούν σε μία τετραετία οκτώ χρόνια» λέει γιατρός του Λευκού Οίκου. Με φόντο την ορκωμοσία της Δευτέρας, η Washington Post παρουσιάζει ένα timelapse δείχνοντας τον Ομπάμα να αλλάζει στα τέσσερα χρόνια της προεδρίας του.

Ο χρόνος είναι σκληρός με τους προέδρους.Οι φωτογραφίες του Μπαράκ Ομπάμα από τη βραδιά της εκλογικής νίκης του 2008 φαίνεται σήμερα σαν να έχουν τραβηχτεί πολλά περισσότερα χρόνια πριν. Τώρα το πρόσωπο του προέδρου έχει βαθύτερες γραμμές και τα μαλλιά του έχουν ασπρίσει.

«Είναι σαν να μπαίνουν σε μηχανή του χρόνου και να γερνούν σε μία τετραετία οκτώ χρόνια» λέει ο Κόνι Μαριάνο, γιατρός του Λευκού Οίκου από το 1992 έως το 2001.

Με φόντο την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα τη Δευτέρα, η Washington Post παρουσιάζει στο δικτυακό της τόπο ένα timelapse, δείχνοντας πως το συνεχές στρες της προεδρίας άλλαξε ραγδαία τόσο τον Ομπάμα, όσο και τους προκατόχους του στο Λευκό Οίκο.

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε, εν τω μεταξύ, για λογαριασμό των New York Times/CBS και δημοσιοποιείται τρεις ημέρες πριν την έναρξη της νέας θητείας του καταδεικνύει πως ο Ομπάμα απολαμβάνει σήμερα της εμπιστοσύνης του 51% των Αμερικανών, οι οποίοι όμως ως επί το πλείστον αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τους χειρισμούς στην οικονομία.

Δυόμισι μήνες μετά την επανεκλογή του, και μετά από μια προεκλογική εκστρατεία στη διάρκεια της οποίας δέχτηκε επιθέσεις για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την οικονομία, ο Ομπάμα εξακολουθεί να αγωνίζεται να πείσει τους Αμερικανούς για το καυτό ζήτημα: το 49% αποδοκιμάζει τη διαχείριση του στην οικονομία, ενώ το 46% την εγκρίνει.

Και ενώ η περίοδος των εορτών στην Ουάσινγκτον διαταράχθηκε από την κρίση του «δημοσιονομικού γκρεμού», πριν καταλήξει σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής για την αύξηση των φόρων στους πλουσιότερους φορολογούμενους, οι Αμερικανοί σε ποσοστό 47% αποδοκιμάζουν το χειρισμό των φορολογικών θεμάτων, ενώ ένα 45% τον εγκρίνει.

Ο Ομπάμα παίρνει τον καλύτερο βαθμό στα θέματα της εθνικής ασφάλειας: το 49% των Αμερικανών εγκρίνει τη διαχείρισή του και το 36% την αποδοκιμάζει, βάσει της δημοσκόπησης.

Τη Δευτέρα η ορκωμοσία Ομπάμα

Η ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου είναι μια ιερή διαδικασία και η ημερομηνία της -20 Ιανουαρίου- ορίζεται από το Σύνταγμα, το οποίο είναι επίσης σαφές ότι η θητεία του προέδρου αρχίζει το μεσημέρι της ημέρας εκείνης.

Φέτος, η 20ή Ιανουαρίου είναι Κυριακή και η τελετή μεταφέρεται την επομένη που είναι μια ημέρα αφιερωμένη στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο Μπαράκ Ομπάμα θα ορκιστεί ιδιωτικά στις 20 του μήνα από τον πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μια μεγάλη ξύλινη εξέδρα ετοιμάζεται εδώ και τρεις μήνες για να υποδεχτεί 1.600 αξιωματούχους -τα μέλη του Κογκρέσου, της κυβέρνησης, τους ανώτατους δικαστές και στρατιωτικούς, τους κυβερνήτες των πολιτειών και το διπλωματικό σώμα- στη δυτική πλευρά του Καπιτωλίου.

Το 2009, 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι συγκεντρώθηκαν από τα ξημερώματα για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα. Η ομιλία του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών διήρκεσε 20 λεπτά και η τελετή συνολικά μια ώρα.
Φέτος, τον εθνικό ύμνο των Ηνωμένων Πολιτειών θα τραγουδήσει η Μπιγιονσέ.

Αμέσως μετά την τελετή, θα παρατεθεί δείπνο στο Καπιτώλιο για τους βουλευτές και γερουσιαστές, την κυβέρνηση, το Ανώτατο Δικαστήριο και τους προσκεκλημένους του προέδρου, ανάμεσά τους και οι πρώην πρόεδροι.

Η οικογένεια Ομπάμα θα κατευθυνθεί με λιμουζίνα στον Λευκό Οίκο, διασχίζοντας 2,7 χιλιόμετρα στην Λεωφόρο Πενσιλβάνια, τη μεγαλύτερη της Ουάσινγκτον.

Το βράδυ ο πρόεδρος και η σύζυγός του Μισέλ θα παραστούν σε δύο επίσημους χορούς, έναν για τους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους και έναν άλλο, ανοικτό στο κοινό, στο συνεδριακό κέντρο της Ουάσινγκτον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024