Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γαλλικό σφυροκόπημα των ανταρτών στο Μάλι, συνεδρίαση του ΣΑ τη Δευτέρα

Γαλλικό σφυροκόπημα των ανταρτών στο Μάλι, συνεδρίαση του ΣΑ τη Δευτέρα

Εντείνει τις επιχειρήσεις της εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο Μάλι η γαλλική αεροπορία, την στιγμή που ενισχύονται οι γαλλικές χερσαίες δυνάμεις για την προστασία της πρωτεύουσας Μπαμάκο και καταφθάνουν δυνάμεις και από τις γειτονικές χώρες. Σε νέα συνεδρίαση προχωρά το βράδυ της Δευτέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Γαλλίας. «Ευνοϊκή πρόοδο» αναφέρει από το μέτωπο ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, λέγοντας πως οι αντάρτες είναι «εξαιρετικά καλά εξοπλισμένοι».

Εντείνει τις επιχειρήσεις της εναντίον των ισλαμιστών ανταρτών στο βόρειο Μάλι η γαλλική αεροπορία, την στιγμή που ενισχύονται οι γαλλικές χερσαίες δυνάμεις για την προστασία της πρωτεύουσας Μπαμάκο και καταφθάνουν δυνάμεις και από τις γειτονικές χώρες. Σε νέα συνεδρίαση προχωρά το βράδυ της Δευτέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά από αίτημα της Γαλλίας.

Οι θέσεις των ανταρτών στο Τιμπουκτού και στο Γκάο βρέθηκαν στο στόχαστρο των γαλλικών χτυπημάτων. Το Παρίσι αναφέρει πως η τριήμερη, μέχρι στιγμής, επέμβασή του ήταν καθοριστική για τις εξελίξεις στο Μάλι, αποτρέποντας την κατάληψη της πρωτεύουσας.

Η μάχη επικεντρώθηκε στο βόρειο τμήμα της χώρας, με πιο πρόσφατο μέτωπο την πόλη Ντιμπάλι. Οι ισλαμιστές αντάρτες, έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.{{{ map }}}

Η μάχη στην περιοχή συνεχίζεται.

Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ λε Ντριάν ανέφερε, μετά τη συνεδρίαση με τους επιτελείς τους, πως οι επιχειρήσεις «εξελίσσονται ευνοϊκά». Συμπλήρωσε ωστόσο πως οι ισλαμιστές αντάρτες είναι «εξαιρετικά καλά εξοπλισμένοι».

Παράλληλα, το ζήτημα του Μάλι θα βρεθεί ξανά το βράδυ της Δευτέρας (ώρα Νέας Υόρκης) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει τη Δευτέρα το απόγευμα έπειτα από αίτημα της Γαλλίας για να συζητήσει την κατάσταση στο Μάλι» δήλωσε ο Μπριέκ Ποντ, εκπρόσωπος της γαλλικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη.

«Είναι ένα διάβημα της Γαλλίας προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο και να προχωρήσει σε ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου και με τη γενική γραμματεία του ΟΗΕ» υποστήριξε.

Το ΝΑΤΟ καλωσόρισε την επέμβαση της Γαλλίας στο Μάλι, αλλά τόνισε ότι δεν έχει δεχθεί γαλλικό αίτημα για βοήθεια.

«Δεν έχει υπάρξει αίτημα, δεν έχει υπάρξει συζήτηση (εντός του ΝΑΤΟ) για την κατάσταση στο Μάλι. Η Συμμαχία δεν εμπλέκεται σε αυτή την κρίση» ανέφερε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Οάνα Λουνγκέσκου.

«Φυσικά, μας απασχολεί η απειλή που αποτελούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις στο Μάλι, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Γι΄ αυτό καλωσορίζουμε τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να επιβάλλει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, (ενώ καλωσορίζουμε και) την ταχεία δράση της Γαλλίας να αντιμετωπίσει την επίθεση τρομοκρατικών οργανώσεων» πρόσθεσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γεμάτη από νωρίς η Θυρα 7 στο «Γ. Καραϊσκάκης» (vid)

Σχεδόν 1 ώρα πριν από την έναρξη του μεγάλου ημιτελικού μεταξύ Ολυμπιακού και Άστον Βίλα, η Θύρα 7 έχει γεμίσει από τους φίλους των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024