Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σε επιφυλακή για επιθέσεις η Γαλλία, «θα συνεχιστούν» οι επιχειρήσεις στο Μάλι

Σε επιφυλακή για επιθέσεις η Γαλλία, «θα συνεχιστούν» οι επιχειρήσεις στο Μάλι

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έθεσε τη χώρα σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για την αποτροπή επιθέσεων μετά την εμπλοκή των γαλλικών δυνάμεων στη διαμάχη κυβέρνησης και ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι, αλλά και της επιχείρησης στη Σομαλία. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 100 άνθρωποι, περιλαμβανομένων ανταρτών και κυβερνητικών στρατιωτών, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των γαλλικών αεροπορικών επιδρομών στην πόλη Κόνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έθεσε τη χώρα σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής για την αποτροπή επιθέσεων μετά την εμπλοκή των γαλλικών δυνάμεων στην διαμάχη κυβέρνησης και ισλαμιστών ανταρτών στο Μάλι, αλλά και της επιχείρησης στη Σομαλία.

Όπως εξήγησε, η μάχη κατά της τρομοκρατίας απαιτεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Το επίπεδο συναγερμού στο σχέδιο Vigipirate (σε ελεύθερη απόδοση «επαγρύπνηση για τους πειρατές») ανέβηκε και οι φρουρές σε δημόσια κτίρια και στα δίκτυα μεταφοράς αυξήθηκαν.

«Η Γαλλία δεν υπερασπίζεται κανένα ειδικό συμφέρον άλλο από την προστασία μιας φίλης χώρας, δεν έχει άλλο σκοπό από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας» είπε και πρόσθεσε ότι «η δράση μας υποστηρίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και χαιρετίζεται από όλες τις αφρικανικές χώρες».

Οι προετοιμασίες έρχονται σε απάντηση απειλών της ισλαμιστικής οργάνωσης Ανσάρ Ντίνε εναντίον της οποίας έβαλαν οι γαλλικές δυνάμεις στο Μάλι.

Εκπρόσωπός της δήλωσε στο Reuters ότι θα υπάρξουν συνέπειες για τους Γάλλους σε όλο τον κόσμο μετά από τις επιθέσεις.

Σε ό,τι αφορά την γαλλική στρατιωτική παρουσία στο Μάλι, ο Ολάντ επισήμανε ότι «έχουμε ήδη ανακόψει την προώθηση των εχθρών μας και τους καταφέραμε βαριές απώλειες. Αλλά η αποστολή μας δεν έχει τελειώσει ακόμη.»

Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, περιλαμβανομένων ανταρτών και κυβερνητικών στρατιωτών, σκοτώθηκαν στο Μάλι στη διάρκεια των γαλλικών αεροπορικών επιδρομών και των μαχών για την στρατηγικής σημασίας πόλη Κόνα, ανέφεραν στρατιωτικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες.

«Τους διώξαμε, βρισκόμαστε ουσιαστικά μέσα στην Κόνα», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Μάλι, αλλά παραδέχτηκε ότι «υπήρξαν πολλοί θάνατοι και από τις δύο πλευρές».{{{ map }}}

Ένας Γάλλος πιλότος ελικοπτέρου έχει χάσει τη ζωή του στο Μάλι.

Εν τω μεταξύ, δύο Γάλλοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Σομαλία κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης του μυστικού πράκτορα Ντενί Αλέξ, που ήταν όμηρος από τον Ιούλιο του 2009. Και ο Αλέξ πιστεύεται ότι έχασε τη ζωή του, ο Ολάντ είπε ότι «χωρίς αμφιβολία, ο όμηρος δολοφονήθηκε».

Η επιχείρηση στη Σομαλία δεν συνδέεται με την επέμβαση στο Μάλι δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. «Καταδρομείς εισέβαλαν εκεί όπου κρατείτο χθες το βράδυ [ενν. την Παρασκευή] και αντιμετώπισαν αμέσως πολύ μεγάλη αντίσταση. Όλα μας οδηγούν να πιστέψουμε ότι ο Ντενί Αλέξ σκοτώθηκε δυστυχώς από αυτούς που τον κρατούσαν.»

Πάντως κατά την οργάνωση Αλ-Σαμπάμπ, ο Αλέξ δεν ήταν στην περιοχή την ώρα της επιδρομής και είναι ζωντανός.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024