Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ζέμαν και Σβάρτσενμπεργκ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών στη Τσεχία

Ζέμαν και Σβάρτσενμπεργκ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών στη Τσεχία

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Μίλος Ζέμαν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, προηγούνται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Τσεχία και θα αναμετρηθούν στις 25-26 Ιανουαρίου. Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Ζέμαν είναι στο 24,7% και ο συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών Σβάρτσενμπεργκ στο 22%.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Μίλος Ζέμαν, και ο υπουργός Εξωτερικών, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, προηγούνται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Τσεχία και θα αναμετρηθούν στις 25-26 Ιανουαρίου.

Με καταμετρημένο το σύνολο σχεδόν των ψήφων, ο σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός Ζέμαν είναι στο 24,7% και ο συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών Σβάρτσενμπεργκ στο 22%.

Στην τρίτη θέση με περίπου 16% είναι ο πρώην πρωθυπουργός Γιαν Φίσερ, αν και οι δημοσκοπήσεις τον έφερναν δεύτερο.

Χαμηλότερα φαίνεται ότι κινείται ο Βλάντιμιρ Φραντς, καθηγητής μουσικής και συνθέτης, γνωστός για τα τατουάζ που φέρει σε όλο του το πρόσωπο.

Η υποψηφιότητά του είχε ρεύμα σε νέους και όσους δηλώνουν κουρασμένοι από την πολιτική. «Δεν ξέρω αν θα περάσω στο δεύτερο γύρο, αλλά το έθνος ξυπνά» είπε μόλις ψήφισε την Παρασκευή.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ο οποίος προβλέπεται να γίνει στις 25 και 26 Ιανουαρίου, θα αναδείξει τον πρόεδρο που θα αντικαταστήσει τον ευρωσκεπτικιστή προέδρου Βάτσλαβ Κλάους, η δεύτερη και τελευταία θητεία του οποίου λήγει στις 7 Μαρτίου.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Τσεχίας εκλέγεται από το λαό.

Το Σύνταγμα πάντως δεν δίνει πολλές αρμοδιότητες στον πρόεδρο, πέρα από το διορισμό του πρωθυπουργού-νικητή των εκλογών, των μελών της Κεντρικής Τράπεζας και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024