Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χέιγκελ για το Πεντάγωνο και Μπρέναν για τη CIA πρότεινε ο Ομπάμα

Χέιγκελ για το Πεντάγωνο και Μπρέναν για τη CIA πρότεινε ο Ομπάμα

Τις προτάσεις του για τον υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής της CIA παρουσίασε τη Δευτέρα ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προχωρά, λίγο πριν αρχίσει και επίσημα η δεύτερη προεδρική του θητεία, σε ανανέωση του πυρήνα του επιτελείου εθνικής ασφάλειας. Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην γερουσιαστής Τσακ Χέιγκελ προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο ενώ ο ως σήμερα σύμβουλος του προέδρου σε ζητήματα αντιτρομοκρατικής πολιτικής, Τζον Μπρέναν, θα μετακινηθεί στην CIA για να αναπληρώσει την θέση που μένει κενή μετά την παραίτηση του στρατηγού Πετρέους.

Τις προτάσεις του για τον υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής της CIA παρουσίασε τη Δευτέρα ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος προχωρά, λίγο πριν αρχίσει και επίσημα η δεύτερη προεδρική του θητεία, σε ανανέωση του πυρήνα του επιτελείου εθνικής ασφάλειας.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην γερουσιαστής Τσακ Χέιγκελ προτάθηκε να αναλάβει το υπουργείο σε αντικατάσταση του Λίον Πανέτα που είχε εκφράσει την πρόθεση να αποχωρήσει ενώ ο ως σήμερα σύμβουλος του προέδρου σε ζητήματα αντιτρομοκρατικής πολιτικής, Τζον Μπρέναν, θα μετακινηθεί στην CIA για να αναπληρώσει την θέση που μένει κενή μετά την παραίτηση του στρατηγού Πετρέους.

Και οι δύο προτάσεις πρέπει να εγκριθούν από τη Γερουσία η περίπτωση του Χέιγκελ έχει προκαλέσει αντιδράσεις και μπορεί να απορριφθεί.

Ο Χέιγκελ αντιπροσωπεύει την δικομματική παράδοση που χρειαζόμαστε περισσότερο στην Ουάσινγκτον, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας για το ηγέτη που χρειάζονται τα στρατεύματά μας.

Κριτική για τις επιλογές Ομπάμα

Οι θέσεις του παρασημοφορημένου για την δράση του στο Βιετνάμ Χέιγκελ, ειδικά για το Ισραήλ και το Ιράν, έχουν προκαλέσει σειρά αντιδράσεων.

Στο Χέιγκελ καταλογίζουν εχθρικότητα προς το Ισραήλ και ηπιότητα προς το Ιράν, δύο χώρες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν πολύ ψηλά στην ατζέντα του προέδρου για την προσεχή θητεία.

Ο Χέιγκελ έχει επικρίνει την συζήτηση για μια πιθανή επίθεση των ΗΠΑ ή του Ισραήλ κατά των πυρηνικών του Ιράν ενώ έχει προτείνει τη συμμετοχή της Τεχεράνης στις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν. Ακόμη έχει μιλήσει επικριτικά για το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ: «είμαι Αμερικανός, όχι Ισραηλινός γερουσιαστής», έχει πει.

Για την ώρα κανένας Ρεπουμπλικάνος δεν έχει δηλώσει ανοιχτά ότι θα καταψηφίσει τον Χέιγκελ.

Ωστόσο ο Χέιγκελ, σε νεότερες δηλώσεις του διαβεβαίωσε το Ισραήλ για την «πλήρη του στήριξη». Δεν υπάρχει «η παραμικρότερη απόδειξη πως είμαι κατά του Ισραήλ, ούτε η παραμικρότερη ψήφος στη Γερουσία που να έχει αδικήσει το Ισραήλ», υποστήριξε σε δηλώσεις του στην τοπική εφημερίδα της Νεμπράσκας.

Από την πλευρά του ο Μπρέναν είχε μακρά θητεία στην Υπηρεσία ενώ το 2008 θεωρούνταν υποψήφιος για την ανάληψη της διεύθυνσης.

Και για αυτό τέθηκαν ερωτήματα σε σχέση με τις θέσεις του υπέρ των τεχνικών απόσπασης μαρτυριών που είχαν χρησιμοποιηθεί τα περασμένα χρόνια, τεχνικές που θεωρήθηκαν (πολλές μάλιστα ήταν) βασανιστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, έχει εκφράσει και αυτή την επιθυμία να αποχωρήσει. Ο Μπ.Ομπάμα έχει προτείνει τον γερουσιαστή Τζον Κέρι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Θα κάνουμε τα πάντα για να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας – Με μυαλό και ψυχή για να γράψουμε ιστορία»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τη μεγάλη αναμέτρηση του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα - Ιμπόρα: «Πρέπει να έχουμε δίψα, όρεξη, φιλοδοξία. Αυτά είναι τα όπλα μας».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024