Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Συρία δεν διαπραγματεύεται «με τις μαριονέτες της Δύσης», λέει ο Άσαντ

Η Συρία δεν διαπραγματεύεται «με τις μαριονέτες της Δύσης», λέει ο Άσαντ

Επιμένοντας σε υψηλούς τόνους στο πρώτο του διάγγελμα εδώ και μήνες και κατηγορώντας παράγοντες από το εξωτερικό που αποσκοπούν στην ανατροπή του, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πρότεινε πρωτοβουλία «συμφιλίωσης με όσους δεν έχουν προδώσει τη Συρία», απορρίπτοντας κάθε διαπραγμάτευση «με μαριονέτες της Δύσης». Ο Άσαντ κάλεσε δε «σε πλήρη κινητοποίηση όλων των Σύριων εναντίον των εγκληματιών» -την στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί συνεχίζουν να πιέζουν τις δυνάμεις του στρατού επιδιώκοντας να ρίξουν τη Δαμασκό. Αντιδρώντας, ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης απέρριψε το κάλεσμα Άσαντ, θεωρώντας το απόπειρα να ακυρωθούν οι διπλωματικές διαβουλεύσεις.

Επιμένοντας σε υψηλούς τόνους στο πρώτο του διάγγελμα εδώ και μήνες και κατηγορώντας παράγοντες από το εξωτερικό που αποσκοπούν στην ανατροπή του, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ πρότεινε πρωτοβουλία «συμφιλίωσης με όσους δεν έχουν προδώσει τη Συρία», απορρίπτοντας κάθε διαπραγμάτευση «με μαριονέτες της Δύσης». Ο Άσαντ κάλεσε δε «σε πλήρη κινητοποίηση όλων των Σύριων εναντίον των εγκληματιών» -την στιγμή που οι αντικαθεστωτικοί συνεχίζουν να πιέζουν τις δυνάμεις του στρατού επιδιώκοντας να ρίξουν τη Δαμασκό.

Αντιδρώντας, ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης απέρριψε το κάλεσμα Άσαντ, χαρακτηρίζοντάς το απόπειρα να ακυρωθούν οι διπλωματικές διαβουλεύσεις.

Η ομιλία του προέδρου εκφωνήθηκε την Κυριακή στη γεμάτη από κόσμο όπερα της Δαμασκού και μεταδόθηκε ζωντανά όχι μόνο από τη συριακή τηλεόραση αλλά και από τα μεγάλα διεθνή δίκτυα.

Ό,τι συμβαίνει στη Συρία «δεν είναι επανάσταση, αλλά σύγκρουση μεταξύ της Συρίας και των εχθρών της», είπε ο Άσαντ, επαναλαμβάνοντας αρκετές φορές πως οι «τρομοκράτες» έρχονται και στηρίζονται από το εξωτερικό.

Η Συρία «δεν διαπραγματεύεται με μαριονέτες της Δύσης» είπε χαρακτηριστικά, προτείνοντας τη διενέργεια «ενός συμβουλίου συμφιλίωσης με όσους δεν έχουν προδώσει τη Συρία, που μπορεί να ακολουθηθεί από μία νέα κυβέρνηση και αμνηστία». Ωστόσο η πρωτοβουλία μπορεί να έχει αποτελέσματα, τόνισε, μόνο εάν σταματήσει η «χρηματοδότηση και η στήριξη εξτρεμιστών από το εξωτερικό».

Ο Σύρος πρόεδρος επανέλαβε αρκετές φορές πως αρκετοί από τους «τρομοκράτες», όπως επανειλημμένα τους χαρακτήρισε, προέρχονται από το εξωτερικό και πρόκειται μόνο για «εγκληματίες που μιλούν μόνο τη γλώσσα της βίας» και θέλουν να επιβάλλουν «ιδέες που δεν έχουν σχέση με το Ισλάμ, αλλά με την αλ Κάιντα».

Ο Άσαντ υπογράμμισε ότι «η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να γίνει χωρίς πλήρη κινητοποίηση», λέγοντας πως το κράτος είναι «για όλους τους Σύριους, και όλοι πρέπει να το προστατεύσουν».

Σε άλλο σημείο, ο Σύρος πρόεδρος «ευχαρίστησε τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν» για την στάση τους στη διεθνή κοινότητα απέναντι στη συριακή κρίση.

Απορρίπτει την πρωτοβουλία Άσαντ η αντιπολίτευση

Λίγο μετά το διάγγελμα του Σύρου προέδρου, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συνασπισμού της συριακή αντιπολίτευσης απέρριψε το κάλεσμα σε «συμφιλίωση», επαναλαμβάνοντας πως διάλογος δεν μπορεί να γίνει χωρίς αποχώρηση του Άσαντ.

«Το μόνο που επιδιώκει ο Άσαντ είναι να ακυρώσει την όποια πολιτική λύση μπορεί να επιτευχθεί με τις διπλωματικές διαβουλεύσεις» είπε στο Reuters εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, αναφερόμενος στην επικείμενη αμερικανορωσική συνάντηση υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση, Λακντάρ Μπραχίμι.

Γρήγορη ήταν και η αντίδραση των ξένων κυβερνήσεων. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ κατηγόρησε για υποκρισία τον Άσαντ, λέγοντας πως «οι κενές υποσχέσεις για αλλαγή δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν».

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική να τονίζει ότι ο Άσαντ «πρέπει να αποχωρήσει για να ανοίξει το δρόμο σε πολιτική έξοδο» από την κρίση.

Την τελευταία φορά που ο Άσαντ απευθύνθηκε σε ΜΜΕ, ο οποίος γενικά αποφεύγει τις πολλές εμφανίσεις κατά την περίοδο της εξέγερσης που εξελίχτηκε σε εμφύλιο και ήδη διαρκεί σχεδόν δύο χρόνια, είχε μιλήσει το Νοέμβριο στη ρωσική τηλεόραση ξεκαθαρίζοντας πως «θα ζήσει και θα πεθάνει στη Συρία» -διαψεύδοντας έτσι τις, σταθερά ανακύπτουσες, φήμες περί δήθεν διαφυγής του στο εξωτερικό.

Έκτοτε, οι αντικαθεστωτικοί έχουν διευρύνει τον έλεγχό του σε περιοχές της συριακής επαρχίας κυρίως στη βόρεια Συρία, έχουν εξαπολύσει ευρείας κλίμακας επίθεση στην κεντρική επαρχία της Χαμά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024