Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Επιλογή Πολιτών με τον Μόντι για την Ιταλία», το όνομα της λίστας του Προφεσόρε

«Επιλογή Πολιτών με τον Μόντι για την Ιταλία», το όνομα της λίστας του Προφεσόρε

«Επιλογή Πολιτών με τον Μόντι για την Ιταλία» είναι το όνομα που επέλεξε ο Προφεσόρε για να συμβολίσει τη μεταμόρφωσή του από τεχνοκράτη σε πολιτικό, επιλέγοντας λευκό φόντο και τα χρώματα της τρικολόρε ως λογότυπο για τη λίστα με την οποία εισέρχεται με φόρα στην πολιτική αρένα της Ιταλίας. Οι κεντρώες δυνάμεις που συνασπίζονται κάτω από την Ατζέντα του απερχόμενου πρωθυπουργού κατεβαίνουν με τρεις λίστες στη Βουλή (Μάριο Μόντι, Πιερ Φερντινάντο Καζίνι και Τζανφράνκο Φίνι), και με κοινή λίστα στη Γερουσία.

Το όνομα και το σύμβολο της λίστας με την οποία εισέρχεται με φόρα στην πολιτική αρένα της Ιταλίας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. «Επιλογή Πολιτών με τον Μόντι για την Ιταλία» είναι η πλατφόρμα που διεκδικεί την ψήφο των Ιταλών στις εκλογές του Φεβρουαρίου με «όχημα» τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του Προφεσόρε.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Μάριο Μόντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Plaza της Ρώμης μπροστά σε 100 δημοσιογράφους και δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία.

Ένας μπλε κύκλος σε λευκό φόντο και τα χρώματα της τρικολόρε επέλεξε ο Μόντι για να συμβολίσουν τη μεταμόρφωσή του από τεχνοκράτη σε πολιτικό. Προτίμησε, επίσης, να εμφανιστεί μόνος στη συνέντευξη Τύπου χωρίς τους Πιερ Φερντινάντο Καζίνι και Τζανφράνκο Φίνι.

Παρουσιάζοντας το όνομα και το σύμβολο της λίστας, που γεννήθηκε από τον γαλαξία των δυνάμεων που τον στηρίζουν, ο Προφεσόρε έβαλε τέλος στην αναμονή σχετικά με τη μορφή καθόδου του κεντρώου χώρου στην εκλογική αναμέτρηση.

Στην ιταλική Βουλή κατεβαίνουν τελικά τρεις λίστες και μόνο η μία, η «Επιλογή Πολιτών» φέρει το όνομα του Μάριο Μόντι. Η Ένωση Κέντρου (Udc) του Πιερ Φερντινάντο Καζίνι και το κόμμα Μέλλον και Ελευθερία (Fil) του Τζανφράνκο Φίνι αποτελούν μέρος της συμμαχίας, αλλά κατεβαίνουν στις εκλογές με τα δικά τους σύμβολα και υποψηφίους.

Αντίθετα στη Γερουσία είναι ενιαία η κάθοδος των κεντρώων δυνάμεων που προσυπογράφουν την ατζέντα και τις επιλογές του Μάριο Μόντι. Η λίστα δεν θα αναγράφει «Επιλογή Πολιτών», αλλά μόνο «Με τον Μόντι για την Ιταλία», όπως αναφέρει στη διαδικτυακή της πύλη η εφημερίδα La Repubblica.

Προηγήθηκε μπαράζ συναντήσεων του Μόντι με τον Πιερφερντινάντο Καζίνι και εκπροσώπους του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία προκειμένου να οριστικοποιηθεί η μορφή της εκλογικής καθόδου, και οι πληροφορίες ήθελαν τον Φίνι να στηρίζει μία ενιαία λίστα στη Βουλή, αλλά τον Καζίνι να διαφοροποιείται.

Ως προς τη στελέχωση της «Επιλογής Πολιτών», που δεν θα περιλαμβάνει κοινοβουλευτικούς, ο Μόντι δήλωσε κατά τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής πως τα κριτήρια θα είναι εξαιρετικά αυστηρά και θα εξετάσει εξονυχιστικά τις υποψηφιότητες προκειμένου να μην υπάρξουν περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων.

Η συνέντευξη Τύπου κράτησε μόλις δέκα λεπτά και ο Μόντι αρνήθηκε να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Λίγο αργότερα με μήνυμα στο προφίλ του στο Twitter ανακοίνωσε ότι το Σάββατο στις 12:00, ώρα Ελλάδας, θα απαντήσει ζωντανά σε ερωτήσεις μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης.

Η αναγγελία της παρουσίασης του συμβόλου της λίστας είχε γίνει επίσης μέσω Twitter για να ακολουθήσει… «πυρετός». Ο Προφεσόρε άλλωστε τις τελευταίες ημέρες έχει αρχίσει να επισκιάζει ακόμη και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε τηλεοπτικές εμφανίσεις, μπαίνοντας δυναμικά στο πολιτικό «παιχνίδι» με πιο επιθετικούς τόνους και επικρίσεις τόσο προς την μπερλουσκονική Δεξιά, όσο και προς την Αριστερά του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

Με αστραπιαίους ρυθμούς εμφανίστηκαν, εν τω μεταξύ, στο Διαδίκτυο… παραλλαγές της λίστας Μόντι με την «Scelta Civica» να μετονομάζεται σε «Scelta Cinica» (Κυνική Επιλογή) και ένα ψαλίδι να σκίζει την ιταλική σημαία…

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024