Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μετά το σκληρό πόκερ, και η αμερικανική Βουλή ενέκρινε τη συμφωνία για το «γκρεμό»

Μετά το σκληρό πόκερ, και η αμερικανική Βουλή ενέκρινε τη συμφωνία για το «γκρεμό»

Το Κογκρέσο έβαλε τη σφραγίδα του στη συμβιβαστική συμφωνία για την υπέρβαση του δημοσιονομικού γκρεμού με την έγκρισή της και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις και τις απειλές για μπλόκο έως την τελευταία στιγμή. Το μείγμα μέτρων που ψηφίστηκαν γλιτώνει την αμερικανική οικονομία από το ξαφνικό «σοκ» φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών 600 δισ. ευρώ, και τώρα η Βουλή και η Γερουσία θα πάρουν μία μικρή ανάσα πριν ξεκινήσει η μάχη για το όριο δανεισμού.

Το Κογκρέσο έβαλε τη σφραγίδα του στη συμβιβαστική συμφωνία για την υπέρβαση του δημοσιονομικού γκρεμού με την έγκρισή της και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά τις εντατικές διαβουλεύσεις και τις απειλές για μπλόκο έως την τελευταία στιγμή.

Το μείγμα μέτρων που ψηφίστηκαν γλιτώνει την αμερικανική οικονομία από το ξαφνικό «σοκ» φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών 600 δισ. ευρώ, και τώρα η Βουλή και η Γερουσία θα πάρουν μία μικρή ανάσα πριν ξεκινήσει η μάχη για το όριο δανεισμού.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), η Βουλή υπερψήφισε με 257 «ναι» έναντι 167 «όχι» τη συμφωνία που είχε περάσει ανήμερα της Πρωτοχρονιάς η Γερουσία. Μετά τις ψηφοφορίες, η συμφωνία πήγε στο Λευκό Οίκο για να πάρει την υπογραφή του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαιρέτισε το συμβιβασμό και ζήτησε «λιγότερο δράμα» στο άμεσο μέλλον για την οικονομική πολιτική -κυρίως εν όψει της υπόθεσης του ορίου δανεισμού, το οποίο πρέπει να διευθετηθεί εντός διμήνου.

Η συμφωνία προστατεύει τα μεσαία εισοδήματα από τις αυτόματες φορολογικές αυξήσεις που θα έμπαιναν σε ισχύ με το 2013, παγώνοντας παράλληλα τις περισσότερες περικοπές δαπανών. Το όριο ετήσιου εισοδήματος πάνω από το οποίο θα αυξηθούν οι φόροι είναι τα 400.000 δολάρια -υψηλότερο από όσα είχαν ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση οι Δημοκρατικοί, σε επίπεδο όμως που έφερε το «ναι» των Ρεπουμπλικανών.

Μεταξύ άλλων, με τα μέτρα διασφαλίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια άνεργοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας και παγώνουν, τουλάχιστον για δύο μήνες, περικοπές στους προϋπολογισμούς του υπουργείου Άμυνας και άλλους τομείς δαπανών.

Πολιτικά, η συμφωνία αποτελεί σημαντική νίκη για την αμερικανική κυβέρνηση, δύο μήνες μετά την επανεκλογή του Ομπάμα. Τα «ναι» της Βουλής, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί, προήλθαν από 85 Ρεπουμπλικανούς και 172 Δημοκρατικούς. Οι 151 Ρεπουμπλικανοί που ψήφισαν «όχι» απογοητεύουν τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Βουλής Τζον Μπόνερ, που επιδιώκει τα νομοσχέδια να περνούν από το Σώμα με τις ρεπουμπλικανικές ψήφους.

Ο ίδιος ο Μπόνερ ψήφισε υπέρ. Ωστόσο, αρκετά άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη του κόμματος, ανάμεσα στα οποία ο αρχηγός των πλειοψηφούντων Ρεπουμπλικανών βουλευτών Έρικ Κάντορ, καταψήφισαν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα υποδέχθηκε ικανοποιημένος τη συμφωνία στο Κογκρέσο, σημειώνοντας με νόημα ότι θα αρνηθεί να διαπραγματευθεί την αύξηση του ανώτατου ορίου του δημοσίου χρέους, ζητώντας «λιγότερο δράμα» στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις στο Καπιτώλιο.

«Ενας από τους άξονες της προεδρικής εκστρατείας μου ήταν η αλλαγή του φορολογικού κώδικα που ευνοούσε υπερβολικά τους πλούσιους σε βάρος της μεσαίας τάξης. Απόψε το επιτύχαμε χάρη στις ψήφους των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο» σημείωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024