Κυριακή 19 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Διαψεύδει η Τουρκία πληροφορίες για σύλληψη πιλότων της στη Συρία

Διαψεύδει η Τουρκία πληροφορίες για σύλληψη πιλότων της στη Συρία

Το επιτελείο των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έπεσαν στα χέρια του συριακού καθεστώτος κοντά στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, όπως αναφέρει συριακή εφημερίδα. «Αυτές οι πληροφορίες στερούνται οποιασδήποτε βάσης», υπογράμμισε το τουρκικό γενικό επιτελείο σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του. Το 2012 ήταν, σε κάθε περίπτωση, χρονιά ραγδίας επιδείνωσης των σχέσεων Συρίας και Τουρκίας, πέρα φυσικά από χρονιά που έριξε τη Συρία σε εμφύλιο εκτός ορίων...

Το επιτελείο των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών διέψευσαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι τέσσερις πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας έπεσαν στα χέρια του συριακού καθεστώτος κοντά στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, όπως αναφέρει συριακή εφημερίδα.

«Αυτές οι πληροφορίες στερούνται οποιασδήποτε βάσης», υπογράμμισε το τουρκικό γενικό επιτελείο σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Η πληροφορία διαψεύστηκε και από πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Η συριακή εφημερίδα αλ Ουάταν, που πρόσκειται στο καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε ότι συριακά στρατεύματα συνέλαβαν τέσσερις Τούρκους πιλότους κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην επαρχία του Χαλεπιού.

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι οι πιλότοι αυτοί προσπάθησαν να διεισδύσουν στο αεροδρόμιο μαζί με μια συριακή ένοπλη ομάδα, εντοπίστηκαν όμως από την ομάδα ασφάλειας του αεροδρομίου.

Εξάλλου την Κυριακή ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας ενώπιον χιλιάδων Σύρων προσφύγων που έχουν καταφύγει στην Τουρκία, σημείωσε ότι η Άγκυρα θα υποστηρίζει «μέχρι τέλους» την εξέγερση εναντίον του Άσαντ, τον οποίο χαρακτήρισε τύραννο.

Συρία και Τουρκία: από σύμμαχοι, αντίπαλοι

Η σταδιακή επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας, δύο χωρών που είχαν συνάψει στενή πολιτική και στρατιωτική συμμαχία, χαρακτήρισε το 2012.

Παρά κάποιες προσπάθειες μεσολάβησης, η Τουρκία μπροστά στις όλο και θηριωδίες των συριακών στρατευμάτων υπό τον Άσαντ υιοθέτησε όλο και σκληρότερη στάση, με τον Ερντογάν να μιλά ανοιχτά για τις μετρημένες ημέρες του καθεστώτος Άσαντ, αν δεν αλλάξει γραμμή και για την πτώση των τυράννων.

Η κατάρριψη του τουρκικού αναγνωριστικού κοντά στις ακτές της Συρίας το καλοκαίρι και, λίγες εβδομάδες αργότερα, σειρά βολών του συριακού πυροβολικού που έπεσαν σε τουρκικό έδαφος (μία μάλιστα προκάλεσε πέντε θανάτους), έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης.

Παράλληλα η Τουρκία έγινε χώρα υποδοχής προσφύγων από τη Συρία, που ανέρχονται πλέον σε πάνω από 150.000. Τα σύνορα έχουν περάσει και αρκετοί αξιωματικοί –πολλοί ανώτατοι– που συντονίζουν από εκεί τις επιχειρήσεις των ανταρτών.

Εκτός κάθε ελέγχου ο εμφύλιος το 2012

Στη διάρκεια του 2012 σκοτώθηκαν στη Συρία σχεδόν 40.000 άνθρωποι, δηλαδή περίπου το 90% των 45.000 (καταγεγραμμένων) θυμάτων του εμφυλίου που άρχισ σαν εξέγερση κατά του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2011.

Όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνολικά 39.362 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία το 2012, από τους οποίους τουλάχιστον 28.113 ήταν πολίτες και αντάρτες.

Ο αριθμός των στρατιωτών που σκοτώθηκαν το 2012 ανέρχεται σε 9.482 και αυτός των λιποτακτών σε 1.040 ενώ πρέπει να προστεθούν και άλλοι 727 άνθρωποι των οποίων η ταυτότητα δεν έχει πιστοποιηθεί.

«Στη διάρκεια του 2012, ο στρατός χρησιμοποίησε κάθε είδους βαριά όπλα και κινητοποίησε την αεροπορία», υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο, «πράγμα που μπορεί να εξηγήσει την αιφνίδια άνοδο των ανθρώπινων απωλειών».

Ο απολογισμός δεν περιλαμβάνει χιλιάδες ανθρώπους που έχουν εξαφανιστεί ενώ κρατούνταν ή τους περισσότερους από τους νεκρούς μεταξύ των Σαμπίχα (πολιτοφύλακες που υποστηρίζουν το καθεστώς). «Εξάλλου ούτε οι αντάρτες ούτε ο στρατός αποκαλύπτουν τον ακριβή αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στις τάξεις τους για να μην πληγεί το ηθικό των δυνάμεών τους», προστίθεται.

Το Παρατηρητήριο δεν μετρά ούτε τους ξένους μαχητές, ο θάνατος των οποίων ανακοινώνεται στη χώρα τους. Αν αθροιστούν όλες αυτές οι κατηγορίες, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Κοντά στο sold out η Φιορεντίνα για τον τελικό – Πόσα εισιτήρια απομένουν

Πολύ κοντά στο να εξαντλήσουν τα διαθέσιμα εισιτήρια για τον τελικό του Europa Conference League είναι οι οπαδοί της Φιορεντίνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 19 Μαϊου 2024