Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ύστατες προσπάθειες για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ

Ύστατες προσπάθειες για την αποφυγή του δημοσιονομικού γκρεμού στις ΗΠΑ

Πίεση προς το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα και προς τους Ρεπουμπλικάνους να αποδεχτούν μία συμβιβαστική συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας ότι οι αγορές θα αντιδράσουν δυσμενώς και απρόβλεπτα εάν δεν γεφυρωθούν οι διαφωνίες για την αποφυγή του εκρηκτικού μείγματος φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών που τίθενται σε ισχύ από το νέο έτος. Πάντως, παρά τις εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, τα περιθώρια συμφωνίας ίσως να μην είναι μεγάλα...

Πίεση προς το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα και προς τους Ρεπουμπλικάνους να αποδεχτούν μία συμβιβαστική συμφωνία για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού» απηύθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προειδοποιώντας ότι οι αγορές θα αντιδράσουν δυσμενώς και απρόβλεπτα εάν δεν γεφυρωθούν οι διαφωνίες για την αποφυγή του εκρηκτικού μείγματος φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών που τίθενται σε ισχύ από το νέο έτος.

Αν οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία, ώστε να αντικατασταθεί η λιτότητα και τα φορολογικά μέτρα με μια πιο μετρημένη προσέγγιση, τότε οι φόροι θα αυξηθούν για τους περισσότερους Αμερικανούς και θα επέλθουν σημαντικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες από το νέο έτος, κάτι που οι οικονομολόγοι
προβλέπουν ότι θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία των ΗΠΑ.

Στο Κογκρέσο καταβαλλόταν την Κυριακή προσπάθεια να βρεθεί μια λύση της τελευταίας στιγμής για την αποφυγή του «δημοσιονομικού γκρεμού», ενός ζητήματος που επί μήνες απασχολεί πολιτικούς, κοινωνία και μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ.

Τα άτυπα χρονικά περιθώρια που έθεσαν οι ηγέτες των δύο παρατάξεων στη Γερουσία για συμφωνία σχεδόν παρήλθαν χωρίς κάποια ουσιαστική εξέλιξη· απομένουν ακόμη λίγο περισσότερο από 24 ώρες για την όποια συμφωνία.

Ο Χάρι Ρέιντ των Δημοκρατικών και ο Μιτς Μακόνελ των Ρεπουμπλικάνων έλπιζαν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα παρουσίαζαν στις κοινοβουλευτικές ομάδες τους αλλά, σύμφωνα με δηλώσεις παράγοντα της Γερουσίας, δεν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του ο Ρέιντ δήλωσε πως οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί έχουν ακόμη σημαντικές διαφορές στις συνομιλίες και πως δεν μπόρεσε να κάνει μια αντιπρόταση στην τελευταία πρόταση των Ρεπουμπλικανών, στον ηγέτη των οποίων αναγνώρισε πάντως «απολύτως καλή πίστη».

Δεν απέκλεισε πάντως να καταθέσει η πλευρά του κάποια πρόταση μέσα στην ημέρα (την Κυριακή).

Μιλώντας σε εκπομπή του NBC που μεταδόθηκε την Κυριακή, ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός, το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει το νέο έτος θα είναι για τη μείωση των φόρων της μεσαίας τάξης.

«Νομίζω -η ελπίδα μου είναι- ότι τις επόμενες 48 ώρες οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι, πέρα από τις πολιτικές διαφορές, η κορυφαία προτεραιότητά μας πρέπει να είναι να βεβαιωθούμε ότι δεν θα αυξηθούν οι φόροι για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης. Αυτό θα πλήξει άσχημα την οικονομία» είπε ο Ομπάμα στην εκπομπή «Meet the Press».

«Μπορούμε να το επιτύχουμε. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι δεν θέλουμε να αυξηθούν οι φόροι για τη μεσαία τάξη. Αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε όλοι. Εάν το επιτύχουμε, αυτό θα απαλύνει πολύ το ‘δημοσιονομικό γκρεμό’. Αποτρέπει τις χειρότερες συνέπειες» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Ομπάμα συμπλήρωσε ότι η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές.

«Εάν οι άνθρωποι αρχίσουν από 1ης Ιανουαρίου να βλέπουν ότι ακόμα δεν έχουμε επιλύσει το θέμα αυτό και ότι δεν πετύχαμε την μείωση του ελλείμματος που θα είχαμε στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν πρόθυμοι να αποδεχτούν την πρόταση που τους έκανα, τότε προφανώς θα υπάρξει δυσμενής αντίδραση στις αγορές», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η συνέντευξη του Ομπάμα στο NBC μαγνητοσκοπήθηκε το Σάββατο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Σλούκας για Ναν: «Σωστή απόφαση να πάρουμε τον κορυφαίο σκόρερ στην Ευρώπη»

Ο Κώστας Σλούκας μίλησε για την πρόκριση του Παναθηναϊκού στο Final Four, αλλά και για τον Κέντρικ Ναν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024