Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επικεφαλής κεντρώου ψηφοδελτίου θα τεθεί ο Μόντι

Επικεφαλής κεντρώου ψηφοδελτίου θα τεθεί ο Μόντι

Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι πρόκειται να ηγηθεί συνασπισμού κεντρώων κομμάτων που στηρίζουν την φιλοευρωπαϊκή του ατζέντα, ανέφερε την Παρασκευή ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του σε σχέση με τις εκλογές του Φεβρουαρίου. «Η διάκριση αριστεράς-δεξιάς έχει ιστορική και συμβολική αξία για τη χώρα» είπε μετά από συνάντηση που είχε με ηγέτες κομμάτων του κέντρου, «αλλά δεν φωτίζει την πραγματική συμμαχία που έχει ανάγκη η χώρα, αυτήν που επικεντρώνεται στην Ευρώπη και τις μεταρρυθμίσεις».

Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συμφώνησε να ηγηθεί συνασπισμού κεντρώων κομμάτων που στηρίζουν την φιλοευρωπαϊκή, μεταρρυθμιστική του ατζέντα, ανέφερε την Παρασκευή ξεκαθαρίζοντας μετά από αρκετές εβδομάδες σεναρίων και δηλώσεων τις προθέσεις του σε σχέση με τις εκλογές του Φεβρουαρίου.

«Η διάκριση αριστεράς-δεξιάς έχει ιστορική και συμβολική αξία για τη χώρα» είπε μετά από συνάντηση που είχε με ηγέτες κομμάτων του κέντρου, «αλλά δεν φωτίζει την πραγματική συμμαχία που έχει ανάγκη η χώρα, αυτήν που επικεντρώνεται στην Ευρώπη και τις μεταρρυθμίσεις».

Τόνισε δε ότι «έθεσε πολύ αυστηρούς κανόνες, οι οποίοι έγιναν δεκτοί» και δέχτηκε να ονομαστεί ηγέτης της συμμαχίας, η οποία όπως εκτίμησε θα έχει «σημαντικά αποτελέσματα» στην επερχόμενη αναμέτρηση.

Όπως είπε ακόμη, για τεχνικούς λόγους που επιβάλει ο εκλογικός νόμος, θα υπάρξει ενιαία λίστα των κομμάτων στη Γερουσία, με τον προσωρινό τίτλο «Ατζέντα του Μόντι για την Ιταλία» ενώ ο ίδιος θα είναι υποψήφιος πρωθυπουργός με τον συνασπισμό των κομμάτων στην Βουλή. Ο Μόντι είναι ήδη ισόβιος γερουσιαστής άρα δεν χρειάζεται να ζητήσει την ψήφο των πολιτών.

Οι δυνάμεις που υιοθέτησαν την ατζέντα Μόντι είναι το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα Ένωση Κέντρου (UdC), το νεοσυσταθέν κίνημα Μελλοντική Ιταλία του προέδρου της Φεράρι, Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο, το κόμμα Μέλλον και Ελευθερία του προέδρου της Βουλής, Τζανφράνκο Φίνι, όπως και μέλη των καθολικών οργανώσεων εργαζομένων Acli και τεχνοκράτες υπουργοί που συνεργάσθηκαν με τον καθηγητή πρωθυπουργό, τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

«Τα ηθικά θέματα είναι βασικής σημασίας, όπως και η οικονομία και η κοινωνική κατάσταση. Δεν είναι όμως αυτό που έχει τη βασική σημασία για τις δυνάμεις που μας στηρίζουν όπως και για την ίδια την πολιτική μου στράτευση. Μετρά, πρώτα από όλα, η συνείδηση του κάθε ενός», εξήγησε.

Ο Μόντι είπε ότι δεν θα δημιουργήσει πολιτικό κόμμα, διότι δεν είναι ο «άνθρωπος της θείας πρόνοιας», δηλαδή θεόσταλτος ηγέτης, κάνοντας μια υπαινικτική, σαφή όμως ειρωνική αναφορά στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Για το αν, τέλος, ελπίζει να ξαναγίνει πρωθυπουργός, απάντησε ότι «δεν είναι τώρα, η στιγμή να γίνουν τέτοιου είδους προβλέψεις για το μέλλον. «Ας περιμένουμε και θα δούμε», είπε, χαρακτηριστικά.

Ξεκαθαρίζει πλέον το τοπίο

Η στάση του Μόντι σε σχέση με τις εκλογές στις 24-25 Φεβρουαρίου ήταν επί μακρού θέμα συζήτησης στα ιταλικά μέσα, ενώ και ο ίδιος ο Προφεσόρε με αμφίσημες (ενδεχομένως και αμφίθυμες) δηλώσεις δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του προκαλώντας εκνευρισμό στη παράταξη του κέντρου.

Τον Μόντι είχε προσπαθήσει να προσελκύσει πολιτικά και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, χωρίς επιτυχία.

Την περασμένη Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Μόντι είχε πάντως δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να διεκδικήσει μια νέα θητεία αν μια αξιόπιστη πολιτική στηρίξει την πολιτική του ατζέντα, όπως τη δημοσιοποίησε στη συνέχεια.

Με αυτήν την απόφασή του τεχνοκράτη πρωθυπουργού το σκηνικό των εκλογών στην Ιταλία έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει και οι δυνάμεις που θα αναμετρηθούν παίρνουν πλέον θέσεις μάχης.

Ο κεντρώος συνασπισμός του Μόντι, το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι που προηγείται δημοσκοπικά και ο Λαός της Ελευθερίας υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι είναι οι βασικοί διεκδικητές, αν και όλοι είναι μακριά από την αυτοδυναμία.

Σε μικρότερα ποσοστά, σύμφωνα με τις ως τώρα μετρήσεις, κινείται το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο με ευρωσκεπτικιστική γραμμή ενώ η Λέγκα του Βορά φαίνεται να κινείται στη γραμμή του Μπερλουσκόνι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024