Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ύστατη προσπάθεια για την αποτροπή του δημοσιονομικού κενού στις ΗΠΑ

Ύστατη προσπάθεια για την αποτροπή του δημοσιονομικού κενού στις ΗΠΑ

Όλοι οι πρωταγωνιστές του δράματος του fiscal cliff (πρόεδρος και Κογκρέσο) βρίσκονται και πάλι στην Ουάσινγκτον και οι ελπίδες για την αποτροπή των περικοπών και της αυξημένης φορολογίας εναποτίθενται στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής, την τελευταία στιγμή, το απόγευμα της Κυριακής. Ωστόσο, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, παραμένουν, για την ώρα, αμετακίνητοι στις θέσεις τους και το ενδεχόμενο μίας θετικής απόφασης είναι μάλλον μικρό.

Σε μια συνεδρίαση της τελευταίας στιγμής, το απόγευμα της Κυριακής, λίγες ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία και αρχίσουν να ισχύουν περικοπές και αυξήσεις σε φόρους, εναποτίθενται οι ελπίδες για την αποτροπή του δημοσιονομικού κενού στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι δύο πλευρές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι, παραμένουν αμετακίνητοι στις θέσεις τους και το ενδεχόμενο μίας θετικής απόφασης είναι μάλλον μικρό.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 18:30 της Κυριακής (23:30 στην Ελλάδα) για να βρεθεί λύση και ήδη τα μέλη του σώματος, που είχε διακόψει για τις γιορτές, καλούνται να επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον.

Αν χρειαστεί, όπως ανέφερε στέλεχος του Κογκρέσου στο Reuters, η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία στο σώμα θα προχωρήσει σε μαραθώνια συνεδρίαση ως την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου, όταν εκπνέει η τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδος.

Η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή (που επιβεβαιώθηκε και μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου) αρκεί για να περάσει η όποια πρόταση του κόμματος, αν φυσικά τεθεί νομοσχέδιο προς ψήφιση, ακόμα και αν υπάρξουν βουλευτές εκτός κομματικής γραμμής οι οποίοι θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε πρόταση έστω και για περιορισμένη φορολογία.

Στη Γερουσία επικρατούν οι Δημοκρατικοί που έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για συμφωνία.

«Θα είμαι πολύ ειλικρινής· από άποψης χρόνου δεν ξέρω πώς μπορεί να γίνει τώρα» είπε ο Χάρι Ρέιντ, ηγέτης της πλειοψηφίας στο σώμα το οποίο επίσης συνήλθε εκτάκτως την Πέμπτη.

Εν τω μεταξύ επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον και ο Μπαράκ Ομπάμα (ήταν στη Χαβάη για τις διακοπές των Χριστουγέννων) που επικοινώνησε με τους ηγέτες και των δύο κομμάτων και στα δύο σώματα για την εξεύρεση λύση.

Από την 1η Ιανουαρίου, στην αρκετά πιθανή περίπτωση που δεν βρεθεί λύση, θα τεθούν σε ισχύ σειρά περικοπών και αυξήσεων στη φορολογία που θα πλήξουν κατά κύριο λόγο μεσαία και χαμηλά εισοδήματα και όσους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εξαρτώνται από κοινωνικές παροχές.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε προτείνει επίμονα αμέσως μετά τις εκλογές την αύξηση στη φορολογία των υψηλότερων εισοδημάτων (250.000 δολάρια και αργότερα σαν παραχώρηση στα 400.000 δολάρια) ώστε να αποφευχθεί το πακέτο μέτρων. Αντιθέτως οι Ρεπουμπλικάνοι είναι είτε αρνητικοί στο ενδεχόμενο είτε αντιπροτείνουν φορολόγηση σε πολύ μεγαλύτερα κλιμάκια.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο τον συνδυασμό ανάπτυξης σε μάλλον χαμηλά επίπεδα, ανεργίας στα επίπεδα του 7,5%-8% και δυσμενούς παγκοσμίου περιβάλλοντος, η οικονομία των ΗΠΑ κινδυνεύει και πάλι να μπει σε ύφεση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024