Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Διαφανές το δημοψήφισμα» λέει ο Μόρσι και καλεί σε διάλογο

«Διαφανές το δημοψήφισμα» λέει ο Μόρσι και καλεί σε διάλογο

Τη «διαφάνεια» του δημοψηφίσματος με την οποία οι Αιγύπτιοι επικύρωσαν το νέο Σύνταγμα υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, καλώντας την αντιπολίτευση σε διάλογο και δείχνοντας πως εξετάζει το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού. Σε διάγγελμά του μετά την κύρωση του Συντάγματος, ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης πως η κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα» για να σταθεροποιήσει την οικονομία.

Τη «διαφάνεια» του δημοψηφίσματος με την οποία οι Αιγύπτιοι επικύρωσαν το νέο Σύνταγμα υπερασπίστηκε ο πρόεδρος της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, καλώντας την αντιπολίτευση σε διάλογο και δείχνοντας πως εξετάζει το ενδεχόμενο κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Σε διάγγελμά του το απόγευμα της Τετάρτης, ο Μόρσι αντέκρουσε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για «ευρείες εκλογικές παραβιάσεις» τονίζοντας πως το δημοψήφισμα διενεργήθηκε με «απόλυτη διαφάνεια, υπό την επίβλεψη των δικαστικών λειτουργών και την εποπτεία μη κυβερνητικών οργανισμών».

Το κείμενο του Συντάγματος φέρει την σφραγίδα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας και η αντιπολίτευση το επικρίνει ως υπερβολικά ισλαμικό. Το Σύνταγμα εγκρίθηκε μεν με το 63,8% όσων προσήλθαν στις κάλπες για το δημοψήφισμα, οι οποίοι όμως δεν ήταν παραπάνω από το 33% του εκλογικού σώματος.

Ο Μόρσι υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα «επιλέχθηκε από το λαό με την ελεύθερη βούλησή του», λέγοντας πως αναγνωρίζει το δικαίωμα στη διαφωνία αλλά επικρίνει την προσφυγή στη βία.

Μάλιστα, ανέφερε πως βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό για την «ανάγκη αλλαγών» στο κυβερνητικό σχήμα.

Στο διάγγελμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης πως η κυβέρνηση «θα κάνει τα πάντα» για να σταθεροποιήσει την οικονομία.

Μεταξύ άλλων, ο Μόρσι προανήγγειλε κίνητρα για προσέλκυση ξένων επενδύσεων -την στιγμή που η αβεβαιότητα για την αιγυπτιακή οικονομία ενισχύεται και η κυβέρνηση θα χρειαστεί να περάσει μέτρα λιτότητας τις επόμενες εβδομάδες.

Με την έγκριση του νέου Συντάγματος, η Άνω Βουλή αποκτά πλήρεις νομοθετικές εξουσίες μέχρι την ανάδειξη της νέας Βουλής η οποία δρομολογείται άμεσα, εντός δύο μηνών, με εκλογές.

Γεμάτος δυσκολίες ο δρόμος προς τη συμφιλίωση

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την πτώση του Μουμπάρακ, η Αίγυπτος έχει για πρώτη φορά νέο Σύνταγμα, αν και εξαιρετικά αμφιλεγόμενο -μετά από αιματηρές διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις γύρω από το Σύνταγμα και τις πρόσφατες κινήσεις του Μόρσι.

Η αντιπολίτευση τονίζει τη μικρή συμμετοχή στο δημοψήφισμα αλλά και καταγγέλλει εκτενείς εκλογικές παραβάσεις. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα μπλοκ της αντιπολίτευσης δεν έχουν προχωρήσει προς το παρόν σε εκκλήσεις για νέες διαδηλώσεις, όπως σημειώνει το Reuters.

Παράλληλα, εκτός από την μετάβαση της Αιγύπτου στη μετά Μουμπάρακ εποχή, η αιγυπτιακή ηγεσία έχει και το εξίσου δύσκολο καθήκον να προωθήσει πολιτικές λιτότητας για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της -δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι του ΔΝΤ για να λάβει οικονομική στήριξη σχεδόν 5 δισ. ευρώ.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους επιχειρηματικούς συνδέσμους και τις συνδικαλιστικές ενώσεις προσπαθώντας να προετοιμάσει το έδαφος για φορολογικές αυξήσεις και περικοπές δημόσιων δαπανών.

Την ίδια στιγμή, η χώρα κινδυνεύει να περάσει σε έναν φαύλο ανησυχίας για την Αιγυπτιακή Λίρα: Για το φόβο φυγής κεφαλαίων προς το εξωτερικό, οι αιγυπτιακές αρχές απαγόρευσαν την εξαγωγή ή εισαγωγή συναλλάγματος άνω των 7.500 ευρώ ενώ η Αιγυπτιακή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη προαναγγείλει μέτρα για τη διασφάλιση των καταθέσεων -χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες.

Πιο πρόσφατο πλήγμα για το Κάιρο, ενώ η αιγυπτιακή οικονομία κινείται σταθερά καθοδικά τα τελευταία τρίμηνα, ήταν η υποβάθμιση της Αιγύπτου από την S&P στο «B-» εξαιτίας και της σημαντικής μείωσης των αποθεμάτων συναλλάγματος της χώρας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024