Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Από τεχνοκράτης πολιτικός o Μόντι, «πυρετός» στην προεκλογική Ιταλία

Από τεχνοκράτης πολιτικός o Μόντι, «πυρετός» στην προεκλογική Ιταλία

Ο Μάριο Μόντι πετάει το γάντι στην ιταλική πολιτική σκηνή. Βγάζει τα ρούχα του τεχνοκράτη και δηλώνει εν δυνάμει «παρών» για την πρωθυπουργία υπό τους δικούς του όρους και με όποιες πολιτικές δυνάμεις συνυπογράψουν τη μεταρρυθμιστική του Aτζέντα. «Δεν συντάσσομαι με κανέναν» υπογραμμίζει ο Προφεσόρε μιλώντας για την ανάγκη υπέρβασης του άξονα Αριστερά-Δεξιά. Αναβρασμός επικρατεί στο πολιτικό τοπίο, μαινόμενος κατά του Προφεσόρε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Αμήχανα στέκεται μπροστά στις εξελίξεις ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι της κεντροαριστεράς.

Ο Μάριο Μόντι πετάει το γάντι στην ιταλική πολιτική σκηνή. Βγάζει τα ρούχα του τεχνοκράτη και δηλώνει εν δυνάμει «παρών» για την πρωθυπουργία υπό τους δικούς του όρους και με όποιες πολιτικές δυνάμεις συνυπογράψουν τη μεταρρυθμιστική του Ατζέντα. «Δεν συντάσσομαι με κανέναν» υπογραμμίζει ο Προφεσόρε μιλώντας για την ανάγκη υπέρβασης του άξονα Αριστερά-Δεξιά. Αναβρασμός επικρατεί στο πολιτικό τοπίο, μαινόμενος κατά του Προφεσόρε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι…

Όποιος φανταζόταν τον Μάριο Μόντι αρχηγό των κεντρώων έκανε λάθος. Γιατί ο Προφεσόρε στοχεύει να ανακατέψει την τράπουλα των πολιτικών κομμάτων και να τα επανασυνθέσει επάνω σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Αυτή είναι η ανάγνωση που κάνει ο Μάρκο Νταμιλάνο στην ηλεκτρονική πύλη του περιοδικού L’ Espresso.

Με τις κινήσεις του Μάριο Μόντι καθίσταται εμφανής η πρόθεσή του να μεταμορφωθεί σε θεμελιωτή ενός υπερ-κόμματος, ούτε της Αριστεράς, ούτε της Δεξιάς, διότι όπως ο ίδιος αναφέρει «ο άξονας δεν περνά πια από αυτές τις διαχωριστικές, αλλά από τη θέληση για αλλαγή».

Στο πιο πολυαναμενόμενο σημείο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής, ο Μόντι μίλησε ακριβώς για την ανάγκη να ξεπεραστεί ο άξονας Αριστερά-Δεξιά. «Μέχρι στιγμής ζητείτο από τους πολίτες να συνταχθούν με κάποιον, να συνταχθούν εναντίον κάποιου άλλου. Εγώ δεν συντάσσομαι με κανέναν, θέλω τα κόμματα και οι δυνάμεις της κοινωνίας να συντάσσονται επάνω σε ιδέες» είπε ο Μόντι.

Και ευχήθηκε οι ιδέες που περιέχει η πολιτική του πλατφόρμα, το μανιφέστο που ακούει στο όνομα «Να αλλάξει η Ιταλία, να αναμορφωθεί η Ευρώπη», να γίνουν δεκτές από την πλειοψηφία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα La Stampa. Ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι, που γίνεται σταδιακά πολιτικός, δήλωσε ότι η ατζέντα του είναι καθαρή και ανοικτή προς όλους για ευρείες συμμαχίες.

Επί της ουσίας στην πολυαναμενόμενη συνέντευξη Τύπου ο Μάριο Μόντι είπε ότι είναι διατεθειμένος να αναλάβει εκ νέου την πρωθυπουργία υπό τους δικούς του όρους. Δήλωσε διατεθειμένος να «στηρίξει, να καθοδηγήσει» πολιτικές δυνάμεις που θα συνυπογράψουν την ατζέντα του, και εάν οι περιστάσεις το απαιτήσουν είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που θα του εμπιστευτεί η Βουλή.

Υποψηφιότητα δεν βάζει στις κάλπες της 24-25ης Φεβρουαρίου (είναι άλλωστε ισόβιος γερουσιαστής), αλλά οι επόμενες κινήσεις του θα καθοριστούν από την απήχηση της ατζέντας του και τις ζυμώσεις που θα γίνουν στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας.

Η απερίφραστη στήριξη του κεντρώου χώρου ήλθε ήδη από την Μελλοντική Ιταλία (Italia Futura), το κόμμα που συγκρότησε ακριβώς για να λειτουργήσει ως «όχημα» για τον Μόντι ο πρόεδρος της Ferrari Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετζέμολο. «Στηρίζουμε με περηφάνια την ατζέντα Μόντι. Συμμεριζόμαστε από την πρώτη έως την τελευταία λέξη όσα είπε ο πρόεδρος Μόντι» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κόμματος μιλώντας για έναν μεγάλο πολιτικό άνδρα, όπως αναφέρει η Corriere della Sera.

Η πολιτική παρέμβαση Μόντι έρχεται ως ήταν αναμενόμενο να διχάσει περαιτέρω τον μπερλουσκονικό Λαό της Ελευθερίας (Pdl). Ενδεικτική η δήλωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, την οποία επικαλείται η Repubblica: «Εκφράζω βαθιά εκτίμηση για τη δραστηριότητα και τα αποτελέσματα της κυβέρνησης Μόντι» είπε ο Μόντι, δηλώνοντας βέβαιος ότι θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί ο Προφεσόρε.

Μπερλουσκόνι μαινόμενος

Ακριβώς την ίδια στιγμή ο Καβαλιέρε έδινε μπαράζ «θυελλωδών» τηλεοπτικών συνεντεύξεων, καταγγέλλοντας ότι με τον Μόντι «η Ιταλία οδηγήθηκε στο χείλος του γκρεμού» και τα πάντα επιδεινώθηκαν με την κυβέρνηση τεχνοκρατών που εκτελούσε τις εντολές της Γερμανίας.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποκάλεσε, παράλληλα, «προδότες» τον Πιερφερντινάντο Καζίνι του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου UDC και τον παλιό του σύμμαχο και νυν ηγέτη του κόμματος Μέλλον και Ελευθερία (FIL), Τζανφράνκο Φίνι.

Στο πλατό της εκπομπής Domenica In στη Rai η ένταση χτύπησε «κόκκινο» με τον Μπερλουσκόνι να σηκώνεται από την καρέκλα του για να αποχωρήσει υποστηρίζοντας ότι δεν του δίνεται χρόνος για να αναπτύξει τις θέσεις του. Μεταξύ άλλων, ο Καβαλιέρε μίλησε για «συνωμοσία» πολιτικής, μέσων ενημέρωσης και αγορών που οδήγησε στην «αποκαθήλωση» της κυβέρνησής του το 2011.

Όμως, εκείνος «από αγάπη για την Ιταλία» στήριξε την κυβέρνηση τεχνοκρατών -της οποίας στις αρχές Δεκεμβρίου τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια για να δρομολογηθούν οι πολιτικές εξελίξεις που οδηγούν πρόωρα την Ιταλία στις κάλπες στις 24 και 25 Φεβρουαρίου.

Ερωτηθείς μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στον Μόντι «γιατί τότε πριν λίγες ημέρες, ζήτησε από τον Μόντι να ηγηθεί όλης της κεντροδεξιάς», εκείνος απάντησε: «Για να μπορέσουν να ενωθούν όλες οι μετριοπαθείς δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου. Και έσπευσε να προσθέσει: «Αν, όμως, δεχόταν, θα ελέγχαμε και θα κατευθύναμε εμείς το έργο του».

Ασυνήθιστα σκληρός για τον Μπερλουσκόνι ήταν όμως και ο Μάριο Μόντι στην πρωινή συνέντευξη Τύπου, λέγοντας σε μία αναφορά που έκανε τίτλους στα μέσα ενημέρωσης ότι «κάποιες φορές δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τον ειρμό της σκέψης του». Παράλληλα, ο Προφεσόρε προειδοποίησε εκ νέου τους Ιταλούς να μην παρασυρθούν από προεκλογικές υποσχέσεις που δεν ανήκουν στην πραγματικότητα (με ειδική αναφορά στο φόρο ακίνητης περιουσίας, που ο Μπερλουσκόνι δεσμεύεται ότι θα καταργήσει).

Στο μέτωπο της κεντροαριστεράς τώρα, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι αντέδρασε στο μοτίβο των προηγούμενων ημερών λέγοντας ότι «θα ακούσουμε με μεγάλη προσοχή και σεβασμό τις προτάσεις του Μόντι, και εκεί που συμφωνούν με τις δικές μας και εκεί που απομακρύνονται». Και συμπλήρωσε ότι «ήδη από αύριο ο λόγος θα περάσει στους Ιταλούς».

Όμως, στο Δημοκρατικό Κόμμα επικρατεί αγωνία μετά την «εισβολή» του Προφεσόρε στην πολιτική αρένα, όπως γράφει η Huffington Post Italia με τον τίτλο «Απειλή» να συνοδεύει τη φωτογραφία του Μάριο Μόντι και το άρθρο να ξεκινά πως ο Προφεσόρε δεν μπορούσε να έχει κάνει μία πιο πολιτική επιλογή.

Το Δημοκρατικό Κόμμα, με τη στήριξη του μικρότερου κόμματος Αριστερά και Ελευθερία (SEL) του Νίκι Βέντολα (που απέχει από τις θέσεις Μόντι), βρίσκεται σε τροχιά εκλογικής νίκης, όμως τα δημοσκοπικά δεδομένα καταγράφουν ένα περίπλοκο και ρευστό τοπίο, και μένουν να φανούν οι επιπτώσεις της κίνησης του Μάριο Μόντι.

Στο μόνο, άλλωστε, που συμφωνούσαν η κεντροαριστερά και η μπερλουσκονική δεξιά είναι πως ο Μάριο Μόντι δεν θα έπρεπε να είναι «παρών» σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση.

«Δηλητήριο» έσταξε, εν τω μεταξύ, και η Λέγκα του Βορρά για τις ανακοινώσεις του Προφεσόρε. Η Λέγκα του Ρομπέρτο Μαρόνι έχει αρνηθεί να επιστρέψει στην παλιά της συμμαχία με τη δεξιά εφόσον παραμένει υποψήφιος για την πρωθυπουργία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Κριτική και από την Ιταλία των Αξιών (Idv) του πρώην εισαγγελέα Αντόνιο ντι Πιέτρο: «Για άλλη μία φορά ο Μόντι εμφανίζεται αλαζόνας. Δεν εμπλέκεται άμεσα, αλλά δεν αποκλείει το όνομά του να χρησιμοποιηθεί από άλλους που στηρίζουν την ατζέντα του και δηλώνει διαθέσιμος να ηγηθεί ακόμη της κυβέρνησης. Πολύ απλό και πολύ εύκολο»…

Μολονότι πλήθος Ευρωπαίων ηγετών, η επιχειρηματική ελίτ της Ιταλίας ζητούν τη διατήρηση της οικονομικής ατζέντας του Μόντι, οι Ιταλοί είναι πολύ λιγότερο ενθουσιώδεις λόγω της λιτότητας που έχει συνοδεύσει την κυβέρνηση τεχνοκρατών.

Οι δημοσκοπήσεις σε αυτή τη χρονική συγκυρία δείχνουν ότι μία κεντρώα συμμαχία στο «όνομα» του Μόντι θα ερχόταν τρίτη, ίσως και τέταρτη στις κάλπες, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει πως μπορεί να γίνει ρυθμιστικός παράγοντας και καταλύτης εξελίξεων.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024