Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βολές Στάινμπρουκ κατά Μέρκελ με αφορμή τις εξαγωγές όπλων

Βολές Στάινμπρουκ κατά Μέρκελ με αφορμή τις εξαγωγές όπλων

Ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος αναμένεται να αναμετρηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του 2013, επέκρινε την κυβέρνησή της διότι επέτρεψε να αυξηθούν ραγδαία οι εξαγωγές όπλων ενώ δεσμεύτηκε πως θα θέσει τέλος στην ακολουθούμενη πολιτική εάν κερδίσει την εξουσία. Καθώς η νέα χρονιά είναι εκλογική για τη Γερμανία, τα κόμματα έχουν αρχίσει από τώρα να παίρνουν θέσεις μάχης. Όμως οι δημοσκοπήσεις για την ώρα δεν δείχνουν νικητή...

Ο Πέερ Στάινμπρουκ, ο οποίος αναμένεται να αναμετρηθεί με την Άνγκελα Μέρκελ στις εκλογές του 2013, επέκρινε την κυβέρνησή της διότι επέτρεψε να αυξηθούν ραγδαία οι εξαγωγές όπλων ενώ δεσμεύτηκε πως θα θέσει τέλος στην ακολουθούμενη πολιτική εάν κερδίσει την εξουσία.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα διεκδικήσει την καγκελαρία για λογαριασμό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), χαρακτήρισε «σκάνδαλο και εξαιρετικά επικίνδυνο» το γεγονός ότι η Γερμανία έχει καταστεί η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγέας όπλων επί των ημερών της καγκελαρίου.

«Μια κυβέρνηση SPD-Πρασίνων υπό την δική μου ηγεσία θα το άλλαζε αυτό» πρόσθεσε, μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.

«Εξάγουμε όπλα ακόμα και σε περιφέρειες όπου εξελίσσονται συρράξεις και σε περιοχές όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά» υπενθύμισε.

Οι εξαγωγές όπλων είναι ένα λεπτό θέμα στη Γερμανία, λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της και του ρόλου που διαδραμάτισαν κατασκευάστριες όπλων όπως η Krupp στην τροφοδότηση των πολέμων του 19ου και του 20ού αιώνα με τις εξαγωγές όπλων σε διάφορες δυνάμεις.

Μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου αλλεπάλληλες δυτικογερμανικές κυβερνήσεις και, στη συνέχεια, οι κυβερνήσεις της ενωμένης Γερμανίας, έθεσαν αυστηρούς περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων, ειδικά σε περιοχές του πλανήτη όπου εξελίσσονται ένοπλες συρράξεις ή παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το 2001, η Γερμανία ήταν στην έκτη θέση παγκοσμίως στις εξαγωγές όπλων με συνολική αξία 925 δισ. δολάρια -πίσω από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Σήμερα η Γερμανία βρίσκεται πίσω μόνον από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αφού εξήγαγε όπλα αξίας 2,476 τρισ. δολαρίων το 2010, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Η Γερμανία βρίσκεται στην ένατη θέση σε διεθνές επίπεδο όσον αφορά τις δικές της στρατιωτικές δαπάνες.

Η επίθεση του Στάινμπρουκ (και μάλιστα πριν από τα Χριστούγεννα) για τις αυξημένες εξαγωγές όπλων σημαίνει πιθανώς ότι το θέμα δεν θα είναι από τα σημαντικά της προεκλογικής εκστρατείας του 2013, αλλά ο κεντροαριστερός πολιτικός επέδειξε μαχητική στάση για ένα θέμα που πολλοί αριστεροί ψηφοφόροι θεωρούν σημαντικό.

Είναι επίσης απάντηση στις επικρίσεις του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, που την περασμένη εβδομάδα επιτέθηκε στην κυβέρνηση του SPD και των Πρασίνων (1998-2005) για την αύξηση των εξαγωγών όπλων. Επισήμανε ότι πολλές πρόσφατες παραδόσεις οπλικών συστημάτων σε χώρες της Μέσης Ανατολής απορρέουν από συμφωνίες που είχαν συναφθεί επί των ημερών της κυβέρνησης SPD-Πρασίνων.

Ο Στάινμπρουκ είπε πως δεν φοβάται να επικρίνει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής της, προσθέτοντας ότι θα βασιστεί στις συμβουλές του φίλου του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

«Έχω ταξιδέψει πολύ», είπε ο Στάινμπρουκ. «Όταν είναι η κατάλληλη ώρα, θα κάνω σχόλια για την εξωτερική πολιτική στην προεκλογική εκστρατεία».

Πρόσφατο δημοσίευμα του Der Spiegel, που επανέφερε το ζήτημα των πωλήσεων όπλων στην επικαιρότητα, ανέφερε πως η Σαουδική Αραβία θέλει να αγοράσει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα από τη Γερμανία. Το Spiegel άφησε να εννοηθεί πως τα οχήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την καταστολή διαδηλώσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε άλλα γερμανικά μέσα, η γερμανική κυβέρνηση προενέκρινε την εξαγωγή 270 αρμάτων μάχης Leopard 2 στην Σαουδική Αραβία το 2011. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Ανάβει η μάχη για τις εκλογές του 2013

Το 2013 είναι εκλογική χρονιά για τη Γερμανία με την καγκελάριο Μέρκελ να διεκδικεί, μαζί με μικρότερα κόμματα, να σχηματίσει για τρίτη φορά κυβέρνηση και τους Σοσιαλδημοκράτες να επιδιώκουν την επιστροφή τους στην εξουσία, πιθανόν μέσα από τη συγκυβέρνηση με τους Πράσινους.

Το SPD και οι Πράσινοι θα κέρδιζαν μαζί το 43% των ψήφων, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Infratest dimap που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ARD την Παρασκευή.

Το ποσοστό είναι υψηλότερο από εκείνο που φέρονται να συγκεντρώνουν τα κόμματα του συντηρητικού συνασπισμού της Μέρκελ, αλλά δεν αρκούν ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση συνασπισμού που θα διαθέτει πλειοψηφία.

Οι συντηρητικοί (CDU/CSU) της Μέρκελ θα συγκέντρωναν το 40% και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), το κόμμα που αποτελεί σήμερα τον ήσσονα κυβερνητικό εταίρο, 4%, μένοντας δηλαδή κάτω από το όριο του 5% ώστε να εισέλθουν στη Βουλή.

Το κόμμα Αριστερά (Die Linke) θα συγκέντρωνε το 7% των ψήφων, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση.

Εάν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνονταν, ένας συνασπισμός SPD-Πρασίνων θα χρειαζόταν το 48% των ψήφων για να εξασφαλίσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Εξαιτίας αυτού πολλοί αναλυτές προβλέπουν την επανάληψη του λεγόμενου μεγάλου συνασπισμού (2005-2009) των συντηρητικών της Μέρκελ και της κεντροαριστεράς του Στάινμπρουκ ως το πιθανότερο εκλογικό αποτέλεσμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024