Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παραιτήθηκε ο Μάριο Μόντι, αρχίζει και τυπικά η προεκλογική εκστρατεία

Παραιτήθηκε ο Μάριο Μόντι, αρχίζει και τυπικά η προεκλογική εκστρατεία

Την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέβαλε και τυπικά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, βάζοντας σε κίνηση την συνταγματική διαδικασία για την προσφυγή στις κάλπες τον Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα έχει από το Σάββατο διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας. Μετά την ολοκλήρωση των τυπικών συζητήσεων, θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής για να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 24 Φεβρουαρίου.

Την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας υπέβαλε και τυπικά ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, βάζοντας σε κίνηση την συνταγματική διαδικασία για την προσφυγή στις κάλπες τον Φεβρουάριο.

Ο πρόεδρος, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα έχει από το Σάββατο διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας. Μετά την ολοκλήρωση των τυπικών αυτών συζητήσεων, θα προχωρήσει (ίσως και το Σάββατο) στη διάλυση της Βουλής για να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 24 Φεβρουαρίου του 2013.

Νωρίτερα, το απόγευμα της Παρασκευής, η ιταλική Βουλή είχε εγκρίνει τον προϋπολογισμό με ισχυρή πλειοψηφία με 309 ψήφους υπέρ, 55 κατά και 5 αποχές—είχε προηγηθεί και η έγκριση από την Γερουσία.

Στη συνέχεια έγινε υπουργικό συμβούλιο, όπου ο Μάριο Μόντι ανακοίνωσε τυπικά την πρόθεσή του να παραιτηθεί, θα ασκεί βεβαίως τα καθήκοντά του ως υπηρεσιακός πλέον.

Μετά την αναμενόμενη παραίτηση Μόντι, τα βλέμματα στην Ιταλία –αλλά όχι μόνο με δεδομένο ότι η Ευρώπη παρακολουθεί αγωνιωδώς τα τεκταινόμενα στη Ρώμη– στρέφονται πλέον στο πολιτικό μέλλον του Μόντι και στους συσχετισμούς και τα σχήματα με τα οποία οι παρατάξεις θα οδεύσουν προς την κάλπη του Φεβρουαρίου

Τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά δεδομένα περιγράφουν ένα περίπλοκο και ρευστό τοπίο στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά.

Η κεντροαριστερά για διάφορους λόγους δεν θα συνταχτεί υπό τον Μόντι, ενώ ούτε ο επανακάμψας (προς απογοήτευση πολλών Ευρωπαίων) Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατάφερε να τον δελεάσει ώστε να ηγηθεί της κεντροδεξιάς.

Ο Μόντι δεν έχει αναφερθεί ανοιχτά στο τι θα πράξει. Πολλά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το μεσημέρι της Κυριακής οπότε προγραμματίζει συνέντευξη Τύπου. Εκεί θα δοθούν από τον Προφεσόρε απαντήσεις και η προεκλογική εκστρατεία θα αρχίσει για τα καλά, έστω και μέσα στις γιορτές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτζωκας: Τι έλεγε για τον ΜακΚισικ στις 8/11 – Ποσό δικαιώθηκε έξι μήνες μετά (vid)

Τα λόγια του Γιώργου Μπαρτζώκα είχαν ως αποτέλεσμα την συγκεκριμένη εικόνα του Σακίλ ΜακΚίσικ στην σειρά με την Μπαρτσελόνα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024