Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αποζημιώσεις από τη Βρετανία σε Ιρακινούς που βασανίστηκαν

Αποζημιώσεις από τη Βρετανία σε Ιρακινούς που βασανίστηκαν

Η Βρετανία πλήρωσε 14 εκατομμύρια στερλίνες (17,2 εκατομμύρια ευρώ) στους Ιρακινούς οι οποίοι κατηγορούν τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ότι τους είχαν θέση υπό κράτηση παρανόμως και τους βασάνισαν μετά την εισβολή του 2003, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας. Η ανακοίνωση επιβεβαιώνει πληροφορία της εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση κατέβαλε αποζημιώσεις σε 205 ενάγοντες την τελευταία πενταετία και υπολογίζει ότι θα καταβάλει αποζημιώσεις σε 700 επιπλέον ενάγοντες την προσεχή χρονιά.

Η Βρετανία πλήρωσε 14 εκατομμύρια στερλίνες (17,2 εκατομμύρια ευρώ) στους Ιρακινούς οι οποίοι κατηγορούν τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις ότι τους είχαν θέση υπό κράτηση παρανόμως και τους βασάνισαν μετά την εισβολή του 2003, ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η δήλωση αυτή επιβεβαιώνει πληροφορία της εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση κατέβαλε αποζημιώσεις σε 205 ενάγοντες την τελευταία πενταετία και υπολογίζει ότι θα καταβάλει αποζημιώσεις σε 700 επιπλέον ενάγοντες την προσεχή χρονιά.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε την καταβολή των αποζημιώσεων και υπεραμύνθηκε των ενεργειών της χώρας στο Ιράκ, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα των 120.000 βρετανών στρατιωτών που υπηρέτησαν στο Ιράκ «συμπεριφέρθηκαν με μεγάλη τιμιότητα και επαγγελματισμό».

Οι αγωγές αποζημίωσης χρονολογούνται στην περίοδο που οι βρετανικές δυνάμεις κατείχαν τη νοτιοανατολική πλευρά του Ιράκ και κατατέθηκαν από άνδρες που δηλώνουν ότι ξυλοκοπήθηκαν, απειλήθηκαν και υποβλήθηκαν σε στέρηση του ύπνου πριν ανακριθούν από τους στρατιώτες.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας συνέστησε το 2010 διερευνητική ομάδα, αρμόδια να εξετάσει τις κατηγορίες περί κακομεταχείρισης στο Ιράκ, κυρίως σε βάρος ανακριτών που είχαν μαγνητοσκοπηθεί να απειλούν και να υβρίζουν κρατούμενους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ

Sports in

Τι είπε ο προπονητής της Φιορεντίνα για τον Ολυμπιακό και τον τελικό του Conference League

Ο προπονητής της Φιορεντίνα, Βιτσέντσο Ιταλιάνο, μίλησε για τον Ολυμπιακό που είναι ένας από τους πιθανούς αντιπάλους του στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024