Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Kάλπες στις 24 Φεβρουαρίου στην Ιταλία - Πιο κοντά στο «ναι» ο Μόντι

Kάλπες στις 24 Φεβρουαρίου στην Ιταλία – Πιο κοντά στο «ναι» ο Μόντι

«Κλειδώνουν» για τις 24 Φεβρουαρίου οι βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, «κλειδώνει» ως φαίνεται και το -πολιτικό- μέλλον του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο «αναγνωρίζει» ότι η πρόταση της υπουργού Εσωτερικών για την 24η Φεβρουαρίου είναι η καλύτερη ημερομηνία για την προσφυγή στις κάλπες. Και η συνάντηση του Μάριο Μόντι με τους επικεφαλής των δυνάμεων του κέντρου στο Παλάτσο Κίτζι προϊδεάζει για τις τελικές αποφάσεις του Προφεσόρε, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τύπου.

«Κλειδώνουν» για τις 24 Φεβρουαρίουοι βουλευτικές εκλογές στην Ιταλία, «κλειδώνει» ως φαίνεται και το -πολιτικό- μέλλον του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι. Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο «αναγνωρίζει» ότι η πρόταση της υπουργού Εσωτερικών για την 24η Φεβρουαρίου είναι η καλύτερη ημερομηνία για την προσφυγή στις κάλπες. Και η συνάντηση του Μάριο Μόντι με τους επικεφαλής των δυνάμεων του κέντρου στο Παλάτσο Κίτζι προϊδεάζει για τις τελικές αποφάσεις του Προφεσόρε, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Τύπου.

Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο κατ’ ουσίαν είπε «ναι» στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στις 24 Φεβρουαρίου, όπως προκύπτει από ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κυρηνάλιο Μέγαρο κατόπιν συνάντησης του προέδρου με την υπουργό Εσωτερικών Άννα Μαρία Καντσελιέρι.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο «αναγνώρισε» την εισήγηση της υπουργού Εσωτερικών ότι η 24η Φεβρουαρίου (την οποία ζητούσε και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι) είναι η καλύτερη ημερομηνία για την προσφυγή στις κάλπες.

Οι χαοτικές προεκλογικές μανούβρες και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων εμπόδιζαν την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών που «πηγαινοερχόταν» μεταξύ Φεβρουαρίου και Απριλίου. Η ανακοίνωση της ιταλικής προεδρίας είναι η σαφέστερη ένδειξη μέχρι στιγμής ότι οι εκλογές «κλειδώνουν» για τις 24 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως «κλειδώνει» και το μέλλον του Μάριο Μόντι, σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνεται για τη σημερινή συνάντηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού με τον Πιερφερντινάντο Καζίνι του χριστιανοδημοκρατικού κέντρου Udc και τον προέδρο της Ferrari και επικεφαλής του κινήματος Μελλοντική Ιταλία (Italia Futura), Λούκα Κορντέρο Ντι Μοντετζέμολο.

«Για το μέλλον του Μόντι δεν υπάρχουν πια αμφιβολίες» αναφέρει η Huffington Post Italia αναφερόμενη στη συνάντηση, και στη βεβαιότητα για τις προθέσεις του Μόντι με την οποία αποχώρησαν από το Παλάτσο Κίτζι οι κεντρώοι του Πιερφερντινάντο Καζίνι.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η συνάντηση καταδεικνύει πως ο Ιταλός πρωθυπουργός εξετάζει να προσφέρει τη στήριξή του στις δυνάμεις του κέντρου.

«Ο Μόντι έχει αποφασίσει. Το μέλλον του είναι για το καλό της χώρας, αλλά αναμένει για να ανακοινώσει τις προθέσεις του μετά τη λήξη της θητείας και τη διάλυση της Βουλής» δήλωσε ο ίδιος ο Καζίνι μετά το πέρας της συνάντησης, σύμφωνα με την Corriere della Sera.

«Ο Μόντι θα λύσει τη σιωπή του πιθανότατα μέσα στο Σαββατοκύριακο» δήλωσε επίσης ο υπουργός για τη Διεθνή Συνεργασία Αντρέα Ρικάρντι, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση στο Παλάτσο Κίτζι.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να εγκριθεί το Σάββατο και θα ακολουθήσει η αναμενόμενη παραίτηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού και οι πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις (η προγραμματισμένη για την Παρασκευή συνέντευξη Τύπου έχει ακυρωθεί).

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο της μπερλουσκονικής δεξιάς ο Καβαλιέρε «πανηγυρίζει» για τη δημοσκοπική άνοδο.

Μπορεί ο Ρομπέρτο Μπενίνι να αναφωνεί «Θεέ μου βοήθησέ μας» και Ευρωπαίοι ηγέτες, αγορές και επενδυτές να νοιώθουν ρίγη μπροστά στην επάνοδο του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όμως οι δημοσκοπήσεις κρύβουν μία έκπληξη καταγράφοντας άνοδο για τον Λαό της Ελευθερίας (Pdl) μετά την επιστροφή του Καβαλιέρε στην πρώτη γραμμή.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Πιερλουίτζι Μπερσάνι διατηρεί τις δυνάμεις του, πέφτουν τα ποσοστά του Κινήματος 5 Αστέρων του αντισυστημικού Μπέπε Γκρίλο, ενώ η κεντροδεξιά ανεβαίνει μέχρι και τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos που μεταδόθηκε στη δημοφιλή εκπομπή Ballarò του Rai Tre.

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Φέρτε μας το ευρωπαϊκό»: Η αποθεωτική υποδοχή μέσα από τα… μάτια της ΚΑΕ Ολυμπιακός (vid)

Δείτε την αποθεωτική υποδοχή που επεφύλαξαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στην αποστολή της ομάδας που προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος» από τη Βαρκελώνη, μέσα από τη… ματιά της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024