Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Θέλει «συμβιβασμό και κουράγιο» ο έλεγχος των όπλων, λέει ο Ομπάμα

Θέλει «συμβιβασμό και κουράγιο» ο έλεγχος των όπλων, λέει ο Ομπάμα

Στο ζήτημα της οπλοκατοχής και σε συγκεκριμένα μέτρα για το περιορισμό της βίας από την σχεδόν ανεξέλεγκτη διάδοση των όπλων που θα πρέπει να προτείνει η κυβέρνηση, επανήλθε την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στο Νιουτάουν, η οποία άνοιξε για τα καλά τη συζήτηση σε ένα από τα πιο πολωτικά ζητήματα στην αμερικανική κοινωνία. Ο πρόεδρος τόνισε ότι από τα λόγια πρέπει πλέον «να περάσουμε στις πράξεις».

Στο ζήτημα της οπλοκατοχής και σε συγκεκριμένα μέτρα για το περιορισμό της βίας από την σχεδόν ανεξέλεγκτη διάδοση των όπλων που θα πρέπει να προτείνει η κυβέρνηση, επανήλθε την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την τραγωδία στο Νιουτάουν, η οποία άνοιξε για τα καλά τη συζήτηση σε ένα από τα πιο πολωτικά ζητήματα στην αμερικανική κοινωνία.

Ο πρόεδρος τόνισε ο έλεγχος χρειάζεται «συμβιβασμό και κουράγιο» και πρόσθεσε ότι από τα λόγια πρέπει πλέον «να περάσουμε στις πράξεις», ορίζοντας τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν επικεφαλής της προσπάθειας της κυβέρνησης να διατυπώσει με αρμόδιους φορείς προτάσεις μέχρι τον Ιανουάριο.

Όπως εξήγησε, θα προωθήσει νομοθετικά τις προτάσεις που θα υπάρξουν χωρίς καθυστέρηση.

«Το θέμα ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να μην γίνεται τίποτα», επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «το θέμα ότι δεν μπορούμε να αποτρέψουμε κάθε πράξη βίας δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε σταθερά να μειώσουμε τη βία».

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε στο ότι πρέπει να κλείσει το παραθυράκι αγοράς όπλων από εκθέσεις όπου ακόμα και βαριά όπλα μπορεί να πωληθούν χωρίς να υπάρχουν άδειες. «Δεν θα πρέπει να είναι εύκολο να παίρνουν οι άνθρωποι στα χέρια τους όπλα», είπε.

Η απαγόρευση της πώλησης επιθετικών όπλων (ενός τύπου που χρησιμοποίησε και ο δράστης του μακελειού στο Νιουτάουν) είχε εκπνεύσει το 2004 και τώρα ο Ομπάμα θέλει την επαναφορά της σε συνδυασμό με αυστηρότερους ελέγχους για την αγορά όπλων και γεμιστήρων.

Το μέγεθος της τραγωδίας πάντως έχει κινητοποιήσει ακόμα και την πανίσχυρη ένωση κατόχων όπλων NRA, η οποία υπόσχεται πλέον να βοηθήσει με «ουσιώδεις προτάσεις» «να μην συμβεί ξανά τέτοια τραγωδία». Η NRA θα ξεκαθαρίσει τη θέση της την Παρασκευή.

Παρά τα όσα ακούστηκαν ως ιδέες τις τελευταίες ημέρες -έφτασαν ακόμη και στην πρόταση να δοθούν όπλα στους δασκάλους– ο Ομπάμα επιμένει ότι οι πιο αυστηροί νόμοι δεν είναι η μόνη λύση και θα προτιμούσε μια ευρύτερη λύση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρεάλ – Μπάγερν 2-1: Αδιανόητη ανατροπή και επική πρόκριση στον τελικό για τους Μαδριλένους (vids)

Με δύο γκολ του Χοσέλου στα τελευταία λεπτά (88’ – 90+1’), η Ρεάλ έκανε την ολική ανατροπή απέναντι στην Μπάγερν και προκρίθηκε στον τελικό του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024