Πέμπτη 09 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τουλάχιστον 70.000 νεκρούς μετρά ο πόλεμος με τις συμμορίες στο Μεξικό

Τουλάχιστον 70.000 νεκρούς μετρά ο πόλεμος με τις συμμορίες στο Μεξικό

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, εκτιμά ότι περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα κατά τα τελευταία έξι χρόνια σε επεισόδια βίας που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.  Εξήντα έως ογδόντα μικρομεσαία καρτέλ δρουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας, περιγράφοντας σε αδρές γραμμές το σοβαρότερο ίσως εσωτερικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια το Μεξικό.

Η κυβέρνηση του νέου προέδρου του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, εκτιμά ότι περίπου 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα κατά τα τελευταία έξι χρόνια σε επεισόδια βίας που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Όπως διευκρίνισε ο γενικός εισαγγελέας του Μεξικού, Χεσούς Μουρίγιο Καράμ, δεν είναι άμεσα διαθέσιμος ένας πιο ακριβής απολογισμός, αυτή είναι όμως η εκτίμηση της κυβέρνησης.

Ο κυβέρνηση Καλντερόν σταμάτησε την καταμέτρηση των θανάτων που σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα τον Σεπτέμβριο του 2011, και τότε τους είχε υπολογίσει σε 47.515.

Οι οργανώσεις πολιτών υπολογίζουν ότι δολοφονίες αυτές ανέρχονται από 60.000 έως 100.000.

Εξήντα έως ογδόντα μικρομεσαία καρτέλ δρουν στη χώρα, πρόσθεσε ο γενικός εισαγγελέας, κατά το Associated Press, σε μια στροφή στη γραμμή της εξουσίας η οποία ως το καλοκαίρι, υπό τον προηγούμενο πρόεδρο, Φελίπε Καλντερόν, κατονόμαζε οκτώ μεγάλα καρτέλ ναρκωτικών.

Ο Καλντερόν, είχε καταστήσει τον αγώνα κατά των ισχυρών συμμοριών λαθρεμπόρων ναρκωτικών του Μεξικού μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της διακυβέρνησής του, αναπτύσσοντας το στρατό στα κρατίδια με το μεγαλύτερο πρόβλημα, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η βία αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια της εξαετούς θητείας του Καλντερόν, καθώς οι Αρχές πολέμησαν κατά των καρτέλ και τα καρτέλ μεταξύ τους για την επέκταση της επιρροής τους και την αύξηση των εσόδων τους.

Ο Μουρίγιο Καράμ είπε ότι τα τελευταία χρόνια, οι Αρχές επικεντρώνονται στη διάλυση των ηγεσιών των καρτέλ χωρίς να επιτίθενται στις ρίζες των οργανώσεων αυτών. Αυτό έκανε τη δεύτερη γενιά ηγετών, «που γενικά είναι πιο βίαιοι», να δημιουργήσουν σταδιακά τις δικές τους ομάδες και οδήγησε επίσης τις αρχικές οργανώσεις στην επέκτασή τους σε εγκλήματα πέρα από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, όπως οι απαγωγές και οι εκβιασμοί.

Πάντως η νέα κυβέρνηση έχει κατηγορήσει την προηγούμενη ότι ο αγώνας κατά των καρτέλ –και πιο συγκεκριμένα το κυνήγι των αρχηγών τους– διέσπασε πολλά από αυτά και τα έκανε πιο επικίνδυνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Sports in

«Αυτό είναι ξενοφοβία» – Στην αντεπίθεση οι Πολωνοί για την κριτική στον Σιμόν Μαρτσίνιακ

Οι Πολωνοί πέρασαν στην αντεπίθεση για την κριτική των Γερμανών στον διαιτητή του αγώνα Ρεάλ-Μπάγερν, Σιμόν Μαρτσίνιακ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 09 Μαϊου 2024