Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές στην Ιαπωνία, κοντά στη νίκη οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Εκλογές στην Ιαπωνία, κοντά στη νίκη οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες

Μετά από μία προεκλογική αντιπαράθεση στην οποία κυριάρχησε η κατάσταση της οικονομίας και η χρόνια στασιμότητα της, οι Ιάπωνες προσέρχονται αναποφάσιστοι σε μεγάλο μέρος τους την Κυριακή στις κάλπες για την εκλογή νέας Βουλής. Βασικοί διεκδικητές είναι το κυβερνών από το 2009 Δημοκρατικό Κόμμα από το οποίο είναι ο νυν πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Σίντσο Άμπε.

Μετά από μία προεκλογική αντιπαράθεση στην οποία κυριάρχησε η κατάσταση της οικονομίας και η χρόνια στασιμότητα της, οι Ιάπωνες προσέρχονται αναποφάσιστοι σε μεγάλο μέρος τους την Κυριακή στις κάλπες για την εκλογή νέας Βουλής.

Βασικοί διεκδικητές είναι το κυβερνών από το 2009 Δημοκρατικό Κόμμα από το οποίο είναι ο νυν πρωθυπουργός Γιοσιχίκο Νόντα και το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός Σίντσο Άμπε.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο Φιλελεύθερο Κόμμα σαφή πλειοψηφία, σε συνδυασμό με τον παραδοσιακό του σύμμαχο, το Νέο Κομέιτο.

Ωστόσο δείχνουν ότι το 40% των εκλογέων είναι ακόμη αναποφάσιστοι και, κρίνοντας από ανταποκρίσεις από τη χώρα, μάλλον δύσπιστοι για τις υποσχέσεις που ακούν.

Οι Φιλελεύθεροι κέρδιζαν τις αναμετρήσεις για σχεδόν 50 χρόνια πριν από το 2009 όταν ήλθε στην εξουσία το Δημοκρατικό Κόμμα.

Εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, της μεγάλης καταστροφής από το σεισμό του 2011 και του ζητήματος με τον πυρηνικό αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα, το Δημοκρατικό Κόμμα πήρε αντιδημοφιλή μέτρα όπως η μεγάλη αύξηση των φόρων επί των πωλήσεων.

Ο Άμπε έχει υποσχεθεί αύξηση των δημόσιων επενδύσεων για να βγει η χώρα από την πολυετή οικονομική στασιμότητα αλλά και ανεβασμένους τόνους στην εξωτερική πολιτική με φόντο την πρόσφατη αντιπαράθεση με την Κίνα για διαφιλονικούμενα νησιά.

Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια –ένα θέμα που ήρθε αναπόφευκτα στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής– ο Άμπε υποστηρίζει ότι με δεδομένη την φτώχεια ενεργειακών πόρων της Ιαπωνίας, η πυρηνική ενέργεια έχει μέλλον στη χώρα.

Το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα και ένα νέο κόμμα που υπόσχεται κατάργηση των πυρηνικών μονάδων ενέργειας αναμένεται και αυτά να έχουν και αυτά παρουσία στη νέα Βουλή, η οποία έχει 480 μέλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η αποκάλυψη του Ιωάννη

Ο Παπαπέτρου ήταν ο παίκτης-κλειδί στη σειρά με τη Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024